Οι Στυμφαλίδες όρνιθες των Πρεσπών

Οι Στυμφαλίδες όρνιθες των Πρεσπών

Σε κάποιο ορεινό χωριό της Ελλάδας ο δάσκαλος ρωτάει τον μαθητή: «Για πες μας, Γιωργή, ποιος σκότωσε τις Στυμφαλίδες όρνιθες;» κι ο Γιωργής, ο οποίος συνελήφθη για πολλοστή φορά αδιάβαστος, εξανίσταται και αναρωτιέται κλαψουρίζοντας: «Τι δηλαδή, πάλι εγώ φταίω, δάσκαλε;».

Ξαφνικά νέος πονοκέφαλος προέκυψε για την κυβέρνηση στις σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία μετά την προ ολίγων ημερών σαρωτική εκλογή της προέδρου Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα με το ακραία εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE (γνωστό για τον αλυτρωτισμό του από την εποχή που πρωθυπουργός ήταν ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε πακτώσει το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου σε κάθε πλατεία και είχε αναρτήσει τ’ όνομα του Μακεδόνα στρατηλάτη σε κάθε πινακίδα δρόμου και στα μεγάλα δημόσια κτίρια).

Η νέα πρόεδρος από την πρώτη στιγμή έδωσε το στίγμα της, στίγμα έντασης αναφορικά με το όνομα, αφού κατά την ορκωμοσία της την προηγούμενη Κυριακή αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», απαλείφοντας τον προσδιορισμό «Βόρεια» όπως αναγραφόταν στο κείμενο του όρκου και όπως η βασική πτυχή «erga omnes» (ότι η σύνθετη ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα ισχύει και διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό της χώρας) της Συμφωνίας των Πρεσπών (των Τσίπρα – Ζάεφ) ρητώς προέβλεπε.

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης να αντέδρασε, υποχρεωτικά, καλώντας τη νέα κυβέρνηση να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών (ναι, τη συμφωνία που –κάτω από τις περικεφαλαίες και τις σάρισες– αποκαλούσαν «προδοτική» ενώ υποστήριζαν και ότι ο Τσίπρας πούλησε το όνομα για τις συντάξεις), αλλά η Σιλιάνοφσκα βρήκε και τα κάνει.

Διότι πέντε χρόνια τώρα η κυβέρνηση δεν έφερε στο κοινοβούλιο –ως όφειλε– τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τα οποία θα κύρωνε τη συμφωνία, θα θωράκιζε την αμυντική, διπλωματική και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και θα έκοβε τον βήχα στον εθνικισμό, λαϊκισμό και αλυτρωτισμό των γειτόνων.

Αλλά θα μου πεις εδώ δεν έκοψε τον βήχα στους εγχώριους ακροδεξιούς, εθνικιστές και φασίστες. Αντίθετα, εναγκαλίστηκε με αυτούς για να κερδίσει τις εκλογές το ’19, υπέκυψε στις απειλές του Σαμαρά και της παρέας του να μην τολμήσει και κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας (ήταν υποχρεωμένη να το πράξει, όπως προέβλεπε η συμφωνία για να ολοκληρωθεί) και σήμερα τίθεται εν αμφιβόλω η ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ (στα εύφλεκτα δυτικά Βαλκάνια) ενώ –ξανά μανά τα ίδια– συζητάμε πάλι για το όνομα, δηλαδή «πίσω Κούλη τα καράβια» και ο Ερντογάν περιμένει στη γωνία να βάλει πόδι και στα βόρεια σύνορά μας.

Ναι, τις Στυμφαλίδες όρνιθες των Πρεσπών εξουδετέρωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ και δεν δικαιούται σήμερα ο Μητσοτάκης κλαψουρίζοντας –σαν τον κακό μαθητή– να αναρωτιέται: «Τι δηλαδή, πάλι εγώ φταίω;».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter