Οι ταινίες της εβδομάδας: Η οργή του Ράσελ Κρόου

Οι ταινίες της εβδομάδας: Η οργή του Ράσελ Κρόου

Ο αγνώριστος Ράσελ Κρόου πρωταγωνιστεί στην «Εκρηξη θυμού» που έγινε απρόσμενο χιτ το φετινό καλοκαίρι στα αμερικανικά drive-in και το ίδιο προβλέπεται να συμβεί κι εδώ.

Έκρηξη θυμού (Unhinged) (***)

Θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2020 (90)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέρικ Μπόρτε ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ράσελ Κρόου, Τζίμι Σίμπσον, Γκαμπριέλ Μπέιτμαν, Κάρεν Πιστόριους

Ένα πρωϊνό η Ρέιτσελ βλέπει τη μισοδιαλυμένη ζωή της να παίρνει ακόμη χειρότερη τροπή όταν κάνει το λάθος να κορνάρει επίμονα στον οδηγό του προπορευόμενου αυτοκινήτου. Όταν ο τελευταίος της ζητήσει «ευγενικά» να απολογηθεί για την αγενή συμπεριφορά της εκείνη θα αρνηθεί. Και τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

Μια αόρατη κλωστή συνδέει το φιλμ «Μια ξεχωριστή μέρα» του Τζόελ Σουμάχερ από το μακρινό 1993 με το «Unhinged» του γερμανού Ντέρικ Μπόρτε. Τότε ο Μάικλ Ντάγκλας ήταν ο γιάπις που έχανε τη ζωή που ονειρευόταν ύστερα από μια απόλυση και μια αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα από την πρώην σύζυγό του. Ένα μποτιλιάρισμα αρκούσε για να περάσει την κόκκινη γραμμή του μυαλού και να αρχίσει το μακελειό στο L.A. Τώρα ο Ράσελ Κρόου σε αντίστοιχες συνθήκες – η απόλυση λίγο πριν να βγει στη σύνταξη κι ένα διαζύγιο που συνοδεύεται επίσης από ασφαλιστικά μέτρα- αντιδρά με ακόμη πιο ωμό τρόπο όπως απεικονίζει η εναρκτήρια σεκάνς που θα σας αφήσει με ανοιχτό το στόμα. Η άτυχη Ρέιτσελ θα γίνει απλώς ένας κρίκος στην αλυσίδα εκδίκησης του βλοσυρού άντρα κι ας είναι το συγκεκριμένο επεισόδιο μια απλή παρεξήγηση. Η αλλόκοτη όψη μιας συνηθισμένης καθημερινότητας μπορεί να μετατραπεί σε τρενάκι του τρόμου με τραγική κατάληξη. Αρκεί ένας ασταθής χαρακτήρας – κάποιοι θα πουν ότι ο εξοργισμένος οδηγός του Ράσελ Κρόου είναι ένας ψυχασθενής-, μια κακιά στιγμή κι ένα απλό μποτιλιάρισμα. Ένα καλοστημένο αστικό θρίλερ και ταυτόχρονα μια πυρετώδης ματιά πάνω στο ψέμα του αμερικανικού ονείρου (και οι δύο πρωταγωνιστές προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους από την μέχρι πρότινος ειδυλλιακή ζωή που είχαν) είναι η «Έκρηξη Θυμού». Αν γίνει μια σύγκριση των δύο εποχών- το χτες του 1993 στην ταινία του Σουμάχερ σε σχέση με το σήμερα- τα αποτελέσματα προκαλούν θλίψη. Επιλεγμένα στιγμιότυπα από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές κάνουν λόγο για ένα κόσμο, τον σημερινό, σε βαθιά κρίση: «ανισότητες που μας εξωθούν στα άκρα», κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας και του στρες, ανεξέλεγκτη επιθετική οδήγηση που οφείλεται στους ταχύτατους ρυθμούς της ζωής, πολίτες οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τόσα πολλά που «δεν αντέχουν πλέον στο τέλος». Όλα αυτά, σήμερα στο 2020. Και με την πανδημία να απουσιάζει από το σκηνικό αφού όταν τέλειωναν τα γυρίσματα του φιλμ ο Covid-19 ήταν ακόμη άγνωστος.

Τα σκυλιά δεν φοράνε παντελόνια (Dogs don’t wear pants) (**)

Δραματική φινλανδικής παραγωγής 2019 (105)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζ-Π Βαλκεάπα ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Πέκα Στρανγκ, Κρίστα Κοσόνα, Ιλόνα Χούχτα

Ο Γιούχα δεν μπορεί να βρει νόημα στη ζωή του μετά από το χαμό της γυναίκας του παρότι έχει μια μικρή κόρη να μεγαλώσει. Το έναυσμα της αλλαγής θα γίνει με τη γνωριμία της μυστηριώδους Μόνα που ειδικεύεται στο σαδομαζοχισμό.

Η σκηνή του πνιγμού που επανέρχεται διαρκώς στη μνήμη του ήρωα αναμειγνύεται με την διεγερτική ασφυξία που του προσφέρει η Μόνα σε ένα αποφασιστικό υπαρξιακό δράμα για την απώλεια αλλά και το χτίσιμο μιας νέας σχέσης. Όμως τα μελαγχολικά «Σκυλιά που δεν φοράνε παντελόνια» – ο τίτλος παραπέμπει στα σαδομαζοχιστικά κόλπα της Μόνα που δεν «γουστάρει συνηθισμένα πράγματα»- διαθέτουν ένα υπόγειο χιούμορ που κάνει καλά τη δουλειά του ακόμη κι όταν το συναισθηματικό φορτίο του φιλμ γίνεται βαρύ κι ασήκωτο.

Ο βασιλιάς γάιδαρος (The donkey king) (***)

Animation διεθνούς συμπαραγωγής 2020 (98)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αζίζ Τζιντάνι ΣΕΝΑΡΙΟ: Αζίζ Τζιντάνι, Καμράν Κιμάνι ΦΩΝΕΣ: Θοδωρής Σμέρος, Νίκος Παπαδόπουλος, Βασίλης Σμήλιος

Ο Μανγκού, ένας ανέμελος και ονειροπόλος γαϊδαράκος αποφασίζει να διεκδικήσει το θρόνο του βασιλιά της ζούγκλας από το ματαιόδοξο και υπερφίαλο νεαρό λιοντάρι Σαζάντ.

Μια χαριτωμένη και σπαρταριστή μικρογραφία της ανθρωπότητας είναι το ζωικό βασίλειο της ταινίας όπου κάθε χαρακτήρας έχει το αντίστοιχο ανθρωπότυπό του. Κι αν ο νεαρός Μαγκού είναι ο ονειροπαρμένος τεμπελάκος που δεν σταματά να κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια για τη ζωή, τα γουστόζικα έπονται: η πονηρή αλεπού Φίτνα, ο χαμαιλέοντας που προσαρμόζεται εύκολα, τα μπλαζέ λιοντάρια, οι επαναστάτριες κατσίκες, ο δίκαιος αρκούδος, ο δολοφόνος λύκος κ.ο.κ είναι απολαυστικοί χαρακτήρες σε τούτο το ευφυές και απρόσμενα πολιτικοποιημένο animation γύρω από την ισονομία και την αξία της δημοκρατίας.

Γιάκαρι, η ταινία (Yakari, le film) (**)

Animation διεθνούς συμπαραγωγής 2020 (82)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τόμπι Γκένκελ, Ξαβιέ Τζακομέτι ΦΩΝΕΣ: Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σκουφής, Ντίνος Σούτης

Την ώρα που η φυλή του ακολουθεί τα χνάρια βισώνων ο μικρός ινδιάνος Γιάκαρι χάνεται στο κυνήγι ενός ατίθασου αλόγου mustang.

Μια καλοφτιαγμένη περιπέτεια με ήρωα ένα μικρό ινδιάνο Σιου και θέμα την αγνή φιλία του με το άλογο, που θα συγκινήσει κυρίως την πιτσιρικαρία. Θαυμάσιο κινούμενο σκίτσο βγαλμένο από τον κόσμο της Άγριας Δύσης, αίσθηση αγωνίας και δράσης στην αφήγηση αλλά και μια ελαφριά παιδικότητα που αρέσκεται στα εύκολα διδάγματα και τις αξίες της παράδοσης.

Antebellum η εκλεκτή (Antebellumm) (-)

Τρόμου αμερικανικής παραγωγής 2020 (105)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζέραρντ Μπους και Κρίστοφερ Ρεντς ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ζανέλ Μοναέ, Ερικ Λανγκ, Τζένα Μαλόουν

Μια διάσημη συγγραφέας παγιδεύεται σε μια παράδοξη κατάσταση όπου το παρόν με το παρελθόν αλληλοεπιδρούν με τρομακτικό τρόπο

Η τραγουδίστρια της R&B Ζανέλ Μοναέ υποδύεται την εκλεκτή του τίτλου σε μια ταινία που αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο στις μεγάλου μήκους ταινίες για ένα δίδυμο που ειδικεύεται στα μουσικά βίντεο κλιπ. Δεν έγινε δημοσιογραφική προβολή ώστε να μπορέσουμε να έχουμε προσωπική άποψη αν και οι ξένες κριτικές μιλούν για ένα «άστοχο φιλμ τρόμου με μεγάλες φιλοδοξίες από τους παραγωγούς του αριστοτεχνικού «Τρέξε».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter