Οι Rumjacks στο Documento: «Πιστεύω στους καλούς ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή μας»

Οι Rumjacks στο Documento: «Πιστεύω στους καλούς ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή μας»
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

Ο John McKelvey, μπασίστας και ιδρυτικό μέλος του αυστραλιανού celtic punk σχήματος, μιλάει με αφορμή την επιστροφή των Rumjacks στην Ελλάδα στις 16 και 17 Μαρτίου για τον εορτασμό της St. Patrick’s Day.

Όσοι τους έχουν δει σε μια από τις πολλές συναυλίες που έχουν δώσει στη χώρα μας ξέρουν πολύ καλά ότι σε κάθε live των Rumjacks στήνεται ένα τρελό πάρτι όπου κιθάρες, μαντολίνα και μπάντζο παρασύρουν τον κόσμο στους φρενήρεις ρυθμούς της κέλτικης πανκ. Από το καλοκαίρι του 2016, όταν μας επισκέφτηκαν για πρώτη φορά, μέχρι σήμερα οι Rumjacks έχουν προλάβει να δώσουν 17 συναυλίες σε 8 διαφορετικές πόλεις χτίζοντας μια σχέση λατρείας με το ελληνικό κοινό. Σε λίγες μέρες, οι Αυστραλοί επιστρέφουν για να γιορτάσουν στη χώρα μας τη St. Patrick’s Day και ο John McKelvey, μπασίστας και ιδρυτικό μέλος των Rumjacks απάντησε στις ερωτήσεις του Documento.

Ποιες είναι οι βασικές επιρροές στον ήχο των Rumjacks;

Καθένας από εμάς έχει διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο, διαφορετικά ακούσματα και επιρροές. Αν έπρεπε όμως να αναφέρω κάποια συγκροτήματα που έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη μουσική μας, νομίζω ότι η αγάπη μας για τους Pogues, τους Rancid, τους Cock Sparrer και τους Clash έχει παίξει σίγουρα μεγάλο ρόλο.

Πόσο θα έλεγες ότι έχουν εξελιχθεί οι Rumjacks μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια;

Θεωρώ ότι οι περισσότερες μπάντες μετά από ένα τέτοιο χρονικό διάστημα έχουν εξελιχθεί σε κάποιο βαθμό. Μεγαλώνεις και ωριμάζεις τόσο ως άνθρωπος όσο και ως μουσικός και θέλεις να δοκιμάσεις όσα περισσότερα πράγματα μπορείς. Είναι αυτή η λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να μην βαριέσαι να γράφεις τα ίδια παλιά πράγματα και να μην προσπαθείς να εφεύρεις ξανά τον τροχό, ούτως ή άλλως. Οι αλλαγές μελών συντελούν προς αυτήν την κατεύθυνση και μόνο θετικά μπορούν να λειτουργήσουν. Οι συνεχείς περιοδείες και η ατομική βελτίωση του καθενός θα επηρεάζει πάντα την εξέλιξη μιας μπάντας και υποθέτω ότι αυτό έχει αντίκτυπο και στον ήχο μας.

Πόσο αντιπροσωπευτικός είναι ο όρος κέλτικο πανκ για τους Rumjacks του 2024;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δυσκολεύονται να βάλουν μια ετικέτα στο στιλ ή στο είδος μουσικής που παίζουμε, αλλά ειλικρινά δεν είναι κάτι που μας απασχολεί. Πείτε το όπως θέλετε, αρκεί να το απολαμβάνουν οι θαυμαστές. Εμείς πάντως είμαστε ΟΚ με τον όρο κέλτικο πανκ.

Προέρχεστε από την Αυστραλία αλλά η βάση σας είναι η Ευρώπη. Είναι μόνο θέμα απόστασης;

Η απόσταση είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας αλλά όχι ο μοναδικός λόγος που αφήσαμε τη βάση μας. Το να περιοδεύεις εκτός Αυστραλίας είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση, ειδικά αν λάβεις υπόψη σου τη γραφειοκρατία και τα έξοδα πίσω από όλο αυτό. Είναι πραγματικά μακριά από οπουδήποτε. Απλώς συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε περισσότερες πιθανότητες αν βρισκόμασταν κοντά στα μέρη γύρω από τα οποία γυρίζουμε εννιά μήνες το χρόνο. Ούτως ή άλλως, όταν περιοδεύεις τόσο πολύ δεν νιώθεις ότι έχεις στην πραγματικότητα ένα σπίτι.

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της μπάντας ήταν όταν χρειάστηκε να αντικαταστήσετε τον Frankie McLaughlin. Με δεδομένο ότι ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να πάρετε μια τέτοια απόφαση;

Δεν ήταν πρόβλημα για εμάς (σ.σ. ο McLaughlin εκδιώχθηκε τον Απρίλιο του 2020 λόγω της επαναλαμβανόμενης κακής συμπεριφοράς του και αντικαταστάθηκε από τον Mike Rivkees). Ο Mike ταίριαξε αμέσως και αποδείχτηκε εξαιρετική επιλογή. Είναι φανταστικός μουσικός και συνθέτης και είμαστε πολύ χαρούμενοι που είναι μαζί μας και μας βοήθησε να βρεθούμε στην καλύτερη φάση που ήμασταν ποτέ.

Τα τραγούδια σας είχαν πάντα έναν πολιτικό χαρακτήρα. Ποια είναι τα ζητήματα που σας απασχολούν περισσότερο σήμερα τα οποία θα θέλατε να θίξετε στον επόμενο δίσκο σας;

Θα πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι να κυκλοφορήσει για να μάθετε, χαχα. Σε μερικούς μήνες μπαίνουμε στο στούντιο για να δουλέψουμε με μερικούς εκπληκτικούς ανθρώπους, κάτι για το οποίο ανυπομονούμε και είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Δεν μπορώ όμως να πω περισσότερα πέρα από το ότι πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσουμε νέο υλικό.

Συμφωνείς με την άποψη ότι 15 χρόνια μετά την κυκλοφορία του το «An Irish Pub song» παραμένει το απόλυτο celtic punk τραγούδι;

Προσωπικά δεν θα έφτανα στο σημείο να πω κάτι τέτοιο, φαίνεται όμως ότι είναι κάτι που πολύς κόσμος ενστερνίζεται.

Μετά από τόσα χρόνια που περιοδεύετε έχετε βρει πουθενά ιρλανδικές παμπ που να είναι κοντά στις αυθεντικές;

Υποθέτω ότι οι μόνες αυθεντικές ιρλανδικές παμπ υπάρχουν μόνο στην Ιρλανδία. Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε βρει κάποια που να έχει καταφέρει να φτάσει στα επίπεδα αυτά, αλλά υπάρχουν μερικές που πλησιάζουν, όπως για παράδειγμα η Pogue Mahones Pub στο Μιλάνο… Γι’ αυτό την επιλέξαμε για να γυρίσουμε το βίντεο κλιπ για το «Light in my Shadow» εκεί.

Εχετε παίξει πολλές φορές στην Ελλάδα και μάλιστα σε πολλές διαφορετικές πόλεις. Υπάρχει κάτι που σας έχει σημαδέψει περισσότερο, πέρα από την Ακρόπολη και… το ούζο;

Το ούζο μάς κάνει να ξεχνάμε τα πάντα. Ειλικρινά πάντως, η Ελλάδα μας έχει αγκαλιάσει όσο λίγα μέρη στον κόσμο. Τόσο το κοινό στις συναυλίες όσο και ο κόσμος γενικότερα είναι από τα καλύτερα και πιο αυθεντικά που έχουμε συναναστραφεί. Το φαγητό σας επίσης είναι από τα καλύτερα εκεί έξω.

Ο Αγιος Πατρίκιος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιρλανδικής ζωής και κουλτούρας. Η δική σου σχέση με την θρησκεία ποια είναι;

Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία. Σεβόμουν και θα σέβομαι απόλυτα τις επιλογές και τις πεποιθήσεις του καθενός, αλλά σε ό,τι με αφορά προτιμώ να πιστεύω στους καλούς ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή μας.

Όσοι σας έχουμε δει σε κάποια από τις προηγούμενες επισκέψεις σας στην Ελλάδα ξέρουμε τι να περιμένουμε στο πάρτι για τον Άγιο Πατρίκιο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ή μήπως όχι; Να περιμένουμε εκπλήξεις;

Πάρτε τα εισιτήριά σας και ελάτε να δείτε από κοντά. Σε κάθε περίπτωση θα είναι ένα τρελό πάρτι!

INFO
Οι Rumjacks θα εμφανισούν το Σάββατο 16 Μαρτίου στο Principal Club Theater στη Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 17 Μαρτίου στο Gagarin 205 στην Αθήνα.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter