Οι σκοτεινές μπίζνες της «Google των μυστικών υπηρεσιών»

Οι σκοτεινές μπίζνες της «Google των μυστικών υπηρεσιών»

H Palantir ήταν από τους πρώτους που προέβλεψαν την πανδημία και ταυτόχρονα έτρεξαν να την εκμεταλλευτούν παρέχοντας αντί εκατομμυρίων ευρώ σε κυβερνήσεις λογισμικό εντοπισμού, καταγραφής και παρακολούθησης της Covid-19. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστρία, ο Καναδάς, η Ισπανία και η Ελλάδα. Ο,τι συνέβη στη Βρετανία και στο εθνικό σύστημα υγείας της (NHS) χτυπάει καμπανάκι για ό,τι έρχεται και στη χώρα μας. 

Η Palantir με μια σύμβαση ύψους 1 λίρας, την οποία η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε μόνο ύστερα από σκληρό αγώνα της κοινωνίας των πολιτών, συνέλεγε τεράστιο όγκο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Η σύμβαση μετατράπηκε σε συμβόλαιο 1 εκατ. λιρών, χωρίς όμως να ελέγχεται το τι πραγματικά πράττει ο αμερικανικός κολοσσός των big data, όπως έχει καταγγείλει και το OpenDemocracy. Στα τέλη Σεπτεμβρίου το NHS ανέθεσε απευθείας στην Palantir να φτιάξει τεράστια βάση συγκέντρωσης δεδομένων για την Covid-19 αντί 36 εκατ. Λιρών.

Περιστρεφόμενες πόρτες, Τραμπ και μυστικές υπηρεσίες

Πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της CIA και άλλων υπηρεσιών έχουν διατελέσει σύμβουλοι στην Palantir, ενώ αντίστοιχα δικά της στελέχη ή άλλων εταιρειών συμφερόντων του συνιδρυτή της Πέτερ Τιλ συμμετείχαν στην κυβέρνηση Τραμπ. Ο Τιλ χρηματοδότησε την πρώτη προεκλογική καμπάνια του Τραμπ με πάνω από 1 εκατ. δολάρια, ενώ συμβούλευε τον πλανητάρχη στον τομέα της τεχνολογίας. Διατηρεί θέση και στο ΔΣ του Facebook.

Από την ίδρυσή της το 2003 μέχρι σήμερα η Palantir, που έδινε κωδικές ονομασίες στους πελάτες της, παραμένει κρατικοδίαιτη. Πρώτος χρηματοδότης της με περίπου 2 εκατ. δολάρια ήταν η

In-Q-Tel, επιχειρηματικό κεφάλαιο της CIA. Το σημαντικότερο όμως δεν ήταν τα λεφτά, αλλά η επίσημη έγκριση της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας που της άνοιξε τον δρόμο. Για πάρα πολλά χρόνια η Palantir συνεργάστηκε ενεργά με σχεδόν όλες τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και με άλλων χωρών.

Συμμετείχε στη δημιουργία του πιο δυνατού εργαλείου της NSA για την κατασκοπεία πολιτών. Όπως αποκάλυψε ο ερευνητικός ιστότοπος Intercept, βάσει εγγράφων που διέρρευσαν από τον Εντουαρτ Σνόουντεν συνέδραμε στην κατασκευή του Xkeyscore, του πιο σημαντικού λογισμικού παρακολούθησης της NSA που κατασκοπεύει τα πάντα.

Κυνήγι μεταναστών, πρόστιμα, καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Η Palantir χρησιμοποιήθηκε και από την αμερικανική υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) για να εντοπίσει και να απελάσει μετανάστες επί Τραμπ. Πολλές οργανώσεις και φορείς όπως η Διεθνής Αμνηστία την κατηγόρησαν για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επειτα από μήνυση των ΗΠΑ η Palantir αναγκάστηκε να πληρώσει 1,7 εκατ. δολάρια για διακρίσεις στην πρόσληψη ασιατικής καταγωγής υποψηφίων.

Ανταγωνίστρια της Palantir (i2 Group) την κατηγόρησε ότι της έκλεψε το λογισμικό παρακολούθησης και το ενσωμάτωσε στο δικό της. Οι δυο πλευρές συμβιβάστηκαν, με την Palantir πρακτικά να παραδέχεται κρυφά την ενοχή της. Το 2018 το Verge αποκάλυψε το σκοτεινό λογισμικό της Palantir για την πρόβλεψη εγκλημάτων που χρησιμοποιούσε η αστυνομία για χρόνια χωρίς να έχει ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ορλεάνης.

Δικηγόροι των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ κάλεσαν σε περισσότερη διαφάνεια γύρω από τα δεδομένα που συλλέγονται και επεξεργάζονται από το λογισμικό της Palantir για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ευρωβουλευτές πίεσαν το καλοκαίρι έντονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη συνεργασία της με την Palantir και την εμπλοκή της στην Ευρώπη. Επίσης κατήγγειλαν ότι δεν τηρήθηκαν αρχεία πρακτικών για τη συνάντηση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον CEO της Palantir Αλεξ Καρπ στο Νταβός. 

Η Palantir ανέλαβε να τρέξει το πρόγραμμα «Project Maven» του Πενταγώνου, το οποίο η Google εγκατέλειψε καταγγέλλοντάς το ως ανήθικο. Οι Anonymous κατηγόρησαν με στοιχεία την Palantir ότι κρυβόταν πίσω από την εκστρατεία επίθεσης εναντίον των WikiLeaks. Ο Τιλ έχει επενδύσει και σε εξίσου τρομακτικό λογισμικό (Clearview AI) αναγνώρισης προσώπων, για το οποίο οι «New York Times» έγραψαν ότι μπορεί να τελειώσει την ιδιωτική ζωή όπως τη γνωρίζαμε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter