Οι ταινίες της εβδομάδας: Σχέδιο εκδίκησης στην Αργεντινή της κρίσης

Οι ταινίες της εβδομάδας: Σχέδιο εκδίκησης στην Αργεντινή της κρίσης

Μια αναρχική κωμωδία από την Αργεντινή με τίτλο «Ηρωικά χαμένοι» και φόντο την οικονομική κρίση του 2001 ξεχωρίζει αυτή τη βδομάδα ενώ στις επανεκδόσεις η cult δημιουργία «Εραστές της γέφυρας» του Λεό Καράξ από το 1991 με πρωταγωνιστές τους Ζιλιέτ Μπινός και Ντενί Λαβάν δίνει μια άλλη εκδοχή του ρομαντικού Παρισιού μέσω της ερωτικής ιστορίας δύο αστέγων.

Ηρωικά χαμένοι (La odisea de los giles/ Heroic losers) (***)

Κωμική περιπέτεια αργεντίνικης παραγωγής 2019 (116)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σεμπαστιάν Μπορενστάιν ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ρικάρντο Νταρίν, Λούι Μπραντόνι, Βερόνικα Λίνας, Ντανιέλ Αραόθ, Τσίνο Νταρίν

Το καλοκαίρι του 2001 σε μια αγροτική πόλη της Αργεντινής μια παρέα φίλων και γειτόνων σχεδιάζει να ιδρύσει ένα συνεταιρισμό. Καταφέρνουν σε λίγους μήνες να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο της επένδυσης ποσό αλλά η χώρα χρεωκοπεί λίγες μόλις ώρες μετά από την κατάθεση όλων των οικονομιών τους στην τράπεζα!

Η ταινία ξεκινά με μια δυνατή δόση αυτοκριτικής. Ο Φερμίν Περλάσι, πρώην ποδοσφαιριστής και ίνδαλμα της περιοχής χάρη σε ένα ιστορικό γκολ που είχε βάλει προ αμνημονεύτων ετών, αφηγείται ποια είναι η διαφορά του χαζού από τον πανίβλακα! Ο Φερμίν είναι το πνεύμα λογικής καθώς και εμψυχωτής της ομάδας που απαρτίζουν μερικοί ακόμη φοβεροί τύποι όπως ο αναρχικός βενζινάς ή ο σταθμάρχης του σιδηροδρομικού σταθμού που δεν λειτουργεί πλέον, αλλά και εκείνος ο οποίος θα πέσει θύμα του βρώμικου κόλπου που του στήνουν ένας τραπεζίτης και ένας δικηγόρος προκειμένου να αρπάξουν τις οικονομίες των φτωχών κατοίκων της Αλσίνα. Φυσικά ο ήρωας δεν θα μπορούσε να υποψιαστεί την κομπίνα αλλά με την αρωγή των «συμπαικτών» του θα εμπνευστούν το σχέδιο που όχι μόνο θα τους βγάλει από την θέση απελπισίας που βρίσκονται αλλά και θα τους επιτρέψει να απολαύσουν ένα γευστικό πιάτο εκδίκησης. Η πολιτική κωμωδία του Σεμπαστιάν Μπορενστάιν έχει ηθικό πλεονέκτημα (το δίκιο των ηρώων) και απολαυστικούς χαρακτήρες που είναι παραδομένοι στις εμμονές ή τις παραξενιές τους αλλά και την αλληλοκατανόηση. Ότι κουσούρι κουβαλά ο καθένας δεν γίνεται ποτέ αντικείμενο κριτικής και οι υπόλοιποι το θεωρούν πλέον φυσιολογικό. Αφοπλιστικοί λοιπόν οι «Ηρωικά χαμένοι» πρωταγωνιστές της ιστορίας, η οποία σημαδεύεται από τα παιχνίδια της μοίρας και τις ταξικές αντιπαλότητες, διαθέτει χαμηλόφωνη αφήγηση που δεν ξεπερνά το ύψος του ανθρώπου είτε στις κωμικές είτε στις πιο δραματικές στιγμές και ξεχωρίζει από το αίσθηση δικαιοσύνης που επιδεικνύει στους βαθύτερους προβληματισμούς του σεναρίου περί ζωής και επιβίωσης. Πάνω από όλα όμως το φιλμ αξίζει για το αιχμηρό επίκαιρο σχόλιο πάνω στις σύγχρονες οικονομικές κρίσεις με τους ρόλους τραπεζιτών, πολιτικών και δικηγόρων στο εδώλιο του κατηγορουμένου και τη ρήση «η γνώση είναι δύναμη» να δίνει όλο το νόημα της ιστορίας.

Πες το δυνατά (Cambio tutto/ Say it loud) (**)

Κωμωδία ιταλικής παραγωγής 2020 (90)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γκουίντο Κιέζα ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Βαλεντίνα Λοντοβίνι, Νέρι Μαρκορέ, Ντίνο Αμπρέσα

Η 40χρονη Τζούλια καταπιέζεται από όλους κι απ’ όλα. O σύντροφος της είναι ένας χαραμοφάης ζωγράφος που έχει εγκατασταθεί στο σπίτι της με τον έφηβο γιο του, οι γείτονες δεν σέβονται τις ώρες κοινής ησυχίας και κάνουν ότι τους καπνίσει, το αφεντικό της που την προσβάλει διαρκώς της βάζει προϊσταμένη μια 20χρονη!

Η αλλαγή για την Τζούλια – θαυμάσια στο ρόλο η Βαλεντία Λουντοβίνι- έρχεται με την συνδρομή ενός γκουρού που «απελευθερώνει τη φυλακισμένη γυναίκα μέσα της». Η κωμωδία του Κιέζα δεν είναι αμελητέα καθώς έχει χάρη (γελάς αρκετά) και άποψη σχολιάζοντας εύστοχα και έξυπνα ένα κόσμο παραδομένο στις ρηχές αξίες – οι ινφλουένσερ ως πρότυπα των μέσων μαζικής δικτύωσης- και την παράνοια της καθημερινότητας.

Η μουσική της ζούγκλας (Jungle beat) (**)

Animation διεθνούς συμπαραγωγής 2020 (88)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπρεντ Νταζ ΦΩΝΕΣ: Γιώργος Σκουφής, Έλενα Δελακούρα, Ανδρέας Ευαγγελάτος

Μια ωραία πρωία τα ζώα στην ζούγκλα ανακαλύπτουν ότι μπορούν να μιλούν. Την απάντηση τους στην έκπληξη αυτή έρχεται να δώσει ένας απρόσκλητος επισκέπτης από το διάστημα.

Πρόκειται για το ομότιτλο κινηματογραφικό ξαδελφάκι μιας διάσημης τηλεοπτικής παιδικής σειράς που προβάλλεται σε εκατοντάδες χώρες κι έχει ως πρωταγωνιστές κάποια ξεχωριστά μέλη του ζωικού βασιλείου. Η επαφή των τελευταίων με τον εξωγήινο Φνιπ που έχει χάσει το δρόμο του και θέλει να επιστρέψει σπίτι του, δεν είναι και τόσο εύκολη αλλά στο τέλος όλα θα μπουν στη σωστή θέση τους. Περισσότερο κατάλληλο για παιδιά μικρής ηλικίας ( 5 έως 7-8 ετών) με το αντίστοιχο χιούμορ και τα κατάλληλα διδάγματα περί διαφορετικότητας, φιλίας και οικογένειας. Προβάλλεται μόνο μεταγλωττισμένο στα ελληνικά.

Οι εραστές της γέφυρας (Les amants de Pont- Neuf) (****)

Δραματική γαλλικής παραγωγής 1991(125)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λεό Καράξ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ζιλιέτ Μπινός, Ντενί Λαβάν

Ο απελπισμένος έρωτας δύο κλοσάρ στο σύγχρονο Παρίσι που ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Γαλλική Επανάσταση.

Σκληρό, αυθεντικό, ανυπέρβλητο. Η ορμητική παρουσία του Λαβάν συμπαρασύρει στο υποκριτικό κρεσέντο του την πιο συμβατική Μπινός (στο ρόλο της μισότυφλης ζωγράφου) και το καταραμένο love story του Καράξ στην ρομαντική Πόλη του Φωτός γίνεται κόλαφος για μια ολόκληρη χώρα που γιορτάζει με τυμπανοκρουσίες και βεγγαλικά ξεχασμένες αξίες όπως η ελευθερία, η αδελφότητα και η ισότητα. Η τελευταία φράση που ακούγεται στο φιλμ -«Παρίσι ξύπνα!»- τα λέει όλα.

Το σαββατοκύριακο των μυστικών (The rental) (-)

Θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2020 (88)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέιβ Φράνκο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Άλισον Μπρι, Νταν Στίβενς, Σίλα Βαντ, Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ

Δύο ζευγάρια σχεδιάζουν να γιορτάσουν την επιτυχία της νέας εταιρείας τους με ένα ξένοιαστο σαββατοκύριακο στην εξοχή. Το ειδυλλιακό κι απομονωμένο σπίτι που τους φιλοξενεί δεν αποδεικνύει όμως και τόσο φιλόξενο.

Στην εποχή του κορονοϊού η ταινία που πήγε νούμερο 1 στις προβολές των αμερικανικών drive-in είναι η πρώτη που σκηνοθετεί ο ηθοποιός και μικρότερος αδελφός του γνωστού σταρ Τζέιμς Φράνκο. Μάλιστα για τον βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ντέιβ Φράνκο – ο οποίος εμπλέκεται και στο σενάριο του φιλμ- επέλεξε την συζυγό του Αλισον Μπρι («Glow»). 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter