Οι πυρηνικές δυνάμεις θα διαμαρτυρηθούν διά της απουσίας τους από το Νόμπελ Ειρήνης

Οι πυρηνικές δυνάμεις θα διαμαρτυρηθούν διά της απουσίας τους από το Νόμπελ Ειρήνης

Οι πρεσβευτές των πυρηνικών δυνάμεων, εκτός της Ρωσίας, δεν θα παραστούν στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο φέτος δόθηκε στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Νόμπελ.

«Προφανώς έλαβαν εντολή να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την ICAN και τη συνθήκη απαγόρευσης» των πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ Όλαφ Νέλσταντ.

Η ICAN, ένας συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων που μάχεται υπέρ της ιστορικής συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, η οποία υπεγράφη τον Ιούλιο από 122 χώρες, τιμήθηκε στις 6 Οκτωβρίου με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η ισχύς της συνθήκης παραμένει κυρίως συμβολική καθώς οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν όλες αρνηθεί να την υπογράψουν,

«Όπως είναι τα πράγματα, μόνο ο Ρώσος πρεσβευτής θα είναι παρών» στην τελετή απονομής του Νόμπελ στις 10 Δεκεμβρίου, εξήγησε ο Νέλσταντ.

Στη διάρκεια μιας συνάντησης στο Ιντιστούτο την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ενημέρωσαν για την απόφασή τους να εκπροσωπηθούν από τον δεύτερο τη τάξει στις πρεσβείες τους.

«Συνήθως οι μεγάλες δυνάμεις, τουλάχιστον οι δυτικές, στέλνουν τους πρεσβευτές τους», επεσήμανε ο Νέλσταντ.

Υπογραμμίζοντας ότι η συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων υπεγράφη «μια περίοδο αυξημένου κινδύνου σε ό,τι αφορά τη διάδοση των πυρηνικών όπλων», η πρεσβεία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε το επίπεδο εκπροσώπησής της.

«Η συνθήκη δεν θα καταστήσει πιο ειρηνικό τον κόσμο, δεν θα σημάνει την εξάλειψη ούτε ενός πυρηνικού όπλου, ούτε θα βελτιώσει την ασφάλεια κάποιου κράτους», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Οι πρεσβευτές της Κίνας, της Ινδίας, του Πακιστάν και του Ισραήλ αναμένεται επίσης να απουσιάσουν για διαφορετικούς λόγους από την τελετή απονομής, ενώ η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει πρεσβεία στο Όσλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter