Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα

Τους συνήθεις υπόπτους… που συναντούν όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί που επισκέπτονται την Σαγκάη, τους επικεφαλής της Ali Baba, της ΖΤΕ και της Τράπεζας ICBC, συνάντησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους παρουσίασε την Ελλάδα ως «το success story της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια» και τους κάλεσε να επενδύσουν στην χώρα μας όπως άλλωστε και όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί.

Στην συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ali Baba Daniel Yong Zhang συζήτησαν την προβολή της Ελλάδας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ali Express, η οποία έχει 700 εκατομμύρια πελάτες. σύμφωνα με την ενημέρωση του μεγάρου Μαξίμου, εξέφρασε στον πρωθυπουργό την επιθυμία για πώληση Ελληνικών προϊόντων μέσω της πλατφόρμας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε παράλληλα την προώθηση του ελληνικού τουρισμού μέσω της πλατφόρμας, η οποία προσφέρει και τουριστικές υπηρεσίες. «Μπορείτε να πουλάτε ελληνικά προϊόντα στην Κίνα και να συμβάλλετε ώστε να έρχονται οι Κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνάντηση με την ICBC

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το απόγευμα (τοπική ώρα) με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC) Chen Siqing. Η ICBC αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και πρόκειται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα, ενώ ήδη συμμετέχει σε επένδυση 300 εκατομμυρίων σε ηλιοθερμικά συστήματα στην Κρήτη.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης συνάντηση στη Σαγκάη με τον πρόεδρο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, Li Zixue. Ο επικεφαλής της ZTE, η οποία διαθέτει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου καθώς και εργοστασίου μεταποίησης το οποίο θα μπορεί να παράγει προϊόντα και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ξενάγηση στο ελληνικό περίπτερο για τον Κινέζο Πρόεδρο

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών (αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια) Κώστα Φραγκογιάννη, ξενάγησε τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi στο ελληνικό περίπτερο της έκθεσης China International Import Expo 2019, παρουσία επίσης του πρωθυπουργού της Τζαμάικα Andrew Holness και του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Luigi di Maio.

Με τη Μαρέβα… πάντα

Κλείνοντας την επίσκεψή του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη παραβρέθηκε σε δεξίωση που παρατέθηκε προς τιμήν του στο Hellas House το οποίο έχει δημιουργήσει ο επιχειρηματίας Παύλος Κοντομίχαλος.

Στη σύντομη ομιλία του ανέφεε ότι “η Ελλάδα θα γίνει το success story της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια, ενώ νακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην Κίνα τον Απρίλιο, και συγκεκριμένα στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «17 +1» που αφορά στη συνεργασία της Κίνας με χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Στόχος οι 500.000 Κινέζοι τουρίστες το 2021

Στην διεύρυνση της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και στην προσέλκυση κινέζων τουριστών, που είναι οι δύο τομείς στους οποίους υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα από την Ασία προς την Ευρώπη εξοικονομούν επτά έως δέκα ημέρες εάν επιλέξουν ως προορισμό στο λιμάνι του Πειραιά, που συνιστά φυσική πύλη εισόδου για αγαθά, αντί να πλεύσουν προς βορειοευρωπαϊκά λιμάνια μέσω των Στενών του Γιβραλτάρ.

Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις επενδύσεις, ενώ επανέλαβε πως ο απώτερος στόχος είναι η μετατροπή του Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Επισήμανε δε ότι η νέα Ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε εντός δύο μηνών νέο κύκλο επενδύσεων που θα αναβαθμίσει σημαντικά το λιμάνι.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει το αποτύπωμά της στην αγορά των αγρο-διατροφικών προϊόντων, όπου διαθέτει -μεταξύ άλλων- υψηλής ποιότητας κρασιά, τυροκομικά προϊόντα και ελαιόλαδο, ειδικά τη στιγμή που η πολυάριθμη Κινεζική μεσαία τάξη έρχεται σε επαφή με νέα γαστρονομικά ερεθίσματα.

Στο μέτωπο του τουρισμού, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως στόχος του είναι η προσέλκυση 500.000 επισκεπτών από την Κίνα έως το 2021, σημειώνοντας πως η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα στη διαδρομή από την Ασία προς την Ευρώπη και μπορεί να προσφέρει μία μοναδική εμπειρία χάρη στην πλούσια ιστορία της. Στάθηκε στο γεγονός ότι προστίθεται δεύτερη απευθείας πτήση μεταξύ Κίνας και Ελλάδας (από Σαγκάη προς Αθήνα). 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter