Οι ταινίες της εβδομάδας: Ένας επιβλητικός «Φάρος»

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ένας επιβλητικός «Φάρος»

Ο υποψήφιος για όσκαρ φωτογραφίας «Φάρος» του ταλαντούχου Ρόμπερτ Εγκερς μοιάζει με αίνιγμα αλλοτινών καιρών και είναι όχι απλώς η καλύτερη ταινία της βδομάδας αλλά πιθανότατα και μία από τις κορυφαίες της χρονιάς. Οι περισσότεροι κινηματογραφόφιλοι πάντως θα σπεύσουν να απολαύσουν τη νέα ταινία του Γκάι Ρίτσι «The gentlemen» που σηματοδοτεί την επιστροφή του σκηνοθέτη στα πάτρια εδάφη της british γκανγκστερικής περιπέτειας.

Ο Φάρος (The Lighthouse) (****)

Θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2019 (110)

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Εγκερς Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Πάτινσον, Γουίλεμ Νταφόε

1890. Σε απομονωμένο νησί της Νέας Αγγλίας οι δυο φύλακες του παλιού φάρου έχουν την ευθύνη της λειτουργίας του αλλά οι μεταξύ τους εντάσεις θα πυροδοτήσουν μια σειρά από ανεξέλεγκτα επεισόδια που θα βαρύνουν περισσότερο λόγω κάποιων ανεξήγητων φαινομένων.

https://www.youtube.com/watch?v=XmRfMPFiYZo

Το πρώτο φιλμ του Ρόμπερτ Έγκερς, η προ τετραετίας «Μάγισσα» – ένα φιλμ που δεν βγήκε στις ελληνικές αίθυουσες- αφορούσε στο θηλυκό πρόσωπο του τρόμου με πρόσχημα μια ιστορία μαύρης μαγείας στη Νέα Αγγλία του 1630. Στον ίδιο τόπο και με το πέρασμα του χρόνου να μετρά επιπλέον δυόμιση αιώνες, ο Έγκερς επιμένει στη δύναμη του φανταστικού. Κατασκευάζοντας αριστοτεχνικά ένα ακόμη μεταφυσικό αίνιγμα, μεταφέρει αυτή τη φορά την προβληματική του στο μικρόκοσμο των δύο αντρών. To μυστήριο που εντείνεται με τον επιβλητικό φάρο, το πνιγηρό αίσθημα απομόνωσης, οι νοσηρές φαντασιώσεις και οι σχέσεις εξουσίας θα πυροδοτήσουν μια σειρά από ακραίες καταστάσεις που θα οδηγήσουν τους δύο ήρωες στην παράνοια. Οι θύελλες που μαστίζουν το ανθρώπινο μυαλό είναι ο ένας πόλος της ιστορίας. Η υπαρξιακή αγωνία που αποκτά την μορφή μιας συναρπαστικής εξερεύνησης σε βαθιά και σκοτεινά νερά είναι ο άλλος. Η τολμηρή σκηνοθεσία του Έγκερς δένει τέλεια με την ατμόσφαιρα τρόμου που σκιαγραφεί η κλειστοφοβική φωτογραφία του υποψήφιου για όσκαρ Γιάριν Μπλάσκε. Οι εμπνευσμένες παρεμβάσεις του καταφέρνουν να προσδώσουν στο «Φάρο» μια απόκοσμη – σχεδόν σουρεαλιστική- γοητεία που έχει ως συστατικά τις αρχέγονες δυνάμεις παλιών ξεχασμένων θεών και τον εντυπωσιακό οίστρο που κουβαλούν μέσα τους κάποιες ναυτικές ιστορίες που μιλούν για ερωτικές γοργόνες, καταραμένα θαλασσοπούλια και εκδικητικούς θεούς. Ο αινιγματικός και γεμάτος σασπένς «Φάρος» ευτυχεί σε ακόμη ένα κρίσιμο σημείο: οι Γουίλεμ Νταφόε και Ρόμπερτ Πάτινσον παραδίδουν ένα ερμηνευτικό ρεσιτάλ προσεγγίζοντας με αξιοθαύμαστη ακρίβεια τους απαιτητικούς χαρακτήρες τους.

The Gentlemen (***)

Γκανγκστερική αμερικανικής παραγωγής 2019 (120)

Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι

Πρωταγωνιστούν: Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, Τσάρλι Χάνμαν, Χένρι Γκόλντινγκ, Μισέλ Ντόκερι, Κόλιν Φάρελ, Χιου Γκραντ

Ένας αμερικανός έμπορος ναρκωτικών που έχει χτίσει την αυτοκρατορία του στο Λονδίνο και θέλει να παραδώσει τα ηνία σε επίδοξο αγοραστή, βιώνει μια απρόσμενη επίθεση εναντίον του από όλους εκείνους που επιβουλεύονταν την θέση του.

Ο Γκάι Ρίτσι κάνει αυτό που ξέρει καλά: μια σπιντάτη ταινία δράσης με βιντεοκλιπίστικη αισθητική, αξιοζήλευτο καστ και κατάμαυρο χιούμορ που διανθίζεται από μερικές δυνατές ανατροπές κι ένα πνευματώδες χιούμορ (οι χαρακτήρες των Κόλιν Φάρελ και Χιου Γκραντ όλα τα λεφτά) που γράφει μια χαρά στην οθόνη. Μπορεί να το έχουμε ξαναδεί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι απέραντα διασκεδαστικό.

Cosmic Candy (**)

Κοινωνική ελληνικής παραγωγής 2019 (95)

Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Δραγασάκη

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Κίτσου, Μάγια Πιπερά, Κίμωνας Κουρής

Η Άννα, μια μοναχική ταμίας σουπερμάρκετ αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού διαμερίσματος, ύστερα από την μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα του.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ρηνιώς Δραγασάκη παντρεύει ικανοποιητικά το ονειρικό με το ρεαλιστικό – αν και μερικά σημεία της πλοκής δεν δικαιολογούνται και τόσο πειστικά- δίνοντας την ευκαιρία στην Μαρία Κίτσου να φτιάξει μια αψεγάδιαστη ερμηνεία. Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη για την Δραγασάκη στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για ένα υπαρξιακό δράμα που θυμίζει τριπάκι αλλοτινών και πιο τρυφερών εποχών.

Το Απίθανο Ταξίδι ενός Φακίρη (The Extraordinary Journey of the Fakir) (**)

Κωμωδία διεθνούς συμπαραγωγής 2018 (92)

Σκηνοθεσία: Κεν Σκοτ Πρωταγωνιστούν: Ντανούς, Μπερενίς Μπεζό, Εριν Μοριάρτι, Μπαρκάντ Αμπντι, Ζερά Ζινιό, Μπεν Μίλερ

Ένας νεαρός φακίρης από τη Βομβάη, ξεκινάει ένα απίθανο ταξίδι με στόχο να βρει τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ του. Ανακαλύπτει τον έρωτα σε ένα κατάστημα ΙΚΕΑ στο Παρίσι αλλά η τύχη του αλλάζει όταν «οδηγείται» υποχρεωτικά μαζί με Σομαλούς μετανάστες στην Αγγλία.

Βασισμένο σε ένα βιβλίο που έγινε επιτυχία πριν μερικά χρόνια, το φιλμ ακολουθεί τη λογική της feelgood κομεντί που παντρεύει κάπως εύκολα – αν όχι άκομψα- την πολιτική καταγγελία με το αισθηματικό ρομάντζο. Έχει κάποιες έξυπνες ιδέες αλλά γενικά κυλάει σε ρηχά νερά, παρότι ο νεαρός φακίρης κάνει τα μαγικά του κόλπα ειδικά στο ερωτικό τομέα.

Χαλβάη 5-0 (*)

Κωμωδία ελληνικής παραγωγής 2019 (120)

Σκηνοθεσία: Μάνος Καμπίτης

Πρωταγωνιστούν: Μάρκος Σεφερλής, Ελένη Καστάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Καπετάνιος, Έλενα Τσαβαλιά, Γιώργος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Τζουμάκης, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Νίκος Βουρλιώτης

Ένας βιομήχανος χαλβά βρίσκεται δολοφονημένος στην έπαυλή του. 5 ύποπτοι, 0 αποδεικτικά στοιχεία. Θα καταφέρει ο αστυνόμος Μπέκρας να βρει τον δολοφόνο;

Η πρώτη ταινία με πρωταγωνιστή τον Μάρκο Σεφερλή είναι όπως ακριβώς φαντάζεσαι. Άθλιο χιούμορ, ρυθμός Δελφιναρίου, πρόσωπα καρικατούρες και καταστάσεις βγαλμένες από τις βιντεοκασέτες των 80ς. Τα λίγα καλά αστεία οφείλουν την επιτυχία τους στην σατυρική αποδόμηση κάποιων κλασικών σινεφίλ σκηνών και γνωστών υπερηρώων. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter