Οι startups της κατασκοπείας

Οι startups της κατασκοπείας

Λένε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαµίν Νετανιάχου εµφανίζει δύο αντιφατικές εκ πρώτης όψεως ιδιότητες. Από τη µια διατυπώνει ακραίες πολιτικές θέσεις και από την άλλη όταν πρέπει να πετύχει τον στόχο του µπορεί να ελίσσεται µε τρόπο που δεν φαντάζει συµβατός µε την ανελαστικότητά του. Επικεφαλής της πιο δεξιάς και αντιδηµοκρατικής κυβέρνησης που δηµιουργήθηκε στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου κατάφερε παρά τις αντιδράσεις να βάλει χέρι στη ∆ικαιοσύνη, η οποία στο παρελθόν τον έχει ταλαιπωρήσει κατηγορώντας τον για υποθέσεις διαφθοράς. H αντιπολίτευση και κυρίως η κεντροαριστερά τον κατηγορούν ότι έχει καταλύσει το κράτος δικαίου και µεταµορφώνει το Ισραήλ σε απολυταρχικό τέρας. Ολα φυσικά είναι αλήθεια, αν και δεν απασχολούν τον Νετανιάχου, ο οποίος έχει επιτεθεί στο παρελθόν ακόµη και σε ξένους ηγέτες, ενώ προκειµένου να κατηγορήσει τους Αραβες τούς φόρτωσε ότι παρέσυραν τον Χίτλερ στο να στήσει κρεµατόρια. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν ακόµη και τη γερµανική αντίδραση.

Η πολιτική πορεία του Νετανιάχου ωστόσο είναι γεµάτη µε ελιγµούς και συµµαχίες ακόµη και µε τον διάβολο. ∆εν είναι τυχαίο ότι εκλέχθηκε διαδοχικά επί τρεις τετραετίες (ο µοναδικός από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ) παρότι δεν είχε την πλειοψηφία. Στις εκλογές του 2015 κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός µόλις µία ώρα προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο σχηµατισµού κυβέρνησης. Η ευελιξία του δεν σχετίζεται απαραίτητα µε την πολιτική του πειθώ. Ο Νετανιάχου είναι υποστηρικτής του στρατιωτικού Ισραήλ και διατηρεί σχέσεις µε ανθρώπους-κλειδιά στον στρατό και στις µυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Η σχέση του όµως µε το στρατιωτικό κατεστηµένο και οι πεποιθήσεις του καθορίζονται από την οικογενειακή ιστορία. Ο Νετανιάχου όχι µόνο υπήρξε ο ίδιος λοχαγός του ισραηλινού στρατού, αλλά ο αδερφός του Γιόναταν Νετανιάχου σκοτώθηκε ως επικεφαλής των δυνάµεων των κοµάντο της Σαγερέτ Ματκάλ (Sayeret Matkal) που πήραν µέρος στην επιχείρηση «Εντεµπε». Το 1976 στο αεροπλάνο της Air France για την πτήση Τελ Αβίβ – Αθήνα – Παρίσι µε 248 επιβάτες εκδηλώθηκε αεροπειρατεία πάνω από την Κόρινθο. Το αεροπλάνο οδηγήθηκε στην Ουγκάντα και άρχισαν διαπραγµατεύσεις για την ανταλλαγή των Ισραηλινών επιβατών µε Παλαιστίνιους κρατουµένους. Στις 4 Ιουλίου µια οµάδα 100 Ισραηλινών κοµάντο έκανε επιχείρηση-αστραπή στο Εντεµπε, σκότωσε τους έξι αεροπειρατές και 55 στρατιώτες της Ουγκάντα. Νεκροί έπεσαν επίσης τέσσερις επιβάτες και ο επικεφαλής της επιχείρησης Γιόναταν Νετανιάχου.

Η σχέση λοιπόν του Μπενιαµίν Νετανιάχου µε τις αντιλήψεις που θέλουν το Ισραήλ παγκόσµιο παίκτη µε χρήση του στρατού και των µυστικών υπηρεσιών είναι αναµφίβολα βιωµατική.

Γιατί όµως τα γράφω όλα αυτά; ∆εν το κάνω από ανάγκη να σκιαγραφήσω την περσόνα Νετανιάχου, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι πολύ σκοτεινή για να αποτυπωθεί. Ο σκοπός είναι άλλος και επίκαιρος. Κατά την τριπλή θητεία του στην πρωθυπουργία ο Νετανιάχου φαίνεται ότι έβαλε σε εφαρµογή ένα σχέδιο σε συνεργασία µε τις µυστικές υπηρεσίες. Ηταν το σχέδιο της διασποράς πρακτόρων των µυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ σε όλο τον κόσµο. Ο Νετανιάχου από πολύ νωρίς κατάλαβε τη σηµασία του διαδικτύου, το οποίο µάλιστα χρησιµοποίησε στα πρότυπα του Οµπάµα για την εκλογή του. Το Ισραήλ είχε αναπτύξει µεγάλες επιχειρήσεις κυβερνοπολέµου µε τις οµάδες Unit 81 και Unit 8200. ∆εν δηµιούργησε όµως ένα απλό µοτίβο ηλεκτρονικής κατασκοπείας. Τα δεδοµένα που συνέλεγαν τα χρησιµοποιούσαν για εκβιασµούς κυρίως Αράβων ηγετών µε σκοπό να αλλάξουν τους συσχετισµούς και την πορεία των πραγµάτων. Μόλις υπήρξαν οι πρώτες σηµαντικές επιτυχίες ο Νετανιάχου έστησε ένα δίκτυο µιας Μοσάντ ιδιωτικής χρήσης. Οι παλιοί πράκτορες των οµάδων κυβερνοπολέµου «συνταξιοδοτήθηκαν» και δηµιούργησαν ιδιωτικές εταιρείες κυβερνοασφάλειας. Οι εταιρείες αυτές άρχισαν να προσφέρουν υπηρεσίες σε επιχειρηµατίες και πολιτικά πρόσωπα που δεν είχαν και τόσο δηµοκρατικές πεποιθήσεις. Ετσι δηµιουργήθηκαν τα ιδιωτικά κατασκοπευτικά λογισµικά NSO και Predator (ναι, το «δικό µας» κατασκοπευτικό δίκτυο) τα οποία ανέλαβαν επιχειρήσεις ιδιωτικής κατασκοπείας. Ο Νετανιάχου στις κατά καιρούς επισκέψεις του σε ξένα κράτη µε µια κυνική ευελιξία ενηµέρωνε τους «φίλους» πολιτικούς που ήθελαν να καταλάβουν την εξουσία ότι έχει τους δικούς του ανθρώπους που µπορούσαν να βοηθήσουν. Φυσικά οι εταιρείες µε τους πρώην πράκτορες που δρουν στο εξωτερικό έχουν τη δυνατότητα να δίνουν τα στοιχεία που µαζεύουν από την ιδιωτική κατασκοπεία και στις µυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Γιατί να αφήνουν τη Μοσάντ να εκτίθεται όταν µπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά και µάλιστα επί πληρωµή στο όνοµα άλλων, οι οποίοι µάλιστα θα κάνουν τα πάντα για να µην αποκαλυφθεί το µυστικό; Τα γράφω λοιπόν αυτά γιατί το επόµενο διάστηµα θα µάθουµε πολλά, όχι µόνο για το Predator αλλά και για άλλες επιχειρήσεις χειραγώγησης της κοινής γνώµης στην Ελλάδα. Επί Μητσοτάκη πάντα, ο οποίος έχει γενικώς αδυναµία στις startups και φίλο τον Νετανιάχου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter