Οι ταινίες της εβδομάδας: Πολιτικός Neruda σε ερωτικές αποχρώσεις

Οι ταινίες της εβδομάδας: Πολιτικός Neruda σε ερωτικές αποχρώσεις

Η εναλλακτική βιογραφία «Neruda» του Πάμπλο Λαραίν έρχεται να κολλήσει στα καπάκια της προηγούμενης ταινίας του χιλιανού, τη φημισμένη «Jackie», για να πείσει και τους πιο δύσπιστους κινηματογραφόφιλους γύρω από την ποιοτική αξία του λατινοαμερικάνου σκηνοθέτη.

Νερούδα (***) Neruda

Βιογραφική χιλιανογαλλικής συμπαραγωγής 2016 (107’). Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαραΐν Παίζουν: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Λούις Νιέκο, Μερσέντες Μοράν.

Whats up doc: Ο γερουσιαστής Πάμπλο Νερούδα στη Χιλή του 1948 κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προδίδει το Κομμουνιστικό Κόμμα, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση του Προέδρου Γκονζάλες Βιντέλα. Ο αστυνομικός Οσκαρ Πελουσονό αναλαμβάνει να συλλάβει τον ποιητή, ο οποίος προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα, μαζί με την γυναίκα του, τη ζωγράφο Ντέλια Ντελ Καρίλ.

Η ετυμηγορία: Δραματοποιημένη βιογραφία βασισμένη στα γεγονότα της δίωξης του Νερούδα, ο οποίος ως φυγάδας γράφει την επική ποιητική συλλογή του «Canto General» και «ζωγραφίζει» με αδρά χαρακτηριστικά την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη Χιλή του 1948 και της αφετηρίας του Ψυχρού Πολέμου. Κι ενώ στην Ευρώπη ο θρύλος του κυνηγημένου από την αστυνομία ποιητή μεγαλώνει και οι καλλιτέχνες με επικεφαλής τον Πάμπλο Πικάσο κραυγάζουν για την ελευθερία του Νερούδα, ο Πάμπλο Λαραΐν, πραγματοποιεί το κόλπο γκρόσο και μεταφέρει τον καλλιτεχνικό προβληματισμό του σε ένα άλλο επίπεδο όπου η κόμικ αισθητική (τα φελινικά όργια του λογοτέχνη έχουν αποδοθεί ως παραισθησιογόνα σκηνικά) συναντά την νουάρ ατμόσφαιρα και υποσκάπτει ο ίδιος το βιογραφικό χαρακτήρα της ταινίας του. Αφού έδωσε τα δείγματα της εναλλακτικής βιογραφίας με την «Jackie» ο Πάμπλο Λαραΐν επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος με άλλη μια προσωπική ματιά σε ένα υπαρκτό πρόσωπο που έχει ως σκοπό να μεταφέρει την προβληματική του από το γενικό (η Ιστορία της Χιλής και κατ’ επέκταση το λογοτεχνικό αλλά και ανθρώπινο πρόσωπο του Νερούδα) στο ειδικό με μια πρωτοφανή και άκρως εμπνευσμένη αλληγορία γύρω από τις διαχωριστικές γραμμές φαντασίας και πραγματικότητας, τους μηχανισμούς κατασκευής ειδώλων και μύθων -το πρόσωπο του ποιητή Πάμπλο Νερούδα έχει φελινικό προφίλ- και την έννοια της δημιουργίας. Άλλωστε το ερώτημα αν ο επιθεωρητής είναι ή όχι αποκύημα της φαντασίας του Νερούδα παραμένει επίμονα αρκετή ώρα και μετά από το τέλος του φιλμ.

Η Κλούβα (***) (The Clash/ )

Πολιτικό δράμα, αιγυπτιακής παραγωγής 2016 (93) Σκηνοθεσία: Μοχάμεντ Ντιάμπ

Παίζουν: Νέλλυ Καρίμ, Χάνι Αντέλ, Ταρίκ Αμπντέλ

Whats up doc: Κάιρο, καλοκαίρι του 2013. Δύο χρόνια μετά από την Αιγυπτιακή Επανάσταση μια κλούβα της Αστυνομίας γεμίζει με διαδηλωτές που έχουν εντελώς αντίθετες πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Η ετυμηγορία: Στην αρχή της σειράς των γεγονότων που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Μόρσι και με όχημα μια στενή αστυνομική κλούβα που χωράει μια ολόκληρη χώρα, ο νεαρός αιγύπτιος σκηνοθέτης Μοχάμεντ Ντιάμπ εντυπωσιάζει με τη πολυεπίπεδη αλληγορία του και το αλάνθαστο αφηγηματικό του ένστικτο (επίτευγμα η δουλειά του καμεραμάν) παρότι από ένα σημείο και μετά το καυτή του κλούβα αρχίζει να αδειάζει από ιδέες.

Ταινία LEGO®Batman (***) (LEGO®Batman)

Animation αμερικανικής παραγωγής 2017 (104) The Lego Batman Movie

Σκηνοθεσία: Κρις ΜακΚέι

Ακούγονται: Γουίλ Αρνέτ,, Μάικλ Σέρα, Ροζάριο Ντόσον, Ρέιφ Φάινς,Ζακ Γαλιφιανάκης και στα ελληνικά Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Φάνης Μουρατίδης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ιωάννα Πηλιχού

Whats up doc: Ο Τζόκερ παραδίδεται στις αρχές της Γκόθαμ Σίτι κι ο Μπάτμαν ξαφνικά μένει χωρίς δουλειά. θα πρέπει να μάθει να συνεργάζεται με άλλους.

Η ετυμηγορία: Βέβηλο, αιχμηρό, ανατρεπτικό. Χρειάστηκαν μερικά τουβλάκια της Lego για να κάνουν σκόνη το ηρωικό προσωπείο του Μπάτμαν και να αποδώσουν τιμή και δόξα στους πραγματικούς ήρωες της κόμικ μυθολογίας. Ο εγωπαθής και νάρκισσος Μπάτμαν παίρνει το κατάλληλο μάθημα από τους δήθεν κακούς – ο Τζόκερ και τα πρωτοπαλίκαρα του Γκρέμλινς, Κινγκ Κονγκ, Γκοτζίλα κ.α.- που του αποδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο πως χωρίς αυτούς είναι ένα τίποτα!

Το Διάστημα Ανάμεσα μας (*) (The Space Between Us)

Επιστημονικής φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2017 (121)

Σκηνοθεσία: Πίτερ Τσέλσομ

Παίζουν: Έισα Μπατερφιλντ, Μπριτ Ρόμπερτσον, Γκάρι Όλντμαν, Κάρλα Κουτζίνο

Whats up doc: Ο Αγόρι γεννιέται στον πλανήτη Άρη από γυναίκα αστροναύτη και μένει εκεί μέχρι τα 16 του χρόνια, οπότε και εκφράζει την επιθυμία του να ταξιδέψει πίσω στη Γη παρά τις επιφυλάξεις επιστημόνων της Nasa που θεωρούν ότι η καρδιά του δεν μπορεί να αντέξει στην ατμόσφαιρα της.

Η ετυμηγορία: Σουξεδιάρικο ρομάντζο στο διάστημα με αγόρι το οποίο γεννιέται στον Άρη κι έχει ευαίσθητη καρδιά που ερωτεύεται κορίτσι με αποτυχημένους ανάδοχους γονείς, φτιαγμένο με φτηνά πλην φωτογενή υλικά ώστε να αναδειχτεί ένα ψευτοδίλημμα για την ομορφιά της ζωής, την δύναμη του έρωτα και το μήνυμα της ελευθερίας. Να είχε και σοβαρή υπόθεση…

Πενήντα Πιο Σκοτεινές Αποχρώσεις Του ΓκρΙ (0) (Fifty Shades Darker)

Ερωτική αμερικανικής παραγωγής 2017 (115)

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Φόλεϊ

Παίζουν: Τζέιμι Ντόρναν, Ντακότα Τζόνσον, Κιμ Μπέισινγκερ, Μάρσια Γκέι Χάρντεν

Whats up doc: Η Αναστάζια έχει χωρίσει με τον Κρίστιαν εδώ και τρεις βδομάδες αλλά αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να ζήσει μακριά του.

Η ετυμηγορία: Απλοϊκό, άχρωμο και άγευστο φιλμ, που επιχειρεί ανεπιτυχώς να μεταφέρει την σέξι αισθητική αλά «Εννιάμιση βδομάδες» στο σήμερα, με ερωτικές περιπτύξεις βγαλμένες από το γάμο του καραγκιόζη και προβληματισμό που αγγίζει τα όρια της παρωδίας (υπάρχει μια σκηνή με τον Γκρέι να ρωτά την υποτελή του «γιατί έμεινες τόσο καιρό παρθένα» κι εκείνη του αναφέρει τα πρότυπα των Μπροντέ και Όστιν) και της δηθενιάς. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter