Οι πρώτες πιστοποιημένες φάρμες καλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου στην Ευρώπη βρίσκονται στην Ελλάδα

Οι πρώτες πιστοποιημένες φάρμες καλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου στην Ευρώπη βρίσκονται στην Ελλάδα

Μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από την ΑΒ Βασιλόπουλος, το WWF Ελλάς και την ΝΗΡΕΥΣ, οδήγησε την Ελλάδα στο να αποκτήσει τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες καλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου σε όλη την Ευρώπη.

H AB Βασιλόπουλος και το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για τη βελτίωση της υπευθυνότητας των προμηθειών ψαρικών της αλυσίδας, ξεκίνησαν το 2013 μαζί με τη ΝΗΡΕΥΣ ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που είχε ως στόχο την περαιτέρω βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης 2 μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου της ΝΗΡΕΥΣ στο Αλιβέρι και τη Φωκίδα.

Έξι χρόνια μετά, ένα μεγάλο ταξίδι, με όραμα να μπει η Ελλάδα στον χάρτη της υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας, με αγαπημένα ψάρια όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, έφτασε στον τελικό του προορισμό. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, έχουμε πλέον τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες καλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης μονάδων της ΝΗΡΕΥΣ από ανεξάρτητο φορέα, βάσει του νέου προτύπου Aquaculture Stewardship Council (ASC) για τα δύο αυτά είδη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Οι επιπτώσεις της υδατοκαλλιέργειας στους πληθυσμούς των ψαριών, τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την ποιότητα του νερού και κατ’ επέκταση, την κοινωνία μπορούν να μειωθούν σημαντικά και μετρήσιμα όταν εφαρμόζονται υπεύθυνες πρακτικές. Τέτοιου είδους πρακτικές είναι σήμερα απολύτως απαραίτητες, καθώς η ταχεία ανάπτυξη του κλάδου και η αύξηση της ζήτησης σε ψαρικά εκτροφής καθιστούν ολοένα και πιο επιτακτική την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την προσπάθεια να κρατήσουμε τις θάλασσές μας ζωντανές, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις της υδατοκαλλιέργειας σε αυτές.

https://www.youtube.com/watch?v=KtDgPHh-O90

Το ASC είναι ένας ανεξάρτητος, διεθνής οργανισμός που προωθεί ορθές πρακτικές, οι οποίες ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας. Το ASC διαθέτει επίσης πρότυπα για εννέα διαφορετικά είδη, μεταξύ των οποίων ο σολομός, οι γαρίδες και η πέστροφα.

Για τη δημιουργία του νέου προτύπου για την τσιπούρα και το λαβράκι, το ASC συνεργάστηκε με περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκπροσώπους του κλάδου, υλοποιώντας πιλοτικές επισκέψεις σε μονάδες υδατοκαλλιέργειας της ΝΗΡΕΥΣ στην Ελλάδα καθώς και σε άλλους παραγωγούς στις χώρες της Μεσογείου.

Ο Λεωνίδας Παπαχαρίσης, Διευθυντής Ποιότητας Έρευνας & Ανάπτυξης της ΝΗΡΕΥΣ, δηλώνει: «Συνεχίζοντας με προσήλωση την υλοποίηση δράσεων για την αειφορία της δραστηριότητάς μας, ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα βελτίωσης υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας. Στις 4 Ιουνίου, με βάση το νέο πρότυπο ASC, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση από ανεξάρτητο φορέα, των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στο Αλιβέρι και στη Ναύπακτο, καθώς και η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Με μεγάλη περηφάνια λάβαμε την πιστοποίηση ASC. Ο πρώτος παραγωγός σε ολόκληρη την Ευρώπη».

«Με αφοσίωση στη στρατηγική βιωσιμότητας και αειφορίας που ακολουθεί η ΑΒ, συνεργαστήκαμε με το WWF Ελλάς και άλλους αξιόπιστους εταίρους με στόχο να προσφέρουμε στην αγορά υπεύθυνες επιλογές ψαρικών. Πλέον θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τσιπούρα και λαβράκι από πιστοποιημένες φάρμες με το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο ASC. Έτσι, θα συνεισφέρουμε στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της υδατοκαλλιέργειας στο ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιβραβεύσουν τις ορθές πρακτικές διαχείρισης του παραγωγών», δήλωσε ο Διονύσης Διονυσόπουλος, Quality Assurance & Procurement Support Services της ΑΒ .

Ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Επικεφαλής Περιβαλλοντικού Προγράμματος του WWF Ελλάς, προσθέτει: «Οι υδατοκαλλιέργειες είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σύστημα παραγωγής τροφίμων στον κόσμο. Η ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας όμως δεν έχει συμβεί χωρίς επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Με τη δημιουργία του νέου προτύπου ASC για τα μεσογειακά είδη και τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες τσιπούρας και λαβρακίου σε Ελλάδα και Μεσόγειο, δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία να αναπαραχθεί αυτή η πρωτοβουλία και σε άλλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, συνεισφέροντας σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης του κλάδου».

Η ολοκλήρωση αυτής της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας καταδεικνύει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας κρίσιμων παικτών της προμηθευτικής αλυσίδας στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του κλάδου.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter