Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Μπεν Άφλεκ αποθεώνει τον Μάικλ Τζόρνταν

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Μπεν Άφλεκ αποθεώνει τον Μάικλ Τζόρνταν

Μια αλλιώτικη αθλητική κομεντί είναι το «Air:Κυνηγώντας ένα θρύλο» που περιγράφει το παρασκήνιο της συμφωνίας μεταξύ Μάικλ Τζόρνταν και Nike στα μέσα των 80s.

Air: Κυνηγώντας ένα θρύλο (Air) (***)

Κομεντί αμερικανικής παραγωγής 2023 (112)

Σκηνοθεσία: Μπεν Άφλεκ

Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντέιμον, Τζέισον Μπέιτμαν, Βαϊόλα Ντέιβις, Μπεν Άφλεκ, Κρις Μεσίνα

Οι προσπάθειες του Σόνι Βακάρο, πωλητή της Nike, να φέρει στους κύκλους της αθλητικής εταιρείας (πού τότε ήταν μια μέτρια φίρμα κι όχι ο leader της παγκόσμιας αγοράς που είναι σήμερα) το νέο αστέρι του NBA Μάικλ Τζόρνταν.

To παρασκήνιο της περίφημης συνεργασίας Μάικλ Τζόρνταν και Nike που ξεκίνησε το 1984 προσφέρει στον Μπεν Άφλεκ τα συστατικά ενός απολαυστικού κοκτέιλ που ερευνά τους μηχανισμούς και τις κυρίαρχες δυνάμεις στο χώρο του αθλητικού μάρκετινκ. Παρότι η κατάληξη των  προσπαθειών κάποιων πιονέρων της Nike να δελεάσουν τον ανερχόμενο σταρ είναι πλέον γνωστή, η ντελικάτη γραφή του Άφλεκ έχει τον τρόπο να αναδείξει το σασπένς και την πολυπλοκότητα μιας ιστορίας που αναπτύσσεται σε διαφορετικά επίπεδα. Αρχικά το «Air» λειτουργεί ως καθρέφτης μιας ρομαντικής εποχής που έχει τα υπέρ (η αθωότητα του αθλήματος) και τα κατά (η εκμετάλλευση των αθλητών από τις εταιρείες) αλλά στη συνέχεια μετατρέπεται σε μια σαρδόνια ματιά πάνω στο ζήτημα της παγκόσμιας, διαχρονικής φήμης και την έννοια του κληροδοτήματος. Ο ικανότατος Άφλεκ δεν κεντάει μόνο πίσω από την κάμερα αλλά και μπροστά από αυτήν, καθώς υποδύεται σπαρταριστά το εκκεντρικό αφεντικό της Nike.

Η εθελόντρια (La voluntaria) (**)

Δραματική ισπανοελληνικής συμπαραγωγής 2022 (99)

Σκηνοθεσία:  Νέλι Ρεγκουέρα

Πρωταγωνιστούν: Κάρμεν Μάτσι, Ιτσάσο Αράνα, Ντέλια Μπρουφάου

Μια 65χρονη συνταξιούχος γιατρός από την Ισπανία πηγαίνει να εργαστεί στην Ελλάδα ως εθελόντρια σε ΜΚΟ που φροντίζει μετανάστες. Στον καταυλισμό δημιουργεί ιδιαίτερο δέσιμο με ένα ορφανό αγόρι.

«Μην αγκαλιάζεις τα παιδιά. Τους δημιουργείς προσδοκίες και λάθος εντυπώσεις» λέει στην έκπληκτη ηρωίδα η νεαρή υπεύθυνη της ΜΚΟ.  Όλος ο κοινωνικός και πολιτικός προβληματισμός της «Εθελόντριας» είναι χτισμένος γύρω από τη αδυναμία συνύπαρξης αυτών των δύο ξένων κόσμων. Από τη μία η ιδεαλίστρια γιατρός θέλει να βοηθήσει με όλο της το είναι, τους απόκληρους του προσφυγικού καταυλισμού, από την άλλη όμως οι αυστηροί κανόνες και τα γραφειοκρατικά εμπόδια, υψώνουν τείχη που εμποδίζουν την ανθρωπιά να ανθίσει. Τρυφερό φιλμ, με γνήσια ευαισθησία και ενδιαφέρουσες ιδέες (δείτε πως η ισπανίδα αποδομεί το ρόλο των πολιτικών στο πρόβλημα του μεταναστευτικού) αλλά και αδυναμία στο ρεαλιστικό αποτύπωμα της οργισμένης αντίδρασης της ηρωίδας.

Ο άντρας στο υπόγειο (L’homme de la cave) (**1/2)

Δραματικό θρίλερ γαλλικής παραγωγής 2021 (114)

Σκηνοθεσία: Φιλίπ Λε Γκε

Πρωταγωνιστούν: Φρανσουά Κλιζέ, Ζερεμί Ρενιέ, Μπερενίς Μπεζό

Ένα παντρεμένο ζευγάρι πουλάει την αποθήκη του κτιρίου που μένουν στο κέντρο του Παρισιού σε μεσήλικα συνταξιούχο καθηγητή ιστορίας που αποδεικνύεται αρνητής του Ολοκαυτώματος.

Η διεισδυτική ματιά και το ψαγμένο σενάριο του Φιλίπ Λε Γκε («Βόλτα με το Μολιέρο») προσφέρει ένα δυνατό στόρι που ενισχύεται από τις άρτιες ερμηνείες των τριών πρωτοκλασάτων ηθοποιών. Όμως όσο προχωρά η πλοκή, ο Λε Γκε δείχνει να ξεμένει από ιδέες με αποτέλεσμα το κοινωνικό-πολιτικό θρίλερ του να χάνει μέρος της αρχικής γοητείας του και να προβαίνει σε εύκολες και σχηματικές λύσεις.

Ο Εξορκιστής του Βατικανού (The Pope’s Exorcist) (*1/2)

Τρόμου αμερικανικής παραγωγής 2023 (103)

Σκηνοθεσία: Τζούλιους Εϊβερι

Πρωταγωνιστούν: Ράσελ Κρόου, Ντάνιελ Ζοβάτο, Αλεξ Εσόε, Φράνκο Νέρο

Σε παλιό αρχοντικό της Καστίγης το μικρό αγόρι της φαμίλιας «κυριεύεται» από σατανικό πνεύμα. Ο αρχιερέας του Βατικανού καλείται να ερευνήσει την υπόθεση.

Η ταινία που βασίζεται στα αυθεντικά αυτοβιογραφικά βιβλία του Πατρός Γκαμπριέλε Αμόρθ, αρχιεξορκιστή του Βατικανού, έχει την κατάλληλη ατμόσφαιρα τρόμου για να χτιστεί το κλισέ δίπολο Καλού- Κακού. Το πρώτο μέρος έχει κάποια αξία (ειδικά για τους λάτρεις του είδους) αλλά η συνέχεια εξοκείλει στο εύκολο και επιτηδευμένο gore. Πάντως η παρουσία του Κρόου στο ρόλο ενός χωρατατζή και ιδιοσυγκρασιακού ιερέα έχει αρκετό γούστο και βγάζει απρόσμενο γέλιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter