Οι ταινίες της εβδομάδας: Γυναίκες έτοιμες για όλα

Οι ταινίες της εβδομάδας: Γυναίκες έτοιμες για όλα

Η Τζέσικα Τσαστέιν σε ζόρικες αποστολές στην «Επικίνδυνη ομορφιά» προσφέρει μια αψεγάδιαστη ερμηνεία σε κόντρα ρόλο – καμιά σχέση με ότι μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα η κοκκινομάλλα αμερικανίδα σταρ- ενώ από κοντά της η Κιάρα Μαστρογιάνι («Μια νύχτα μαγική») και η Κίρα Νάιτλι («Miss Απειθαρχία») πιστοποιούν με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο ότι η τρέχουσα κινηματογραφική βδομάδα ανήκει αποκλειστικά στις γυναίκες.

Επικίνδυνη ομορφιά (Ava) (***)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2020 (96)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τέιτ Τέιλορ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τζέσικα Τσαστέιν, Τζον Μάλκοβιτς, Κόλιν Φάρελ, Τζίνα Ντέιβις, Κόμον

Η Έιβα είναι μια επαγγελματίας δολοφόνος με εξαιρετικές επιδόσεις στη δουλειά της. Το μόνο κουσούρι της είναι ότι πιάνει ψιλή κουβέντα με τους μελλοθάνατους πελάτες της λίγο πριν τους στείλει στα θυμαράκια. Όταν οι εργοδότες της μαθαίνουν την κακή συνήθεια της αποφασίζουν να την εξοντώσουν.

Η Έιβα της Τζέσικα Τσαστέιν μπαίνει με στιλ και τουπέ στη λίστα των διάσημων πληρωμένων δολοφόνων θηλυκού γένους της μεγάλης οθονης. Εκεί που πρωτοστατεί η Κάθλιν Τέρνερ της «Τιμής των Πρίτζι» και η Ούμα Θέρμαν του «Kill Bill», ενώ μόνο ασήμαντες δεν είναι οι πρόσφατες παρουσίες των Τζένιφερ Λόρενς («Κόκκινο σπουργίτι») και Σαρλίζ Θερόν («Atomic Blonde») χωρίς να λησμονούμε την αλά κόμικ κληρονομιά του Λικ Μπεσόν («Nikita», «Lucy», «Anna»). Ο Τέιτ Τέιλορ, σκηνοθέτης του φιλμ «Το κορίτσι του τρένου», στη νέα συνεργασία του με την κοκκινομάλλα ηθοποιό από την Καλιφόρνια μετά από τις «Υπηρέτριες», προφανώς και έχει υπόψιν του όλα τα παραπάνω φιλμ. Ειδικά στο τερέν της δράσης η γραφή του έχει πολλά δάνεια από τις τέλειες χορογραφίες τους. Εκεί όμως που διαφοροποιείται και υπό μια έννοια πρωτοτυπεί είναι στο χτίσιμο του ίματζ της πρωταγωνίστριας του. Η Έιβα δεν είναι μια αυτόφωτη heroine με ακαταμάχητα όπλα. Πίσω από το απροσπέλαστο και ψυχρό βλέμμα της ή την γεμάτη αυτοπεποίθηση κινησιολογία της κρύβεται ένας ολόκληρος κόσμος ανασφάλειας και πόνου. Το storyboard της σχηματίζεται από σκληρές εικόνες του παρελθόντος. Απώλειες και εγκατάλειψη στην παιδική ηλικία, εφηβεία με ναρκωτικά και άλλες αυτοκαταστροφικές τάσεις, μια ερωτική σχέση που άφησε έντονο το στίγμα της και η μοιραία στροφή που πήρε η ζωή της πριν οδηγηθεί στην αντισυμβατική Έιβα του σήμερα. Δράση και δράμα είναι δουλεμένα στην εντέλεια και σε ίσες δόσεις ώστε να δείχνουν ένα ομοιογενές και συμπαγές σύνολο. Η «Επικίνδυνη ομορφιά» είναι η περιπέτεια που μπορούν να απολαύσουν όλοι, σκεπτόμενοι αλλά και λιγότερο απαιτητικοί.

Miss Απειθαρχία (Misbehaviour) (***)

Κομεντί βρετανογαλλικής συμπαραγωγής 2020 (106)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φιλίπα Λόουθορπ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Κίρα Νάιτλι, Τζέσι Μπάκλεϊ, Λέσλι Μάνβιλ, Ρις Ίφανς, Γκρεγκ Κινίαρ

Μια φεμινιστική οργάνωση ετοιμάζεται να «χτυπήσει» στα καλλιστεία ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Κόσμος 1970 που γίνονται στο Λονδίνο και μεταδίδονται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.

Η βασισμένη σε αυθεντικά γεγονότα «Miss Απειθαρχία» της Φιλίπα Λόουθορπ («The Crown») θα ήταν η τυπική ταινία καταγγελίας γύρω από τη γυναικεία χειραφέτηση στα 70ς αν δεν υπήρχαν κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες. Όπως η δραματικότητα κάποιων σκηνών που αλλάζουν άρδην την πορεία του σεναρίου πηγαίνοντας τον προβληματισμό σε άλλα επίπεδα ή η αμφίσημη ματιά γύρω από το χώρο του θεάματος. Εκτός της κρεατομηχανής της πασαρέλας δείτε πως παρουσιάζεται ο κωμικός σταρ του Χόλιγουντ Μπομπ Χόουπ και κυρίως η σχέση του με τις γυναίκες.

Μια νύχτα μαγική (Chambre 212/ On a magical night) (***)

Αισθηματική κομεντί γαλλικής παραγωγής 2019 (90)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κριστόφ Ονορέ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Κιάρα Μαστρογιάνι, Μπενζαμέν Μπιολέ, Βενσάν Λακόστ, Καμίγ Κοτέν

Η Μαρία και ο Ρισάρ, παντρεμένοι για περισσότερο από 20 χρόνια, βιώνουν μια κρίση μετά την αποκάλυψη της απιστίας της πρώτης. Η Μαρία αποφασίζει να αποχωρήσει από το σπίτι τους και να εγκατασταθεί στο απέναντι ξενοδοχείο για να παρακολουθεί τις επόμενες κινήσεις του Ρισάρ.

Η ιδιοσυγκρασιακή αισθηματική κομεντί του Κριστόφ Ονορέ έχει πολλές και γόνιμες ιδέες γύρω από το γάμο και το σεξ. Η κυριότερη φυσικά αφορά στις «συναντήσεις» της ηρωίδος με πραγματικά και φανταστικά πρόσωπα από το παρελθόν της (απίθανη η σκηνή που η μεσήλικη Μαρία κάνει έρωτα με τον 25άρη σύζυγό της) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαστρογιάνι – βραβείο στις Κάνες- και Μπιολέ ήταν ζευγάρι πριν από χρόνια.

Το τέλειο σχέδιο (El plan) (**)

Μαύρη κωμωδία ισπανικής παραγωγής 2019 (80)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κάρλος Πόλο Μενάργκεζ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ραούλ Αρεβάλο, Αντόνιο ντε λα Τόρε, Τσέμα ντελ Μπάρκο

Τρεις φίλοι που βολοδέρνουν εδώ και καιρό μεταξύ ανεργίας και ανέχειας βρίσκουν το τέλειο σχέδιο που θα τους βγάλει από το αδιέξοδο. Την κρίσιμη μέρα όμως κάποια απρόσμενα συμβάντα τους αποδιοργανώνουν πλήρως.

Για πρωτόλειο δεν είναι άσχημο αν και είναι έντονη η αγωνία του νεοφερμένου Μενάργκεζ να φτιάξει μια άρτια κοινωνική μελέτη γύρω από την προβληματικές αντρικές φιλίες. Πρόκειται για διασκευή του ομώνυμου θεατρικού του Ιγκνάσι Βιντάλ που κουβαλά τα υπέρ και τα κατά του πρωτότυπου έργου: δυνατές ατάκες με εύστοχη ανάλυση χαρακτήρων αλλά και στατική αφήγηση με ελάχιστο χιούμορ και δίχως δραματουργική συνοχή.

Γυμνοί στον ήλιο» (****)

Περιπέτεια γαλλο-ιταλικής συμπαραγωγής 1960 (112)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρενέ Κλεμάν ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Αλέν Ντελόν, Μαρί Λαφορέτ, Ρόμι Σνάιντερ

Ο ζάμπλουτος πατέρας του Φίλιπ Γκρίνλιφ αναθέτει στον Τομ Ρίπλεϊ να ταξιδέψει στην Ιταλία όπου παραθερίζει ο επιπόλαιος γιος του και να τον φέρει πίσω στο σπίτι του. Όταν όμως ο Τομ γνωρίζει τον Φίλιπ γοητεύεται από την ανέμελη φύση και τον ξέφρενο ρυθμό της ζωής του.

Η πρώτη κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» είναι μια αξεπέραστη δημιουργία. Ένα μοντέρνο «κοινωνικό» νουάρ με έντονο ερωτισμό, αντισυμβατική κοσμοπολίτικη χροιά καθώς κι ένα ακαταμάχητο πρωταγωνιστικό μπουκέτο, που κουβαλά την σαρκαστική ευφυία της συγγραφέως στις καυτές παραλίες της ιταλικής ξενοιασιάς και καλοπέρασης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter