Οι πτώσεις των καναντέρ που εξελίχθηκαν σε τραγωδία – Η λίστα «θανάτου» των ανθρώπων που χάθηκαν στις πυρκαγιές

Οι πτώσεις των καναντέρ που εξελίχθηκαν σε τραγωδία – Η λίστα «θανάτου» των ανθρώπων που χάθηκαν στις πυρκαγιές

Τα τελευταία χρόνια, έχουν καταπέσει τρία καναντέρ, με το πιο πρόσφατο να κάνει αναγκαστική προσγείωση στα Δερβενοχώρια, στις 17 Ιουλίου 2015, στο χωριό Φαρακλό Λακωνίας, όπου οι σμηναγοί Χρήστος Λύτρας 36 ετών και Παναγιώτης Τσάμης 33 ετών, είχαν σωθεί. Μοιραία ήταν όμως η πτώση ενός CL-415 το καλοκαίρι του 2007, στα Στύρα Ευβοίας. Ο 34χρονος σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης και ο 28χρονος υποσμηναγός Γιάννης Χατζούδης, χειριστές του Καναντέρ CL-415 επιχείρησαν χαμηλή πτήση και ρίψη νερού, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο της φωτιάς στα σπίτια του οικισμού. Μετά τη ρίψη, το αεροσκάφος είχε απώλεια στήριξης και καρφώθηκε στο έδαφος παρασύροντας στον θάνατο τους δύο άντρες.

Ακόμη μια τραγωδία συνέβη στις15 Ιουλίου του 2000. Αυτή τη φορά ένα Καναντέρ τύπου CL-215 συνετρίβη  στην Αργαλαστή του Πηλίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο ακόμη πιλότοι.

Τα CL-215 λόγω είναι εξαιρετικά «γερασμένα» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πετάξουν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, αρκετές φορές γίνεται μεταστάθμευσή τους για να επιχειρήσουν σε τόπους με χαμηλότερη θερμοκρασία. Αυτή φαίνεται να ήταν η αιτία της μοιραίας πτώσης το 2007, παρότι πετούσαν με Καναντέρ νέας γενιάς, καθώς οι χειριστές πέταξαν χαμηλά, μέσα σε καπνούς και ισχυρά ρεύματα θερμών μαζών, τα οποία προκάλεσαν την αιφνιδιαστική απώλεια στήριξης.

Τριάντα χρόνια θρήνος για τον χαμό ανθρώπων από τις πυρκαγιές

Μια ζοφερή εικόνα για τραγωδίες που συνδέονται με τις πυρκαγιές αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία που καταγράφουν το χαμό ανθρώπων, πολιτών πυροσβεστών και πιλότων. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Ανθυποπυραγός ε.α. του πυροσβεστικού Σώματος Μιχάλης Μιχαήλ ( Tεύχος 349, εφημ. Documento, 23 Ιουλίου 2023), μέσα σε τριάντα χρόνια οι νεκροί από αστικές και δασικές πυρκαγιές έφτασαν συνολικά τους 882 εκ των οποίων 203 πολίτες, 33 πυροσβέστες και 12 πιλότοι σε δασικές πυρκαγιές και ακόμη 20 νεκροί πυροσβέστες σε αστικά συμβάντα.

Αναλύοντας τα στοιχεία αυτά χρονικά και ποιοτικά, σκιαγραφείται μια ζοφερή πραγματικότητα κατά την τελευταία 30ετία:

-από το 2010 μέχρι και το 2022, «συνέπεια της ανέχειας που υποχρεώθηκε ένα μεγάλο μέρος του λαού να ζει από τα μνημόνια, την πανδημία και την ενεργειακή ακρίβεια» 483 νεκροί πολίτες από αστικές πυρκαγιές, με το 40% των θυμάτων ( 195 ) να καταγράφονται μόνο τα τρία τελευταία χρόνια.

-από το 2000 μέχρι και το 2022 λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που ήρθαν σαν συνέπεια των μεγάλων πυρκαγιών και της παντελούς έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, 131 νεκροί και 8.202.971 στρέμματα καμένες δασικές εκτάσεις και χιλιάδες κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες, αγροκτηνοτροφικές μονάδες και δημόσιες υποδομές.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter