Οι συνταξιούχοι πληρώνουν και τα λάθη του eΕΦΚΑ

Οι συνταξιούχοι πληρώνουν και τα λάθη του eΕΦΚΑ

Τσουνάμι προσφυγών – Γιατί όλοι οι δικαιούχοι είναι δυσαρεστημένοι

Με τις νομικές ακροβασίες τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης πετσόκοψαν τα αναδρομικά των συνταξιούχων και έφτασαν να δίνουν μόλις 1,4 δισ. ευρώ, ενώ είχαν ήδη «κουρέψει» αντισυνταγματικά από το 2012 περί τα 86 δισ. ευρώ. Δεν φτάνει η αντισυνταγματική διάταξη (όπως ρητά αναγράφει στη γνωμοδότησή του το Ελεγκτικό Συνέδριο) με την οποία χορηγούνται τα αναδρομικά, τώρα οι συνταξιούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τον τραγέλαφο της διοίκησης του eΕΦΚΑ που έκανε λάθος υπολογισμούς και στέλνει στα δικαστήρια χιλιάδες συνταξιούχους. Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι μονόδρομος για όσους αναγκάζονται να διεκδικήσουν όσα από λάθος υπολογισμό τούς αφαιρέθηκαν, καθότι ο διοικητής του eΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης δεν μπορεί να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα!

Πού εντοπίζονται τα λάθη

Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 και οι λάθος υπολογισμοί αφορούν κυρίως το γεγονός ότι ελήφθη υπόψη ο τελευταίος νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου που είχε πετσοκόψει τα ποσοστά αναπλήρωσης) και όχι οι νόμοι με βάση τους οποίους συνταξιοδοτήθηκαν και υπολογίστηκε το ποσό της σύνταξής τους. Στην ίδια κατηγορία των λανθασμένων καταβολών συμπεριλαμβάνονται επιπρόσθετα και όσοι συνταξιούχοι εργάζονταν και διέκοψαν την εργασία τους λαμβάνοντας τη σύνταξη μετά τον Σεπτέμβριο του 2013.

Οπως προκύπτει από αναλύσεις που έκανε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) στα εκκαθαριστικά σημειώματα πολλών μελών του, το σφάλμα έχει εντοπιστεί στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που λάμβαναν προσωρινή σύνταξη πριν από την ανωτέρω ημερομηνία και τους χορηγήθηκε το τελικό ποσό μετά την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου. Αυτοί οι άτυχοι συνταξιούχοι βρέθηκαν ακριβώς στη μετάβαση του συστήματος. Δηλαδή η σύνταξή τους υπολογίστηκε με τα νέα, τότε χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Ετσι οι συνταξιούχοι διαπιστώνουν απώλειες στο τελικό ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν. Απώλειες που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν έως και αρκετές χιλιάδες ευρώ! Υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 40.000 οι συνταξιούχοι που έχουν υποστεί τις «άριστες» υπηρεσίες πετσοκόμματος λόγω λάθους της διοίκησης του eΕΦΚΑ. Ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν ακριβώς οι λάθος υπολογισμοί, αφού αυτό θα πρέπει να γίνει σε κάθε συνταξιούχο ξεχωριστά. Εδώ βέβαια ξεκινά ο γολγοθάς καθώς υπάρχει η συνηθισμένη περίπτωση της αοριστίας στη δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών.

Παράνομες παρακρατήσεις

Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας έχει λαμβάνειν, αν και εφόσον προσφύγει δικαστικά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να καταστήσει και τους 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους δυσαρεστημένους. Για ευκολότερη κατανόηση παραθέτουμε δύο πίνακες για να καταδειχτεί το έγκλημα σε βάρος των συνταξιούχων. Στον Πίνακα 1 ανά κατηγορία συνταξιούχων και με βάση το αρχικό ποσό της σύνταξής τους φαίνονται αναλυτικά όλα τα ποσά που δικαιούνται σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, πόσα από αυτά χορηγήθηκαν και πόσα παρακρατήθηκαν. Στον Πίνακα 2 καταδεικνύεται το εύρος των παρανομιών, όπου σε σύνολο 2.649.048 συνταξιούχων (στοιχεία Μαΐου 2016) οι 1.718.443 που λάμβαναν συνολικό ποσό από όλες τις συντάξεις έως κάτω από 1.000 ευρώ παρακρατήθηκαν όλα τα ποσά που δικαιούνται, δηλαδή έως 1.067 ευρώ! Στους υπόλοιπους 930.605 συνταξιούχους που λάμβαναν (από όλες τις συντάξεις) ποσό πάνω από 1.000 ευρώ παρακρατήθηκαν σχεδόν τα μισά από αυτά που δικαιούνται.

Κ. Νικολάου: Νομικό πραξικόπημα

Απύθμενο θράσος και ασέβεια στους 2.600.000 συνταξιούχους οι πανηγυρισμοί φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ και οι ισχυρισμοί Βρούτση ότι τάχα αποκατέστησαν «με πλήρη σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων… επέστρεψαν τα αναδρομικά των συνταξιούχων». 

Πρόκειται για μεγάλο ψέμα. Ενώ οι δικαστικές αποφάσεις δικαίωσαν το σύνολο συνταξιούχων με ποσά τουλάχιστον έως 1.067 ευρώ, οι «επιστροφές» έγιναν σε 900.000 που έλαβαν μόνο το 50% από αυτά που δικαιούνταν, ενώ 1.700.000 συνταξιούχοι αποκλείστηκαν και δεν πήραν ούτε ευρώ. Επιπροσθέτως η υποτιθεμένη αποκατάσταση και ο δήθεν σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων έγιναν με αήθη τρόπο και πραξικοπηματικά. Προκειμένου λοιπόν να φαίνονται νομιμοφανείς έφτιαξαν ειδικό νόμο (!) όπου αλλοίωσαν τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστών (του ΣτΕ), μείωσαν δηλαδή τα ποσά κατά 60% και, το κυριότερο, μέσα στα άλλα ειδική διάταξη αναφέρει ότι τα χορηγούμενα (μειωμένα) ποσά ισοδυναμούν με όλα τα ποσά που επιδίκασε το ΣτΕ (!) θέτοντας και όρο δηλαδή ότι όσοι πάρουν τα αναδρομικά αυτά παραιτούνται από κάθε δικαστική διεκδίκηση. 

Σε δικές τους παρανομίες βασίζονται τα αναδρομικά, δικό τους «έργο» οι δύο νόμοι (4051 και 4093) που μείωσαν τις συντάξεις 4,3 δισ. ευρώ ετησίως και που το 2015 ακύρωσαν οι ανώτατοι δικαστές (ΣτΕ) διατάζοντας και την άμεση επιστροφή των χρημάτων αυτών. Δεύτερη απόφαση του ΣτΕ (το 2020) αντί για χρονική διάρκεια 42 μηνών (2015-2018) αποκαθιστά μερικώς, προσδιορίζοντας τις επιστροφές (εντεκάμηνη διάρκεια) σε 3,9 δισ. ευρώ. Η κοροϊδία των απομάχων της δουλειάς –ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων– είναι καταφανής. Να σταματήσουν λοιπόν να υποκρίνονται και να συμμορφωθούν με την απόφαση των ανώτατων δικαστών. Να σταματήσουν την κοροϊδία και την ταλαιπωρία των συνταξιούχων και να μας επιστραφούν άμεσα και στο ακέραιο όλα τα ποσά που επιδίκασε το ΣτΕ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter