Οι ταινίες της εβδομάδας: Πειραγμένος Κόπερφιλντ και αναζήτηση ταυτότητας στην Αθήνα

Οι ταινίες της εβδομάδας: Πειραγμένος Κόπερφιλντ και αναζήτηση ταυτότητας στην Αθήνα

Ο Αρμάντο Ιανούτσι μετά από τον Στάλιν («Ο θάνατος του Στάλιν») καταπιάνεται με τον Ντίκενς και οργιάζει ξανά καθώς ο «Διαφορετικός Κύριος Κόπερφιλντ» είναι μια εναλλακτική μαύρη κωμωδία πάνω στο μνημειώδες δράμα της βικτοριανής λογοτεχνίας.

Δυνατό και το αποτύπωμα του φιλμ «Παρί», σκηνοθετικό ντεμπούτο του ιρανού Σιαμάκ Ετεμάντι που αφορά σε ένα υπαρξιακό θρίλερ αναζήτησης που εκτυλίσσεται στην σημερινή Αθήνα. Στις επανεκδόσεις κλασικών ταινιών, το κοσμοπολίτικο «Κυνήγι του κλέφτη» ενώνει για πρώτη και μοναδική φορά τους Κάρι Γκραντ και Γκρέις Κέλι στην τελευταία εμφάνιση της ξανθιάς σταρ σε ταινία του Χίτσκοκ ενώ οι «Δώδεκα ένορκοι» του Σίντνεϊ είναι ένα υποδειγματικό δικαστικό δράμα, με πρωταγωνιστή τον Χένρι Φόντα που προτάθηκε για 3 όσκαρ.

Ο Διαφορετικός Κύριος Κόπερφιλντ (The Personal History of David Copperfield) (***)

Δραματική κομεντί βρετανικής παραγωγής 2019 (119)

Σκηνοθεσία: Αρμάντο Ιανούτσι Πρωταγωνιστούν: Ντεβ Πατέλ, Τίλντα Σουίντον, Χιου Λόρι, Πίτερ Καπάλντι, Μπεν Γουίσο

Η πολυκύμαντη ζωή του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ από την τρυφερή παιδική ηλικία και την σκληρή εφηβεία μέχρι την επώδυνη ενηλικίωση και την περίοδο ωριμότητας.

Ο Αρμάντο Ιανούτσι πριν από 3 χρόνια προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις με το αιρετικό, αντιεξουσιαστικό και αιχμηρό χιούμορ του φιλμ «Ο θάνατος του Στάλιν». Ο σκοτσέζος με τις ιταλικές ρίζες σκηνοθέτης δεν ήταν η πρώτη φορά που ξεσήκωνε…. τα πλήθη με την πολιτική καυστική ματιά του. Το φιλμ «Πόλεμος εκτός προγράμματος» το 2009 έφτασε μέχρι τα όσκαρ ενώ η ανελέητη σάτιρα του στη βρετανική σειρά «The thick of it» (2005-2012) γνώρισε τέτοια επιτυχία ώστε θεωρήθηκε ως η φυσική συνέχεια του κλασικού «Μάλιστα κύριε Πρωθυπουργέ». Με τον «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» ο Ιανούτσι τα βάζει με το πιο μνημειώδες δράμα της βικτοριανής λογοτεχνίας που αποτελεί και το πλέον αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος την ιστορία του Κόπερφιλντ – το σενάριο ακολουθεί πιστά τις πιο σημαντικές στάσεις στη μυθιστορηματική διαδρομή του ήρωα- από μια πιο ανάλαφρη και κωμική γωνιά αλλά ο αθεόφοβος Ιανούτσι τα καταφέρνει και πάλι. Για να πετύχει τον στόχο του προβαίνει σε ένα συνδυασμό δράματος, κωμωδίας, φαντασίας και δημιουργεί ένα εναλλακτικό σύμπαν πάνω στο θέμα της δυστυχίας και της φτώχιας το οποίο όχι μόνο δεν έχει κινηματογραφικό ανάλογο του αλλά και δεν γίνεται ούτε για μια στιγμή μελό. Ταυτόχρονα ο σκηνοθέτης παραμένει πιστός στο πνεύμα του Ντίκενς, διαπίστωση που κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό το κατόρθωμα του. Τον Κόπερφιλντ υποδύεται ο ινδός Ντεβ Πατέλ («Slumdog Millionaire», «Lion»), οι ερμηνείες και το όλο κλίμα παραπέμπουν σε αισθητική κόμικ, το αλάνθαστο κωμικό ένστικτο και η φρεσκάδα της ιστορίας προσδίδουν στο φιλμ μια πινελιά διαχρονικής γοητείας που θα απολαύσουν περισσότερο εκείνοι που έχουν ανοιχτά μυαλά και κυρίως ματιά χωρίς αγκυλώσεις.

Pari (***)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2020 (111)

Σκηνοθεσία: Σιαμάκ Ετεμάντι Πρωταγωνιστούν: Μελίκα Φορουτάν, Σαμπάζ Νοσίρ, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκαλη, Λένα Κιτσοπούλου

Ζευγάρι Ιρανών που δεν γνωρίζουν γρι ελληνικά φτάνουν στην Αθήνα και αναζητούν τον γιο τους, φοιτητή στο Πολυτεχνείο, που έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό.

Η πρώτη ταινία του ιρανού Σιαμάκ Ετεμάντι που ζει εδώ και 25 χρόνια στην Αθήνα, είναι το γεμάτο αγωνία και δραματικές κορυφώσεις οδοιπορικό της Παρί (το όνομα της ηρωίδας την οποία υποδύεται εκπληκτικά η Μελίκα Φορουτάν) και του ηλικιωμένου αυταρχικού συζύγου της. Παράλληλα με την εξαίσια απεικόνιση ενός χάους στην φλεγόμενη Αθήνα της κρίσης και της αστυνομικής βίας, παρακολουθούμε το καλά σχεδιασμένο χτίσιμο μιας πολυπεπίπεδης και άκρως συμβολικής ιστορίας γύρω από την έννοια της πατρίδας, της θρησκείας, της ελευθερίας και κυρίως της ταυτότητας, με τη θέση της γυναίκας να παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Νέοι Είστε και Φαίνεσθε (Les Vieux Fourneaux) (**)

Κωμωδία γαλλικής παραγωγής 2018 (89)

Σκηνοθεσία: Κριστόφ Ντιτιρόν Πρωταγωνιστούν: Πιέρ Ρισάρ, Εντι Μίτσελ, Ρολάν Ζιρό, Αλις Πολ

Ο Πιερό, ο Μιμίλ και ο Αντουάν, παιδικοί φίλοι που πλέον βρίσκονται στα εβδομήντα τους, βρίσκονται ξανά στην κηδεία της συζύγου του τρίτου και έρχονται αντιμέτωποι με μια σοκαριστική αποκάλυψη από τα παλιά.

«Δεν γίνεται έγκλημα πάθους με πενήντα χρόνια καθυστέρηση» λέει κάποιος από τους ήρωες του φιλμ και αναρωτιέται κανείς που μπορεί να υπάρξει αντίλογος σε αυτό. Φινετσάτη, γλυκιά και ανθρώπινη κωμωδία, διασκευή του ομότιτλου διάσημου κόμικ που επιτρέπει στους ηλικιωμένους πρωταγωνιστές να προβούν σε κάποιες γνήσιες αντικομφορμιστικές – και άκρως πολιτικοποιημένες- συμπεριφορές.

Όταν Ανθίζει η Νιότη (Gli Αnni più Belli) (**)

Δραματική ιταλικής παραγωγής 2020 (129)

Σκηνοθεσία: Γκαμπριέλε Μουτσίνο Πρωταγωνιστούν: Πιερφραντσέσκο Φαβίνο, Μικαέλα Ραματζότι, Κίμ Ρόσι Στιούαρτ

H ιστορία τεσσάρων φίλων από το 1980 έως σήμερα, διηγείται τις ιστορίες τους από την εφηβεία έως την ενηλικίωση.

Ο κύκλος της ζωής μέσα από μια συμβατική ανθρώπινη περιπέτεια όπου το θέμα του φιλμ – η φιλία- δίνεται μέσω μιας ιστορίας που κρατά σχεδόν σαράντα χρόνια. Η πλοκή αυτής της μεγάλης ιστορίας φιλίας θα έχει όλα τα απαραίτητα επεισόδια αγάπης, ελπίδας, απογοητεύσεων, επιτυχιών και αποτυχιών. Ο Γκαμπριέλ Μουτσίνο («Το κυνήγι της ευτυχίας») υπογράφει μια γλυκιά, κοινωνική κομεντί με αρκετή νοσταλγία και αγνές προθέσεις αλλά έχει αρκετές αδυναμίες στο σεναριακό ιστό της.

Ο γαμπρούλης μας (Beaux Parents) (**)

Κωμωδία γαλλικής παραγωγής 2019 (90)

Σκηνοθεσία: Eκτορ Καμπέγιο Ρέγιες

Πρωταγωνιστούν: Ζοσιάν Μπαλασκό, Ντιντιέ Μπουρντόν, Μπρούνο Μπεναμπάρ

Η Κολίν και ο Αντρέ έχουν αρμονική σχέση με την κόρη τους Γκαράνς και τον γαμπρό τους Χαρόλντ. Οταν όμως η Γκαράνς χωρίζει τον Χαρόλντ επειδή θεωρεί ότι την απάτησε, απαιτεί από τους γονείς της να μην τον ξαναδούν. Εκείνοι όμως αντιδρούν.

Η γνωστή συνταγή γαλλικού χιούμορ είναι η εξής: λίγο σεξ, λίγο χιούμορ κι αρκετή κουβέντα είναι ικανά συστατικά για μια αξιοπρεπή ηθογραφική κωμωδία. Περιέργως και παρά το προβλέψιμο του πράγματος η αλήθεια δεν είναι μακριά σε τούτο το συμπαθητικό φιλμ όπου γελάς αρκετά και περνάς καλά. Οι πιο πετυχημένες σκηνές φυσικά ανήκουν στο δίδυμο Μπουρντόν και Μπαλασκό που υποδύονται τα προχώ πεθερικά του Χαρόλντ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter