Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στον Καναδά οδήγησαν στην παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας στην Οτάβα

Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στον Καναδά οδήγησαν στην παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας στην Οτάβα

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον Καναδά για τα μέτρα κατά της πανδημίας και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των οδηγών που κινούνται μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά, με αποτέλεσμα την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας της αστυνομίας στην Οτάβα παραιτήθηκε υπό το βάρος των πιέσεων.

Η πρωτεύουσα του Καναδά έχει «παραλύσει» σχεδόν, ενώ ο πρωθυπουργός Τριντό, επιχειρεί να ενεργοποιήσει τον νόμο περί μέτρων έκτακτης ανάγκης, με στόχο να δώσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση διευρυμένες εξουσίες, ώστε να επιβάλει προσωρινά «έκτακτα μέτρα», χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών.

Το κίνημα, στο οποίο πρωτοστάτησαν οδηγοί φορτηγών, που αξιώνει από την κυβέρνηση την άρση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και άλλων περιορισμών, έχει καταλάβει περιοχές στο κέντρο της Οτάβας από τα τέλη Ιανουαρίου. Παράλληλα είχε μπλοκάρει μία από τις βασικές διασυνοριακές διελεύσεις προς τις ΗΠΑ μέχρι το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Οι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι ο Σλόλι και άλλοι αξιωματούχοι της αστυνομίας ήταν υπερβολικά ανεκτικοί στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών, οι οποίοι ενέπνευσαν παρόμοια κινήματα σε άλλες χώρες και έφεραν την κυβέρνηση Τριντό αντιμέτωπη με μία τεράστια πρόκληση.

Ο Τριντό έγινε μόλις ο δεύτερος καναδός ηγέτης που ενεργοποίησε τον νόμο περί μέτρων έκτακτης ανάγκης σε καιρό ειρήνης.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τη γέφυρα Ambassador — μία ζωτικής σημασίας εμπορική οδό ανάμεσα στο Ουίνδσορ, το Οντάριο και το Ντιτρόιτ — επί έξι ημέρες, προτού η αστυνομία τους απομακρύνει την Κυριακή. Έχουν αποκλείσει επίσης μικρότερες συνοριακές διαβάσεις στην Αλμπέρτα, τη Μανιτόμπα και τη Βρετανική Κολούμπια.

Τόσο στη Μανιτόμπα όσο και στο κέντρο της Οτάβας οι διαδηλωτές εμφανίζονται ανυποχώρητοι, αψηφώντας την επιβολή έκτακτων μέτρων από τον Τριντό.

«Δεν φεύγουμε» διαμηνύει ένας φορτηγατζής από τη Μανιτόμπα, που έχει σταθμεύσει έξω από το κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας «τακτική εκφοβισμού» την επιβολή μέτρων έκτακτης ανάγκης.

Ο Ντάνι Ντιγκενόβα, ένας διαδηλωτής από το Μόντρεαλ που βρισκόταν κοντά στην είσοδο του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι δεν ανησυχούσε για την επιβολή των νέων μέτρων και ότι σκόπευε να παραμείνει έως ότου αρθούν όλοι οι περιορισμοί κατά της πανδημίας.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter