Οι ταινίες της εβδομάδας – Δύο Πάπες για Όσκαρ

Οι ταινίες της εβδομάδας – Δύο Πάπες για Όσκαρ

Η ταινία του Φερνάντο Μεϊρέλες «Δύο Πάπες» πάει να μπει σφήνα στα οσκαρικά φαβορί έχοντας ένα ακαταμάχητο υποκριτικό δίδυμο στις επάλξεις. Οι Τζόναθαν Πράις, Αντονι Χόπκινς υποδύονται τον νυν και τον πρώην Πάπα αντίστοιχα και αμφότεροι προτάθηκαν για τη Χρυσή Σφαίρα ερμηνείας ενώ η ταινία είχε άλλες δύο υποψηφιότητες στις κατηγορίες καλύτερης δραματικής ταινίας και σεναρίου.

Οι Δύο Πάπες (The Two Popes) (***)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2019 (125)

Σκηνοθεσία: Φερνάντο Μεϊρέλες Πρωταγωνιστούν: Τζόναθαν Πράις, Αντονι Χόπκινς, Τόμας Γουίλιαμς

Πίσω από τα τείχη του Βατικανού, ο συντηρητικός αποχωρών Πάπας Βενέδικτος και ο φιλελεύθερος μελλοντικός Πάπας Φραγκίσκος πρέπει να βρουν κοινό έδαφος για να συνεχίσουν την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας. Όμως οι διαφορές τους είναι τεράστιες και προέρχονται όχι μόνο από τις εμπειρίες στην μέχρι τώρα διαδρομή τους αλλά και στην αντίθεση στάση τους απέναντι στην ίδια τη ζωή.

Η αληθινή ιστορία θέλει τους δύο Πάπες να τα βρίσκουν μετά από ένα εξαντλητικό τεστ που βίωσε ο Φραγκίσκος από τον προκάτοχό του κι ενώ ο πρώτος είχε αποφασίσει να αποσυρθεί οριστικά από τα ζητήματα της εκκλησίας μη γνωρίζοντας τις βουλές του Πάπα που έψαχνε τον αντικαταστάτη του. Οι διάλογοι των δύο αντρών είναι διανθισμένοι από υπαρξιακές αγωνίες, βαθιές εξομολογήσεις, εκμυστηρεύσεις μικρών και μεγάλων ενοχών. Ο έμπειρος και με 3 οσκαρικές υποψηφιότητες σεναριογράφος Άντονι Μακ Κάρτεν («Η πιο σκοτεινή ώρα», «Η Θεωρία των πάντων», «Bohemian Rhapsody») κατανοεί τις δυσκολίες του εγχειρήματος και ποντάρει κυρίως στο συμβολικό κομμάτι της αντιπαράθεσης των δύο αντρών. Ο αργεντινός Φραγκίσκος είναι ο αλέγκρο ποδοσφαιρόφιλος τύπος, που λατρεύει το χορό, το καλό φαγητό και προάγει την φιλανθρωπία και τη δράση απέναντι στην αρρώστια της εποχής («η φτώχια είναι το μείζον θέμα σήμερα» λέει) ασκώντας δριμύ κριτική σε τράπεζες, πολιτικούς και πλουσίους. Ο γερμανός Βενέδικτος είναι το αντίθετο. Ένας σκληρός και ανέκφραστος μοναχικός λύκος («ξέρω ότι με λένε το ροτβάιλερ του οίκου του Θεού» αναφέρει) που το μεγαλύτερο αμάρτημα του είναι πως δεν είχε το κουράγιο να γευτεί τις χαρές της ζωής. Το φιλμ του Μεϊρέγιες (είναι γνωστός για τις ταινίες «Περί Τυφλότητος», «Ο Επίμονος Κηπουρός» ενώ ετοιμάζεται για τη δεύτερη οσκαρική του υποψηφιότητα μετά από την μακρινή πλέον (2003) «Η Πόλη του Θεού») θέλει πάντως να είναι δίκαιο απέναντι τους και δεν διστάζει να δείξει και τη σκοτεινή πλευρά του πρώτου (η αμφιλεγόμενη στάση στα χρόνια της Χούντας του Βιντέλα) ενώ προσφέρει την ευκαιρία να πλάσουν οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές μια από τις καλύτερες ερμηνείες στην καριέρα τους.

ΑΚΟΜΗ

Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ (Midway) (*)

Ιστορική αμερικανικής παραγωγής 2019 (138)

Σκηνοθεσία: Ρόλαντ Εμεριχ Πρωταγωνιστούν: Εντ Σκράιν, Πάτρικ Γουίλσον, Λουκ Εβανς, Άαρον Εκχαρτ, Νίκ Τζόνας, Μάντι Μουρ, Ντένις Κουέιντ, Γούντι Χάρελσον

Μία από τις πιο φημισμένες μάχες μεταξύ του αμερικανικού και ιαπωνικού στόλου, που έδωσε στις ΗΠΑ το προβάδισμα στο μέτωπο του Ειρηνικού στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ρόλαντ Εμεριχ γοητεύεται από το μεγάλο θέαμα της Ιστορίας και ποντάρει σε πραγματικά γεγονότα για να αφηγηθεί ιστορίες αξιωματικών και στρατιωτών κι από τα δύο στρατόπεδα. Όταν όμως η ώρα της κρίσης πλησιάζει ο άκρατος πατριωτισμός του στα χρώματα της αστερόεσσας ξεφεύγει από κάθε μέτρο.

Ραντεβού στο Belle Époque (La Belle Époque)(**)

Δραματική γαλλικής παραγωγής 2019 (130)

Σκηνοθεσία: Νικολά Μπεντό Πρωταγωνιστούν: Ντανιέλ Οτέιγ, Γκιγιόμ Κανέ, Ντόρια Τίλιερ, Φανί Αρντάν, Πιερ Αρντιτί

Η ήρεμη ζωή του 60άρη Βικτόρ ανατρέπεται όταν ο επιχειρηματίας Αντουάν, ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που χρησιμοποιεί θεατρικά τεχνάσματα με ιστορικές αναπαραστάσεις τού προσφέρει τη δυνατότητα να «ταξιδέψει» στη Λιόν του 1974 ώστε να ξαναζήσει την πιο αξέχαστη εβδομάδα της ζωής του.

Η νοσταλγία δεν είναι μόνο ερωτικής φύσης αλλά και τεχνικής πρωτοπορίας μας λέει ο Νικολά Μπεντό και βάζει δίπλα στα κάδρα του μαγικού ρεαλισμού του – που θυμίζουν κάπως «Αμελί» – την λειτουργική χημεία των Οτέιγ- Αρντάν, παρότι η λάμψη των δύο σταρ μοιάζει να έχει κάπως ξεθωριάσει.

Ζίζοτεκ (Zizotek) (***)

Δραματική φαντασίας ελληνικής παραγωγής 2019 (92)

Σκηνοθεσία: Βαρδής Μαρινάκης

Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αύγουστος Λάμπρου-Νεγρεπόντης

Ο μικρός Ιάσονας προσπαθεί να φροντίσει την καταθλιπτική του μητέρα αλλά οι δρόμοι τους χωρίζουν βίαια σε ένα πανηγύρι στη Βόρεια Ελλάδα. Ο φοβισμένος 9χρονος βρίσκει καταφύγιο σε μια καλύβα στο δάσος.

Η ετυμηγορία: Μετά από το «Μαύρο Λιβάδι» του 2009, την πρώτη του ταινία, ο ταλαντούχος Μαρινάκης επιστρέφει στο χώρο του φανταστικού με μια απροσδόκητη και αινιγματική ιστορία ενηλικίωσης όπου η οικογενειακή τραγωδία συνδέεται με το μεταφυσικό δράμα. Το συγκλονιστικό φινάλε θα σας συνεπάρει.

Marianne & Leonard Λόγια Αγάπης (Marianne & Leonard Words of Love) (**)

Ντοκιμαντέρ αμερικανικής παραγωγής 2019 (102)

Σκηνοθεσία- σενάριο: Νικ Μπρούμφιλντ Φωτογραφία: Μπάρνεϊ Μπρούμφιλντ Μοντάζ: Μαρκ Χέφερλιν Μουσική: Νικ Κλερντ-Κλόους

What’s up doc? Ο έρωτας του Λέοναρντ Κοέν και της Νορβηγίδας μουσικού Μάριαν Ιλεν που γέννησε τα τραγούδια «So Long, Marianne», «Hey, That’s No Way to Say Goodbye» και «Bird on the Wire».

Η προσωπική ματιά του Νικ Μπρούμφιλντ (γνώρισε από κοντά το ζευγάρι το 1968 στην Ύδρα) χαρίζει στην ταινία την αυθεντικότητα και την συναισθηματική ένταση ενός απολαυστικού ντοκουμέντου που λειτουργεί με διττή αποστολή. Από τη μια χαρίζει λεπτομέρειες και μυστικά που βγαίνουν για πρώτη φορά στην επιφάνεια κι από την άλλη προσεγγίζει την «μυθική» πλέον ιστορία του Κοέν και της μούσας του με ιερότητα και αυθεντικό σεβασμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter