Βιβλίο

Οι σχέσεις ΕΣΣΔ – ΚΚΕ, 1944-1952

«Καθοδηγούμενους από τη Μόσχα» χαρακτήριζαν τους ΕΑΜίτες και τους αντάρτες του ΔΣΕ οι «εθνικόφρονες» στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Μηδαμινές ωστόσο ήταν οι έρευνες στα ρωσικά αρχεία για της ρετσινιάς το αληθές. 

Έως τώρα, καθώς ο δρ Ιστορίας Νίκος Παπαδάτος βρήκε, ανέδειξε και προσφέρει μεταφρασμένο ένα απρόσιτο σε πολλούς ενδιαφερόμενους αρχειακό υλικό, το οποίο συνεισφέρει σχεδόν καθοριστικά στην κατανόηση γεγονότων και προσδοκιών εκείνης της περιόδου. Τα αρχεία μιλούν μόνα τους όταν έχεις κατανοήσει τη συγκυρία. Σημαντική είναι η βοήθεια του συγγραφέα-οδηγού σε μια περιπλάνηση στον μεσοπόλεμο, όταν οι προσδοκίες από το πρώτο εργατικό κράτος ήταν τεράστιες και όταν η φυσιογνωμία πολλών ΚΚ καθοριζόταν με βάση το κυρίαρχο στην ΕΣΣΔ δόγμα. Εκεί, στην ανάδειξη του Ν. Ζαχαριάδη από την κομματική σχολή στελεχών στη Μόσχα, εντοπίζει την άκρη του νήματος ο Ν. Παπαδάτος. Ακολουθώντας τα γεγονότα αναλύει τη δράση προσώπων, ρευμάτων, κομμάτων. Τι περιθώρια υπήρχαν για παρέκκλιση από τη σοβιετική γραμμή; Πώς προέκυψαν αντιρρήσεις, από την τριβή με την άσκηση επαναστατικής πολιτικής στο πεδίο ή από το «εγχειρίδιο» των στελεχών; Από την άλλη πλευρά της εξίσωσης της ένδοξης δεκαετίας στέκεται μια κρατική οντότητα. Εγείρει ερωτήματα η στάση της στα Δεκεμβριανά και στην εξέλιξη του Εμφυλίου. Εχει όμως δική της πολιτική, δικά της διακυβεύματα εν μέσω πολέμου και μεταπολεμικά. Οι επιδιώξεις της, μακριά από τη Βαλκανική, άλλοτε αποκλίνουν και άλλοτε συγκλίνουν, αλλά συνηθως υποδαυλίζουν τα γεγονότα χωρίς να τα καθοδηγούν. Η διπλωματία είναι παρτίδα σκάκι και η κατάληψη της εξουσίας μοιάζει με στρίψιμο κέρματος.

Info

Άκρως απόρρητο. Οι σχέσεις ΕΣΣΔ – ΚΚΕ, 1944-1952

Νίκος Παπαδάτος

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΨΜ

ISBN: 978-618-5156-58-9

ΣΕΛ.: 584

ΤΙΜΗ: €20,00

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.