Οι ταινίες της εβδομάδας: Επιχείρηση «Μπλόφα»

Οι ταινίες της εβδομάδας: Επιχείρηση «Μπλόφα»

Η απάτη-αντιπερισπασμός που έστησαν οι βρετανοί κατάσκοποι στον Χίτλερ το καλοκαίρι του 1943 είναι το θέμα της ταινίας του Τζον Μάντεν «Επιχείρηση: Κιμάς»

Επιχείρηση: Κιμάς (Operation Mincemeat) (***)

Κατασκοπική περιπέτεια αμερικανοβρετανικής συμπαραγωγής 2022 (128)

Σκηνοθεσία: Τζον Μάντεν Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φερθ, Μάθιου Μακφέιντεν, Κέλι Μακντόναλντ, Πενέλοπε Γουίλτον, Τζόνι Φλιν, Τζέισον Άιζακς, Μαρκ Γκάτις

Την άνοιξη του 1943 οι Συμμαχικές Δυνάμεις μεθοδεύουν την καθοριστική για την έκβαση του πολέμου απόβαση τους στην Σικελία αλλά ο Χίτλερ μαθαίνει τα σχέδια τους. Οι βρετανοί δεν παραδίδουν τα όπλα και δύο κατάσκοποι τους ρίχνουν την ιδέα της παραπλάνησης των Γερμανών με υποτιθέμενη απόβαση στην Ελλάδα κι όχι στην Σικελία, όπως είναι ο πραγματικός στόχος. Η επιχείρηση θα βαφτιστεί «Κιμάς» και για να γίνει πειστική θα χρειαστεί η επιστράτευση ενός πτώματος!

Ο Τζον Μάντεν («Ερωτευμένος Σαίξπηρ») βασίζεται σε ένα υπαρκτό ιστορικό γεγονός. Η απόβαση των Συμμάχων στην Σικελία τον Ιούλιο του 1943 δεν θα είχε νικηφόρα έκβαση για τους αντιπάλους του Χίτλερ αν η κομπίνα που εμπνεύστηκαν δύο βρετανοί κατάσκοποι προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους Γερμανούς, είχε αποκαλυφθεί από τα στελέχη της ναζιστικής αντικατασκοπείας. Η μυθοπλαστική εκδοχή των ιστορικών πεπραγμένων χρησιμεύει στον Μάντεν προκειμένου να σκιτσάρει μια καλοσχεδιασμένη κατασκοπική περιπέτεια παλιάς κοπής που ισορροπεί εξαίσια μεταξύ αλήθειας και μύθου, με το πρώτο σκέλος (αλήθεια) να ενισχύεται από την παρουσία του Ίαν Φλέμινγκ δημιουργού του Τζέιμς Μποντ. Τα δρώμενα που παρακολουθούμε στη μεγάλη οθόνη είναι δύσκολο να τα φανταστεί ο κοινός νους αλλά η αφηγηματική άνεση του Μάντεν βρίσκεται σε φουλ φόρμα. Η ανάλυση των χαρακτήρων, η ντελικάτη γραφή και το ιδανικό μοίρασμα της δράσης μεταξύ του φιξιόν και της αλήθειας, κάνουν την «Επιχείρηση κιμά» ένα απολαυστικό κατασκοπικό έδεσμα όπου το περίφημο βρετανικό φλεγματικό χιούμορ συνυπάρχει με το δράμα το οποίο ορίζεται από τα προσωπικά πάθη και τις μηχανορραφίες που στήνονται μέσα στα σκοτεινά γραφεία της MI6 και τον διπλοπρόσωπο κόσμο της κατασκοπίας. Ο Κόλιν Φερθ είναι ταμάμ για ρόλους εποχής που συνοδεύονται από στρατιωτική στολή αν και τα περισσότερα εύσημα πηγαίνουν στον θαυμάσιο Μάθιου Μακφέιντεν («Succession»).

Το Κορίτσι με το Βραχιόλι (La fille au bracelet) (***)

Μυστηρίου γαλλικής παραγωγής 2021 (95)

Σκηνοθεσία: Στεφάν Ντεμουστιέ Πρωταγωνιστούν: Μελίσα Γκουέρς, Ρόσντι Ζεμ, Αναΐς Ντεμουστιέ, Κιάρα Μαστρογιάνι, Ανί Μερσιέ

Ένα 16χρονο κορίτσι θεωρείται ύποπτο για τη στυγερή δολοφονία της κολλητής φίλης της.

Ενισχυμένο από ένα αδιόρατο πέπλο μυστηρίου, το καλοφτιαγμένο δικαστικό δράμα του Στεφάν Ντεμουστιέ κρατά καλά φυλαγμένα τα μυστικά του και ποντάρει στη δυναμική των σχέσεων μεταξύ της κατηγορουμένης κοπέλας και των γονιών της, προκειμένου να σχηματιστεί ένα ολοκληρωμένο σχόλιο γύρω από την έννοια του δικαίου και, κυρίως, της γονικής ευθύνης στο μεγάλωμα των παιδιών. Βραβείο Σεζάρ και Βραβείο Λιμιέρ καλύτερου σεναρίου.

To Μαύρο Κουτί (Bοîte Noire) (**)

Θρίλερ γαλλικής παραγωγής 2021 (129)

Σκηνοθεσία: Γιαν Γκοζλάν Πρωταγωνιστούν: Πιερ Νινέ, Λου ντε Λαάζ, Αντρέ Ρισολιέ

Ο Ματιέ είναι ένας νέος, ικανότατος αναλυτής μαύρων αεροπορικών κουτιών που καλείται να βρει την αιτία συντριβής ενός ολοκαίνουριου αεροσκάφους.

Η ταινία χρειάζεται να πάρει το χρόνο της ώστε να αποδοθούν πλήρως τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης. Ταυτόχρονα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το προφίλ του ήρωα ο οποίος έχοντας υποστεί μεγάλη ζημιά στο παρελθόν αναζητά τώρα την ευκαιρία για αναγνώριση και- γιατί όχι;- εκδίκηση. Ο σκηνοθέτης δεν αποφεύγει κάποια σημεία που η δράση κάνει κοιλιά αλλά σε γενικές γραμμές καταφέρνει να κρατά υψηλά το σασπένς ενώ διαθέτει ένα χαρισματικό ηθοποιό στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι γείτονες από πάνω (Sentimental) (**)

Κωμωδία ισπανικής παραγωγής 2020 (82)

Σκηνοθεσία: Σεσκ Γκέι Πρωταγωνιστούν: Μπελέν Κουεστα, Χαβιέρ Καμαρά, Αλμπέρτο Σαν Χουάν, Γκριζέλντα Σισιλιάνι

Ζευγάρι για αρκετά χρόνια οι Χούλιο και η Ανα έχουν χάσει το ερωτικό ενδιαφέρον τους αλλά τα πράγματα αλλάζουν όταν η Άνα καλεί σε δείπνο το νεοφερμένο ζευγάρι των γειτόνων τους που είναι πολύ ενεργό ερωτικά!

Δεν γίνεται να μην γελάσετε σε μερικούς διαλόγους όπου το πνευματώδες, βιτριολικό χιούμορ γίνεται ένα με την λίμπιντο. Ok, είναι γνωστά τα κλισέ της σεξοκωμωδίας αλλά υπάρχει τόσο κέφι και ανατρεπτική ερωτική διάθεση στο φιλμ που καυτηριάζει εύστοχα κοινωνικά πρότυπα και συμπεριφορές. Από το καρέ των πρωταγωνιστών ο αμίμητος Χαβιέρ Καμαρά δίνει ακόμη ένα ρεσιτάλ ερμηνείας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter