Οι ταινίες της εβδομάδας: Trainspotting 2 Vs Logan (Trailers)

Οι ταινίες της εβδομάδας: Trainspotting 2 Vs Logan (Trailers)

Δυνατή βδομάδα η τρέχουσα με ρεκόρ (5 στα 5) για όλες τις νέες ταινίες να αξίζουν την προσοχή μας

T2 Trainspotting (***)

Κοινωνική, βρετανικής παραγωγής 2017 (117)

Σκηνοθεσία: Ντάνι Μπόιλ 

Πρωταγωνιστούν: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ρόμπερτ Καρλάιλ, Τζόνι Λι Μίλερ, Γιούεν Μπρέμνερ

What’s up, doc? Μετά από 21 χρόνια ο Μαρκ Ρέντον επιστρέφει στο μοναδικό μέρος που θεωρεί σπίτι του αλλά εκεί τον περιμένουν με άγριες διαθέσεις οι παλιοί φίλοι του που δεν έχουν ξεχάσει την προδοσία του.

Η ετυμηγορία: Σαν ένα παραισθησιογόνο όνειρο, με σπιντάτη μουσική, σκηνοθεσία που κάνει όργια αλλά και την προσθήκη μιας νοσταλγικής νότας, η οποία προσδίδει ένα απρόσμενο αλλά και γόνιμο λυρισμό στα ακαταμάχητα κάδρα του φωτογράφου ‘Αντονι Ντοντ Μαντλ, το σίκουελ του «Trainspotting» είναι ένα φευγάτο μεν φιλμ το οποίο όμως διαθέτει ουσιαστικό περιεχόμενο και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη που έχει πολλά να πει πάνω στην ιστορία των τεσσάρων ρεμαλιών από το Εδιμβούργο. Στο νέο σενάριο του Τζον Χοτζ (βασισμένο στα μυθιστορήματα του Ίρβιν Γουέλς «Porno» και φυσικά το «Trainspotting») ο Sick Boy ζει από εκβιασμούς πολιτικών και επιχειρηματιών που τους καταγράφει με την κάμερα του σε παράνομες ερωτικές περιπτύξεις, ο Μπέγκμπι το σκάει από την φυλακή για να πάρει εκδίκηση από τον Ρέντον που του έφαγε τα λεφτά και ο Σπαντ χωμένος στα ντραγκς και το αλκοόλ, γράφει στιχάκια με τα κατορθώματα των φίλων του, βγάζοντας τον ποιητή που έκρυβε μέσα του όλα αυτά τα χρόνια. Το φορτίο των 20 χρόνων σαφώς και έχει βαρύνει τις πλάτες των πρώην φίλων που τώρα έχουν μετατραπεί σε εχθρούς (εκτός του Σπαντ που τα έχει καλά με όλους κι είδε στο τέλος της προηγούμενης ταινίας τον «προδότη» Ρέντον να του αφήνει μερίδιο από την κλεμμένη λεία) αλλά η όρεξη για ζωή ίσως να είναι πιο έντονη από ότι στα 90ς όταν οι φίλοι ήταν αφασικοί εικοσάρηδες που ζούσαν για το τώρα. Το ζήτημα της ωρίμανσης έχει φυσικά τις παράπλευρες απώλειες που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και τη συνειδητοποίηση της θνητότητας αλλά οι ήρωες μας δεν το βάζουν κάτω. Ακόμη κι αν η επιστροφή στη νιότη σημαίνει οριστική απώλεια της αθωότητας.

Λόγκαν (***) (Logan)

Περιπέτεια φαντασίας, αμερικανικής παραγωγής 2017 (138)

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μάνγκολντ

Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Ντόρις Μοργκάνο, Ντάφνι Κιν, Πάτρικ Στιούαρτ

What’s up, doc? 2029. Ο Λόγκαν και οι εξορισμένοι σύντροφοί του Κάλιμπαν και καθηγητής Ξαβιέ, κρύβονται σε απομονωμένο καταφύγιο όταν εμφανίζεται μία μυστηριώδης γυναίκα και τους ζητάει να προστατεύσουν ένα μικρό κορίτσι…

Η ετυμηγορία: Ακαταμάχητο όσο και απρόβλεπτα σκοτεινό – στα όρια του πεσιμισμού- κλείσιμο της επικής τριλογίας του «Γούλβεριν» με μια ανθρωπιά που σπάει κόκαλα αλλά κι ένα ανυπέρβλητο και συγκινητικό φινάλε που θα στείλει αδιάβαστους τους φαν της Marvel.

Glory (***)

Δραματική, ελληνοβουλγαρικής συμπαραγωγής 2016 (138)

Σκηνοθεσία: Κριστίνα Γκρόζεβα, Πέταρ Βαλτσάνοφ

Πρωταγωνιστούν: Μαργκίτα Γκόσεβα, Στέφαν Ντενολιούμποφ (101)

What’s up, doc? Ένας φτωχός σιδηροδρομικός υπάλληλος βρίσκει εκατομμύρια λέβα στις ράγες του σιδηροδρόμου, τα παραδίδει στην αστυνομία και γίνεται ο ήρωας της κοινής γνώμης…

Η ετυμηγορία: Αδυσώπητος κοινωνικός ρεαλισμός φτιαγμένος με δεκάδες αναφορές στο σινεμά των Νταρντέν και του Κισλόφσκι με έμφαση όμως στην κωμική, σαρκαστική αποδόμηση της πραγματικότητας και την αίσθηση του κατεπείγοντος για άμεση δράση απέναντι σε κάθε μορφή διαφθοράς και παρακμής από τους δημιουργούς του προ διετίας «Μαθήματος».

Υποψίες (***) (Frenzy)

Δραματική, τουρκικής παραγωγής 2015 (119)

Σκηνοθεσία: Εμίν Αλπέρ 

Πρωταγωνιστούν: Μεχμέτ Οζγκούρ, Μπερκάι Ατές, Τούλιν Όζεν, Μούφιτ Καγιατσάν

What’s up, doc? Ο Καντίρ αποφυλακίζεται υπό τον όρο να ενταχθεί σε μονάδα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών της οποίας τα μέλη εργάζονται ως σκουπιδιάρηδες που αναζητούν υλικά που σχετίζονται με την κατασκευή βομβών.

Η ετυμηγορία: Μια πόλη, η Κωνσταντινούπολη, στη δίνη χάους κι ένας ήρωας που ψάχνει να βρει λόγο ύπαρξης (επιχειρεί να τα ξαναβρεί με τον αποξενωμένο μικρό αδελφό του) σε ένα σκοτεινό, τραχύ, πολυεπίπεδο υπαρξιακό δράμα με πολιτικές προεκτάσεις και ασφυκτική ατμόσφαιρα.

Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλλι Μάκι (***) (The happiest day in the life of Olli Maki)

Βιογραφική, φινλανδικής παραγωγής 2016 (92)

Σκηνοθεσία: Γιούχο Κουοσμάνεν 

Πρωταγωνιστούν: Γιάρκο Λάχτι, Όνα Αϊρόλα, Έρο Μίλονοφ

What’s up, doc? Το καλοκαίρι του 1962, ο Όλι Μάκι αγωνίζεται για τον τίτλο του Πρωταθλητή Κόσμου στην κατηγορία φτερού αλλά κάνει το μεγάλο λάθος και… ερωτεύεται!

Η ετυμηγορία: Σπάνια βλέπουμε μια αθλητική βιογραφία να παρουσιάζεται με όρους ντοκιμαντερίστικης… ρομαντικής κομεντί και το αποτέλεσμα όχι απλώς να βλέπεται αλλά και να κερδίζει το θαυμασμό μας. Πρωτοτυπία, λυρισμός και μια ωδή στην αθωότητα για το θαυμάσιο φιλμ του Κουοσμάνεν που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο «Ένα κάποιο βλέμμα» του φεστιβάλ Κανών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter