Οι «Σαρδέλες» έριξαν χαστούκι στο Σαλβίνι

Οι «Σαρδέλες» έριξαν χαστούκι στο Σαλβίνι

Δεν κατάφερε η ακροδεξιά «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι να επικρατήσει στις περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια Ρομάνα, παρά την τεράστια καμπάνια των τελευταίων μηνών.

(Ο) στόχος (του Σαλβίνι) δεν επετεύχθη. Στις περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην βορειανατολική επαρχία της Ιταλίας, Εμίλια Ρομάνα, ο ακροδεξιός πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι προσέκρουσε στον τοίχο που ύψωσε η κεντροαριστερά.

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος και νυν περιφερειάρχης, Στέφανο Μπονατσίνι, κατάφερε να διατηρήσει την θέση του με ποσοστό 51,4% αφήνοντας πίσω του την εκλεκτή του Σαλβίνι, Λουτσία Μποργκοντσόνι (43,7%).

Γιατί η ήττα είναι σημαντική

Η ήττας της Λέγκας στην Εμίλια Ρομάνα λειτουργεί ως ανάχωμα (έστω προσωρινό) στην πορεία του αδηφάγου πολιτικάντη, ο οποίος ορέγεται επιστροφή στην κεντρική εξουσία. Ο ίδιος ο Σαλβίνι παρουσίαζε τους τελευταίους μήνες την εκλογική αναμέτρηση ως δημοψήφισμα για την τύχη της κλυδωνίζουσας κυβέρνησης συνασπισμού του Δημοκρατικού Κόμματος με το υποχωρών εκλογικά Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Παρότι το τελευταίο έχει κλονιστεί τόσο από τις συνεχείς πτώσεις στις δημοσκοπήσεις και τις εκλογικές αναμετρήσεις όσο και από την παραίτηση του επικεφαλής του, Λουίτζι ντι Μάιο, την περασμένη εβδομάδα – γεγονός που σημαίνει ότι οι ήδη δύσκολοι καιροί θα γίνουν δυσκολότεροι για την κυβέρνηση συνεργασίας – οι αναλυτές τονίζουν ότι το χαστούκι που έφαγε ο Σαλβίνι αποτελεί σημαντική νίκη του δημοκρατικού τόξου.

Το χαστούκι στο μάγουλο του 46χρονου εμπρηστικού δημαγωγού ήχησε δυνατά, καθώς ο ίδιος είχε προαναγγείλει ότι θα χρησιμοποιούσε την ενδεχόμενη νίκη του στην Εμίλια Ρομάνα, η οποία από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί προπύργιο της κεντροαριστεράς, ως τον «άσο» του για να εξαναγκάσει σε έξοδο την κυβέρνηση Δημοκρατών και Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Ρόλο-κλειδί οι «Σαρδέλες»

Στην ήττα του Σαλβίνι θεωρείται καθοριστικός ο ρόλος του κινήματος των «Σαρδελών», το οποίο γεννήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Μπολόνια, πρωτεύουσα της Εμίλια Ρομάνα, ως αντίδραση στην τρομακτική και επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς. Στις «Σαρδέλες» αποδίδεται η μεγάλη αύξηση στα ποσοστά συμμετοχής στις τελευταίες εκλογές, τα οποία σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το 2014.

Δυστυχώς, η εικόνα είναι διαφορετική στη νότια περιφέρεια της Καλαβρίας, όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν εκλογές την Κυριακή. Εκεί, η εκπρόσωπος της Λέγκας, Τζόλε Σαντέλι, πέτυχε άνετη νίκη με ποσοστό 55,4 %. Το αποτέλεσμα αυτό αναδεικνύει ίσως ακόμη περισσότερο τη σημασία της ήττας του Σαλβίνι στην Εμίλια Ρομάνα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter