Οι Support Art Workers καταθέτουν τα αιτήματα όλων των κλάδων του Πολιτισμού στην πολιτεία

Οι Support Art Workers καταθέτουν τα αιτήματα όλων των κλάδων του Πολιτισμού στην πολιτεία

Οι Support Art Workers αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αιτήματα όλων των κλάδων του πολιτισμού (θεάτρο, μουσική, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά), κίνηση που γίνεται ίσως για πρώτη φορά.

 

Τα αιτήματα αυτά αποτελούν ταυτόχρονα τη βάση της πολιτιστικής πολιτικής που χρειαζεται ο κλάδος και τις πρώτες αναγκαίες κινήσεις για λύση των χρόνιων παθογενειών, που συστηματικά εμποδίζουν και καταστρέφουν την εξέλιξη του συνόλου των κλάδων του πολιτισμού. Το κείµενο των Support Art Workers περιλαµβάνει, στο πρώτο µέρος, τα συλλογικά/κοινά αιτήµατα που αφορούν σε όλους τους κλάδους και στη συνέχεια τα ειδικότερα αιτήµατα κάθε κλάδου, για ό,τι δεν καλύπτεται από τα συλλογικά. Θα σταλεί προς πρωτοκόλληση στο Υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού, στο Υπουργείο Παιδείας, στον Πρωθυπουργό και στην Πρόεδρο της Δηµοκρατίας.

Σημειώνουν οι Support Art Workers:

“Αντιμέτωποι με την αδιαφορία, την άγνοια, την αλαζονεία, τη στοχοποίηση και την απαξίωση, συνεχίζουμε να οραματιζόμαστε τον πολιτισμό που θέλουμε και να απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση δημιουργία των όρων και προϋποθέσεων που θα στηρίξουν σταθερά τους εργαζόμενους των τεχνών αλλά και την ίδια την τέχνη, όπως οφείλει.

Η ομάδα οργάνωσης και συντονισμού των Support Art Workers απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στα χιλιάδες μέλη της πρωτοβουλίας, αλλά και σε μέλη των καλλιτεχνικών σωματείων, να καταθέσουν αιτήματα και προτάσεις προς το ΥΠΠΟΑ. Στη συνέχεια τα συγκέντρωσε, τα επεξεργάστηκε και διαμόρφωσε το παρακάτω κείμενο.

Επιδιώκοντας να οραματιστούμε μια πολιτιστική πολιτική πέραν της πανδημίας, επιλέξαμε να αρθρώσουμε αιτήματα που αφορούν σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ως ενέργεια συμπληρωματική της δράσης των σωματείων μας, που κρατούν τα βραχυπρόθεσμα αιτήματα σταθερά στο προσκήνιο των διεκδικήσεων.

Σχεδόν έναν χρόνο πριν, διαμορφώσαμε ένα πλήρες κείμενο αιτημάτων για όλους τους κλάδους εργασίας στις τέχνες που αφορούσαν στις απολύτως επικαιρικές άμεσες ανάγκες, καθώς το 90% των εργαζομένων του πολιτισμού βρισκόταν εκτός χάρτη στήριξης, λόγω πανδημίας. Με συλλογικό αγώνα, από κοινού με τα σωματεία μας, καταφέραμε να αντιστρέψουμε αυτήν την πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό, ακόμα και αν πολλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες συνεχίζουν, δυστυχώς, να βρίσκονται εκτός των ελάχιστων μέτρων στήριξης.

Με επίγνωση, όμως, πως ένα επίδομα δεν εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά ούτε αποτελεί πολιτιστική πολιτική, με το παρακάτω κείμενο αιτημάτων και προτάσεων διεκδικούμε δομικές αλλαγές στον πολιτισμό, που θα κάνουν την αρχή για την εξάλειψη χρόνιων παθογενειών. Το κείμενό μας περιλαμβάνει, στο πρώτο μέρος, τα συλλογικά/κοινά αιτήματα που αφορούν σε όλους τους κλάδους και στη συνέχεια τα ειδικότερα αιτήματα κάθε κλάδου, για ό,τι δεν καλύπτεται από τα συλλογικά.

Το παρόν κείμενο θα σταλεί προς πρωτοκόλληση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Υπουργείο Παιδείας, στον Πρωθυπουργό και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.”

→Διαβάστε εδώ τα συλλογικά και ανά κλάδο αιτήματα των Support Art Workers

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter