Οι ταινίες της εβδομάδας: Ένας άλλος Χίτλερ στο οσκαρικό «Τζότζο»

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ένας άλλος Χίτλερ στο οσκαρικό «Τζότζο»

Το υποψήφιο για 6 όσκαρ «Τζότζο», η αντιπολεμική σάτιρα του Τάικα Γουαϊτίτι που υποδύεται ο ίδιος τον δικτάτορα είναι ακόμη μία από τις φετινές οσκαρικές εκπλήξεις που ξεκίνησε την καριέρα του από το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Τορόντο για να φτάσει ως τα κορυφαία βραβεία. Σε άλλο τέμπο το ασπρόμαυρο και δυνατό «Τραγούδι χωρίς όνομα» από το Περού αφηγείται μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία, ενώ τα υπόλοιπα 3 φιλμ δύσκολα ξεφεύγουν από το όριο της μετριότητας.

Τζότζο (Jojo Rabbit) (***)

Αντιπολεμική αμερικανικής παραγωγής 2019 (108)

Σκηνοθεσία: Τάικα Γουαϊτίτι

Πρωταγωνιστούν: Ρόμαν Γκρίφιν Ντέιβις, Τομασίν ΜακΚένζι, Τάικα Γουαϊτίτι, Σαμ Ρόκγουελ, Ρέμπελ Γούιλσον, Σκάρλετ Τζοχάνσον

Στη Γερμανία των τελευταίων ημερών του Β Παγκοσμίου πολέμου, ο 10χρονος Τζότζο βλέπει την ιδέα του για τον κόσμο να αναποδογυρίζει όταν ανακαλύπτει ότι η διαζευγμένη μητέρα του κρύβει ένα νεαρό Εβραίο κορίτσι στη σοφίτα τους. Με μοναδική βοήθεια από τον χαζούλη φανταστικό του φίλο Αντόλφ Χίτλερ ο Τζότζο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον τυφλό φανατισμό του.

Βιτριολική αντιπολεμική σάτιρα ή μια δραματική κραυγή κατά κάθε μορφής μίσους; O σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τάικα Γουαϊτίτι («Thor: Rangarok», «Κυνήγι ανθρώπων») έχει μια ανατρεπτική αίσθηση του χιούμορ στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ένα παιδί την φρίκη του πολέμου που ίσως να έχει ως συνέπεια την απόρριψη του θεατή. Η νέα δημιουργία του Νεοζηλανδού κινηματογραφιστή και ηθοποιού θυμίζει αρκετά το «Η ζωή είναι ωραία» του Μπενίνι με τη διαφορά πως η παραποίηση της πραγματικότητας αυτή την φορά οφείλεται στην αχαλίνωτη παιδική φαντασία κι όχι στις συνειδητές προσπάθειες ενός ενήλικα να προστατεύσει το μικρό παιδί του. Είναι αλήθεια πως ο κυνισμός με τον οποίο ντύνει ο Γουαϊτίτι την αντιπολεμική μαύρη κωμωδία του άλλοτε ξενίζει κι άλλοτε προκαλεί το θαυμασμό. Είναι ενδεικτικό ότι η ιστορία ενηλικίωσης του μικρού αγοριού δεν μοιάζει με τα συνήθη έργα αντίστοιχης θεματικής, ενώ εκείνο που σοκάρει στον σλάπστικ και ειρωνικό «Τζότζο» είναι πως η παράνοια του πολέμου δεν γίνεται αντιληπτή μέσω του αθώου βλέμματος του πιτσιρικά και των φίλων του. Οι εικόνες όπου το αποτύπωμα της φρίκης του πολέμου δίνεται πολλές φορές μέσω της συνδρομής των ακούσιων συνεργατών των Ναζί (τα στρατολογημένα παιδιά του φιλμ νομίζουν ότι ζουν σε ένα παιχνίδι) προκαλούν ανατριχίλα. Η χαμένη αθωότητα λοιπόν και το μίσος που τυφλώνει είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος σε μια εξωφρενική αντιπολεμική αλληγορία – άφταστο το σχόλιο του σκηνοθέτη για το πώς επιδρά ο ναζισμός στις μάζες- που οδηγήθηκε ανέλπιστα μέχρι τα όσκαρ συγκεντρώνοντας 6 υποψηφιότητες: καλύτερης ταινίας, Β’ γυναικείου ρόλου για τη Σκάρλετ Τζοχάνσον, διασκευασμένο σενάριο για τον Γουαϊτίτι, μοντάζ, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και κοστουμιών.

Τραγούδι Χωρίς Ονομα (Canción sin nombre) (***)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2019 (97)

Σκηνοθεσία: Μελίνα Λεόν

Πρωταγωνιστούν: Πάμελα Μεντόζα, Τόμι Παράγα, Λούσιο Ρόχας, Ρουθ Αρμας

Περού, 1988. Η νεαρή Χεορχίνα φτάνει στη Λίμα από ένα μικρό χωριό των Άνδεων προκειμένου να γεννήσει σε μια αυτοσχέδια κλινική. Μυστηριωδώς όμως, το βρέφος εξαφανίζεται…. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία (το σκάνδαλο με τις μαζικές εξαφανίσεις νεογέννητων παιδιών στο Περού των 80ς) το σκληρό αλλά και καθηλωτικό ντεμπούτο της Λεόν που συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες, θυμίζει αρκετά το «Roma» σκιτσάροντας ένα ασπρόμαυρο καφκικό εφιάλτη από τον οποίο δεν μπορείς να ξεφύγεις ποτέ.

Η Γκουβερνάντα (The Turning) (*)

Θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2020 (93)

Σκηνοθεσία: Φλόρια Σιγκισμόντι

Πρωταγωνιστούν: Μακένζι Ντέιβις, Φιν Γούλφχαρντ, Μπρούκλιν Πρινς

Η Κέιτ μόλις έχει ξεκινήσει να δουλεύει ως νταντά και αναλαμβάνει να φροντίσει δύο ψυχικά διαταραγμένα ορφανά, την Φλόρα και τον Μάιλς που κρύβουν σκοτεινά μυστικά…. Το «Στρίψιμο της Βίδας» του Χένρι Τζέιμς σε μια ελεύθερη μεταφορά από την ιταλίδα σκηνοθέτιδα μουσικών video clip Φλόρια Σιγκισμόντι που αρκείται σε μια υποδειγματικά σχεδιασμένη ατμόσφαιρα που αποδεικνύεται όμως λίγη για να σηκώσει μια όχι και τόσο στέρεη πλοκή γεμάτη από μη αληθοφανείς σκηνές.

Ενωμένες Πατούσες (Pets United) (*)

Animation διεθνούς συμπαραγωγής 2019 (109)

Σκηνοθεσία: Χλίνουρ Πάλμασον Πρωταγωνιστούν: Ινγκβαρ Σίγκουρντσον, Ιντα Μέκιν Χλινσντότιρ, Χίλμιρ Σνερ Γκούντνασον

Μία παρέα από κακομαθημένα, εγωιστικά κατοικίδια, με αρχηγό τη λουσάτη γάτα Μπελ, βρίσκουν τον μπελά τους, όταν οι μηχανές που διοικούν τη Ρόμπο Σίτι, την υπερσύγχρονη μητρόπολη στην οποία ζουν και βασιλεύουν, εκτροχιάζονται και παίρνουν την εξουσία, με αποτέλεσμα να το σκάσουν όλοι οι άνθρωποι για να σωθούν… Από τη στιγμή που οι ήρωες μένουν χωρίς αφεντικά ανακαλύπτουν τον πραγματικό εαυτό τους. Αυτό είναι και το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο σε μια ρουτινιάρικη animation περιπέτεια που δεν έχει τη δύναμη για να αφηγηθεί μια πρωτότυπη ιστορία αφού τα κλισέ και τα δάνεια κάνουν πάρτι στα καρέ του φιλμ.

Cats (*)

Μιούζικαλ αμερικανοβρετανικής παραγωγής 2019 (110)

Σκηνοθεσία: Τομ Χούπερ

Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Κόρντεν, Τζούντι Ντεντς, Τζέισον Ντερούλο, Ίντρις Έλμπα, Τζένιφερ Χάντσον, Ίαν ΜακΚέλεν, Τέιλορ Σουίφτ, Ρέμπελ Γουίλσον, Φρανσέσκα Χέιγουορντ

Όπως κάθε χρόνο την ίδια νύχτα, μια φυλή από γάτες θα περάσει μια μαγική νύχτα, στο τέλος της οποίας μια από αυτές θα επιλεγεί για κάτι που όλες ονειρεύονται: την ευκαιρία να ζήσει μια δεύτερη ζωή…. Το περίφημο μιούζικαλ του Αντριου Λόιντ Γουέμπερ, (βασισμένο με τη σειρά του στο βιβλίο του Τ. Σ. Ελιοτ «Το εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γερο-Πόσουμ») αναμενόταν με μεγάλες βλέψεις αλλά τελικά έφτασε να δεινοπαθεί στα χέρια του Χούπερ. Πρόχειρη παραγωγή, χωρίς έμπνευση χορογραφίες, κάκιστα εφέ, παράφωνα νιαουρητά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter