Οι ταινίες της εβδομάδας (video)

Οι ταινίες της εβδομάδας (video)

Οι ταινίες της εβδομάδας, ελληνικές και ξένες, από τον Κωνσταντίνο Καϊμάκη

La La Land (****)

Μιούζικαλ, αμερικανικής παραγωγής 2016 (128)

Σκηνοθεσία: Νταμιέν Σαζέλ. Παίζουν: Ράιαν Γκόσλινγκ, Έμα Στόουν, Τζ. Κ. Σίμονς

Ο Σεμπάστιαν πιανίστας της τζαζ, γνωρίζει τη φιλόδοξη ηθοποιό Μία στο Λος Αντζελες. Ερωτεύονται, μοιράζονται τα άγχη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και κάποια στιγμή αποφασίζουν να μείνουν μαζί. Αλλά η ζωή στην Πόλη των Αγγέλων δεν είναι και τόσο εύκολη. Ο Σεμπάστιαν αποφασίζει να ρίξει νερό στο κρασί του (είναι φανατικός της τζαζ) και να γίνει μέλος συγκροτήματος που παίζει εμπορική μουσική, ενώ η Μία απελπισμένη από τις άκαρπες οντισιόν βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οριστική εγκατάλειψη του ονείρου της για καριέρα ως ηθοποιός… Πριν και πάνω από όλα το «La La Land» είναι ένα θαυμάσιο μιούζικαλ. Ένα ποίημα φτιαγμένο από το υλικό των μεγαλύτερων κινηματογραφικών ονείρων. Εικόνες κλασικών μιούζικαλ αλλά και μεγάλων φιλμ του 40 και του 50 («Καζαμπλάνκα», «Επαναστάτης χωρίς αιτία») προσαρμόζονται στη σύγχρονη πραγματικότητα του φιλμ του Σαζέλ («Χωρίς μέτρο») και το μετατρέπουν σε μια γλυκόπικρη ματιά πάνω στο αμερικανικό όνειρο, το κυνήγι της επιτυχίας και τις διαψεύσεις τους. Το βασικό θέμα του όμως είναι ο έρωτας. Η ιστορία είναι χιλιοειπωμένη αλλά τα κόλπα του σκηνοθέτη (ειδικά στα ευφάνταστα χορευτικά και τη μοναδική χημεία των 2 πρωταγωνιστών που ενώνονται για 3η φορά στην οθόνη –προηγήθηκαν τα «Crazy, stupid, love» και «Οι διώκτες του εγκλήματος») κάνουν θαύματα, προσφέροντας μια κινηματογραφική εμπειρία. Ένα μαγικό φιλμ για την τζαζ, το Λος Άντζελες (όπου «οι κάτοικοι του λατρεύουν τα πάντα αλλά δεν εκτιμούν τίποτα» όπως λέει κάποια στιγμή ο Σεμπάστιαν), τον κινηματογράφο, τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ, το θέατρο, την ίδια την τέχνη.

Η Ρόζα της Σμύρνης (**)

Δράμα, ελληνικής παραγωγής 2016 (100)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Ευγενία Δημητροπούλου, Τάσος Νούσιας, Γιούλικα Σκαφιδά

Το μυστικό ενός γάμου στη Σμύρνη του 1922 αποκαλύπτεται στην Αθήνα του 1987 όταν ένας συλλέκτης αναζητάει σπάνια αντικείμενα του ελληνισμού από την εποχή του ξεριζωμού… Στο μυθιστόρημα «Ισμαήλ & Ρόζα» ποντάρει ο Γιώργος Κορδέλλας, σκηνοθέτης της τηλεοπτικής « Αναστασίας» με την Μυρτώ Αλικάκη, για να αφηγηθεί μια ερωτική ιστορία υπεράνω θρησκειών, λαών και εποχών. Όμως τα μέσα του δείχνουν να είναι παλιομοδίτικα και αρκετά συμβατικά. Η ρετρό ερωτική ιστορία καταφέρνει να αναδύει μια αίσθηση καλοδεχούμενης νοσταλγίας αλλά οι μονοδιάστατοι ήρωες (τραβηγμένη η ερμηνεία του μονίμως θυμωμένου χαρακτήρα που υποδύεται ο Τάσος Νούσιας) και οι επιδερμικές αναγωγές στην ιστορική αντιπαράθεση τούρκων και ελλήνων, αφαιρούν πόντους από την αξία της ταινίας που έχει κάποιες αρετές στο επίπεδο της παραγωγής (τα γυρίσματα στην Κωνσταντινούπολη μαρτυρούν επαγγελματισμό και γνώση) ή τη συναισθηματική χρησιμότητα της μουσικής του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Βαϊάνα (***) (Moana)

Animation, αμερικανικής παραγωγής 2016 (108)

Σκηνοθεσία: Ρον Κλέμεντς, Ντον Χαλ Φωνές: Ντουέιν Τζόνσον, Ρέιτσελ Χάουζ και στα ελληνικά Μιχάλης Κουινέλης, Μαρίνα Σάττι

Μια ριψοκίνδυνη έφηβη σαλπάρει για τη μεγάλη περιπέτεια με σκοπό να σώσει το λαό της. Στο δρόμο της συναντά τον κάποτε ισχυρό ημίθεο Μάουι…Μελετημένο σε κάθε λεπτομέρεια του το νέο θαλασσινό παραμύθι κινουμένων σχεδίων της Disney είναι πάνω από όλα ένα πραγματικό μεγαλοπρεπές θέαμα – με τα απαραίτητα μουσικοχορευτικά πρελούδια- που θα καθηλώσει κυρίως την πιτσιρικαρία, ενώ το περιπετειώδες προφίλ του δηλώνει ευαισθησία και οικολογική συνείδηση. Η θαρραλέα ιστορία της Βαϊάνα είναι μια ωδή στην περιπέτεια αλλά κι ένας ύμνος στην αληθινή φιλία, βασισμένης στην πολυνησιακή παράδοση και τους πλούσιους θαλάσσιους μύθους της. Καλτ στοιχείο είναι τα ζωντανά τατουάζ στο κορμί του Μάουι που λειτουργούν είτε ως καθοδηγητές της δράσης είτε ως η συνείδηση του διχασμένου ήρωα.

Η κόκκινη χελώνα (****) (La Tortue Rouge)

Animation, διεθνούς συμπαραγωγής 2016 (80)

Σκηνοθεσία: Μίκαελ Ντουντόκ Ντε Βιτ Σενάριο: Πασκάλ Φεράν, Μίκαελ Ντουντόκ Ντε Βιτ

Ενας ναυαγός σε ερημικό νησί παίρνει μαθήματα αγάπης από μια θαλάσσια χελώνα… Η ταινία που κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών είναι ένα λιτό, ατόφιο αριστούργημα, χωρίς διαλόγους και μόνο με την εμπνευσμένη εικόνα (κάθε ποιητική σκηνή κι ένας εικαστικός θρίαμβος) να μιλάει στις καρδιές μικρών και μεγάλων θεατών. Η τεχνοτροπία της εικόνας προέρχεται από την το θρυλικό ιαπωνικό στούντιο κινουμένων σχεδίων Ghibli, που σχεδίασε τα δικά του αριστουργήματα οΧαγιάο Μιγιαζάκι. Το οικολογικό επιμύθιο της απλής ιστορίας παίρνει διαστάσεις υψηλής φιλοσοφικής ανάλυσης αλλά και υπόγειου, διακριτικού χιούμορ (οι 4 κάβουρες κάνουν παπάδες στο φιλμ) που κουμπώνει ιδανικά με το ψυχολογικό προφίλ μιας ταινίας που πηγαινοέρχεται με παροιμιώδη άνεση μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Κρυφή ομορφιά (*)(Collateral Beauty)

Δραματική, αμερικανικής παραγωγής 2016 (97)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φράνκελ Παίζουν: Γουίλ Σμιθ, Έντουαρντ Νόρτον, Κίρα Νάιτλι, Κέιτ Γουίνσλετ, Έλεν Μίρεν.

Πετυχημένος διαφημιστής βιώνει αβάσταχτο πένθος όταν χάνει την 6χρονη κόρη του αλλά τρεις φίλοι και συνεργάτες του βρίσκουν τρόπο να τον συνεφέρουν…Υπερβολικό μελό που διαθέτει μισή ντουζίνα σταρ στις επάλξεις του κάστινγκ και μια ιστορία που δεν μασάει τα λόγια γύρω από τον απώτερο σκοπό της. Ποιος είναι αυτός; Φυσικά η πρόκληση συγκίνησης στο θεατή με κάθε τίμημα, με το στόρι να κραδαίνει τα μαχαίρια του εκβιασμού σε κάθε σκηνή. Ο Σμιθ έχει μπει για τα καλά στο πετσί του ρόλου του (απόμακρος και σιωπηλός) ενώ η τριάδα των ηθοποιών που ερμηνεύουν τα πνεύματα που τον επισκέπτονται (μια ελεύθερη παραλλαγή του Christmas Carol) ισορροπεί με άνεση στο γλυκόπικρο κλίμα του έργου. Κρίμα για το καστ που σχεδόν πάει άκλαφτο σε μια ιστορία που λίγο καλύτερα φροντισμένη να ήταν θα είχε να προσφέρει πολλά περισσότερα ειδικά στο επίπεδο της αλληγορίας που υποτίθεται ότι παίζει μπάλα.

H Μπαλαρίνα και ο Μικρός Εφευρέτης (**) (Ballerina)

Animation, διεθνούς συμπαραγωγής 2016 (85)

Σκηνοθεσία: Έρικ Σάμερ, Ερίκ Ουαρίν . Ακούγονται οι φωνές των (μόνο στα ελληνικά): Στεφανία Φιλιάδη, Φοίβος Ριμένας, Φώτης Πετρίδης, Τζίνη Παπαδοπούλου

Η Φελίσια είναι ένα νεαρό ορφανό κορίτσι από τη Βρετάνη, που έχει μόνο ένα πάθος: το χορό. Με τον καλύτερό της φίλο, Βίκτορ, που ονειρεύεται να γίνει εφευρέτης, θα σκεφτούν ένα απίστευτο σχέδιο για να δραπετεύσουν από το ορφανοτροφείο τους και να φτάσουν στην Πόλη του Φωτός, το Παρίσι, όπου ο Πύργος του Άιφελ είναι ακόμα υπό κατασκευή… Γαλλοκαναδέζικο φιλμ κινουμένων σχεδίων, φτιαγμένο με μεράκι και φινέτσα. Όπως λέει κι ο παραγωγός του Γιαν Ζενού «οι ταινίες κινουμένων σχεδίων μπορεί να κοστίσουν μέχρι και 200 εκατομμύρια δολάρια. Εμείς είχαμε μόλις 30. Για να μετατρέψουμε το όνειρο μας για το «Μπαλαρίνα και ο Μικρός Εφευρέτης» σε πραγματικότητα, έπρεπε να στύψουμε το μυαλό μας και να εφεύρουμε αρκετές καλλιτεχνικές λύσεις». Δεν τα κατάφεραν πάντα με επιτυχία οι συντελεστές αφού αρκετές «δυνατές» σκηνές εκτός από το χιούμορ ή τη ρομαντική χροιά τους, μαρτυρούν διδακτισμό ή ακόμη και απλοϊκές ιδέες. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter