Οι «Συνοδοί βουνού» διαμαρτύρονται στη Νίκη Κεραμέως για την… αναρρίχηση μέσω τηλεκπαίδευσης

Σπουδαστές της ειδικότητας του «Συνοδού Βουνού» των ΔΙΕΚ και ΙΕΚ Κρήτης έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό και τη Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την αδυναμία -λόγω φύσης αντικειμένου- να διδαχθούν ορισμένα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Όπως επισημαίνουν οι σπουδαστές στην επιστολή τους, η ειδικότητα πιστοποιείται μόνο μέσω φοίτησης σε ΙΕΚ καθώς δεν υφίσταται για την ώρα τμήμα σε πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας.

Οι «Συνοδοί Βουνού» έχουν ως αρμοδιότητα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων στη φύση όπως η πεζοπορία, η αναρρίχηση, η υπαίθρια διανυκτέρευση, συνοδεύοντας πολίτες.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει στο κλείσιμο του τμήματος και την τέλεση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι σπουδαστές, μαθήματα που αφορούν τις αναρριχήσεις, τις κατασκηνώσεις και τις πρώτες βοήθειες είναι αδύνατο να τελεστούν εξ αποστάσεως.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, πρόκεται για μαθήματα: «που απαιτούν εφαρμογή στο πεδίο προκειμένου να κατακτηθεί η προβλεπόμενη γνώση. Επίσης, ας μη ξεχνάμε ότι η γνώση καλείται να εφαρμοστεί σε σε ανθρώπους και μάλιστα, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, σε επισκέπτες από το εξωτερικό με όλους τους απρόβλεπτους παράγοντες, που μπορεί να προκύψουν από τη φύση. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι εσφαλμένη κατανόηση που δύναται να προκύψει μέσω της εξ’αποστάσεως διδασκαλίας, οδηγεί σε λανθασμένες γνώσεις και τεχνικές δεξιότητες, γεγονός που στην εφαρμογή τους στο πεδίο αυξάνει τις πιθανότητες σοβαρού ατυχήματος».

Οι σπουδαστές ζητούν την εξαίρεση των εργαστηριακών μαθημάτων των σπουδαστών ΔΙΕΚ και ΙΕΚ της ειδικότητας “Συνοδός Βουνού” από την υποχρεωτική διεξαγωγή τους μέσω τηλεκπαιδεύσης, την ολοκλήρωσή τους με δια ζώσης παρακολούθηση σε ανοικτό χώρο τηρουμένων των απαραίτητων μέτρων προστασίας αλλά και την ελεύθερη κυκλοφορία από Νομό σε Νομό για σπουδαστές που κατοικούν εκτός Νομού έδρας του ΙΕΚ, όπως προσδιορίζεται ρητά και στον Οδηγό Σπουδών της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Με πληροφορίες από το e-sos.gr

Μυστικά & Documento

15/04/2021, 20:29