«Οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι» του Χ. Τζ. Ουέλς

«Οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι» του Χ. Τζ. Ουέλς

Το βιβλίο του Χ. Τζ. Ουέλς κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αίολος.

Τη χρονιά που με τον θάνατο της βασίλισσας Βικτωρίας έκλεινε τυπικά η περίοδος ευμάρειας αλλά και συντηρητισμού στη βρετανική κοινωνία κυκλοφόρησε το βιβλίο του Χ. Τζ. Ουέλς το οποίο περιέγραφε την υλοποίηση της μεγαλύτερης επιθυμίας της ανθρωπότητας μετά την πτήση. Το μυθιστόρημα «Οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι» (The first men in the moon) αρχικά δημοσιεύτηκε σε συνέχειες (Δεκέμβριος 1900-Αύγουστος 1901) στο περιοδικό «The strand magazine».

Αφορά τις περιπέτειες ενός επιχειρηματία ο οποίος αποσύρεται σε μια ακτή του Κεντ κι ενός εκκεντρικού επιστήμονα που πειραματίζεται πάνω σε μια ουσία που εξουδετερώνει τη βαρύτητα. Μαζί θα αποτολμήσουν να ταξιδέψουν στη Σελήνη μέσα σε ένα ειδικά κατασκευασμένο όχημα και θα έρθουν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, ενώ θα κυνηγηθούν από τα μοχθηρά εντομόμορφα όντα που κατοικούν εκεί.

Την εποχή που κυκλοφόρησε το βιβλίο ο Ιρλανδός συγγραφέας Ρόμπερτ Κρόμι κατηγόρησε τον Ουέλς ότι έκλεψε ιδέες από το βιβλίο του «A plunge into space», το οποίο είχε κυκλοφορήσει έντεκα χρόνια νωρίτερα. Η απάντησή του ήταν ότι δεν είχε καν ακούσει το όνομα του ανθρώπου που τον κατηγορούσε.

Το μυθιστόρημα (σε μετάφραση Πάνου Τομαρά από την πρώτη αγγλική έκδοση του George Newnes και με εικονογράφηση του Κλοντ Αλιν Σέπερσον), αν και άνισο, αξίζει να διαβαστεί για τους δρόμους που άνοιξε στη λογοτεχνία του φανταστικού και την ανθρώπινη σκέψη, η οποία τότε δεν μπορούσε καν να συλλάβει ότι 68 χρόνια μετά θα γινόταν εφικτό «ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα» σε ζωντανή μετάδοση σε εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

INFO

Οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι

Χ. Τζ. Ουέλς

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Αίολος

ISBN: 978-960-521-294-0

ΣΕΛ.: 296

ΤΙΜΗ: €14,00

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter