Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Σιάμαλαν και το τέλος της ανθρωπότητας

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Σιάμαλαν και το τέλος της ανθρωπότητας

Το «Χτύπος στην καλύβα» είναι ένα θρησκευτικό θρίλερ με θέμα την Αποκάλυψη που έχει όλα τα θετικά και αρνητικά στοιχεία της γραφής του σπεσιαλίστα του είδους («Οιωνός», «Το συμβάν») Μ. Νάιτ Σιάμαλαν.

Χτύπος στην καλύβα (Knock at the cabin) (**)

Θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2023 (100′)

Σκηνοθεσία: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν Πρωταγωνιστούν: Ντέιβ Μπαουτίστα, Μπεν Ολντριτζ, Τζόναθαν Γκροφ, Νίκι Αμούκα-Μπερντ, Άμπι Κουίν, Ρούπερτ Γκριντ

Σε απομακρυσμένη καλύβα στην καρδιά ενός δάσους φτάνει νεαρό γκέι ζευγάρι με την μικρή κόρη του για ολιγοήμερες ξένοιαστες διακοπές αλλά η ηρεμία τους πάει περίπατο όταν τέσσερις οπλισμένοι άγνωστοι τους αιχμαλωτίζουν και ζητούν να θυσιαστεί ένα μέλος της οικογένειας προκειμένου να αποτραπεί η καταστροφή της ανθρωπότητας.

Το νέο θρίλερ του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν «Χτύπος στην καλύβα» είναι βασισμένο στο best seller «The Cabin at the End of the World» του Πολ Τρέμπλεϊ, με τον αμερικανοϊνδό σκηνοθέτη να υπογράφει και τη σεναριακή διασκευή του φιλμ. Τα γνώριμα στοιχεία της γραφής του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν (ατμόσφαιρα, σασπένς, ανατροπές) δένουν με ένα πιασάρικο – και αρκετά τεμπέλικο- σενάριο που φιλοδοξεί να χωρέσει τα πάντα: πολιτική ορθότητα, καταγγελία της ομοφοβικής κοινότητας, θρησκευτική παραβολή, διδακτισμός και απλοϊκά μηνύματα για τη δύναμη της αγάπης. Το πιο «θεατρικό» (σχεδόν όλη η δράση εκτυλίσσεται μέσα στην καλύβα) φιλμ του Σιάμαλαν δεν είναι αμελητέα ποσότητα αλλά δεν είναι και κάτι συνταρακτικό. Οι λάτρεις των ταινιών καταστροφής θα νιώσουν απέραντη ικανοποίηση παρακολουθώντας τις πιθανές εκδοχές του αφανισμού της ανθρωπότητας (και μάλιστα με αποτελεσματική απεικόνιση μέσω του τηλεοπτικού δέκτη που αναπαράγει το κλίμα πανικού που απλώνεται σε όλο τον πλανήτη όσο η Αποκάλυψη πλησιάζει) αλλά αυτή η αίσθηση δεν θα έχει και περαιτέρω συνέχεια καθώς το σενάριο θα αναλωθεί στο τελικό στάδιο του σε μια εύκολη λύση γεμάτη αφελή αναμασήματα και θρησκευτικά κλισέ γύρω από την ισχύ του αυθεντικού έρωτα, την έννοια της θυσίας και την αναγκαιότητα της σωτήριας χριστιανικής ηθικής.

Η αυτοκρατορία του φωτός (Empire of light) (**1/2)

Δραματική βρετανικής παραγωγής 2022 (115′)

Σκηνοθεσία: Σαμ Μέντες Πρωταγωνιστούν: Ολίβια Κόλμαν, Μάικλ Γουόρντ, Τόμπι Τζόουνς, Κόλιν Φερθ

Δύο μοναχικές ψυχές, μια υπάλληλος κινηματογράφου με εύθραυστη ψυχική υγεία κι ένας μετανάστης από το Τρινιντάντ, δημιουργούν μια τρυφερή ερωτική σχέση όταν ο νεαρός άντρας πιάνει δουλειά στο σινεμά που εργάζεται η πρώτη.

Χαμηλόφωνη και κάπως σχηματική μελέτη πάνω στην μοναξιά, την γυναικεία ενδυνάμωση (άλλη μια σπουδαία ερμηνεία από την Κόλμαν) και την αδύνατη συνύπαρξη δύο ανθρώπων που έχουν ελάχιστα κοινά στοιχεία, με φόντο την θατσερική Αγγλία των 80ς. Δεν γίνεται πάντα πειστικός ούτε ο έρωτας ούτε ο εγκλωβισμός των δύο ηρώων στο αποπνικτικό και αφιλόξενο περιβάλλον, αντίθετα με τις σκηνές όπου η μαγεία της σκοτεινής αίθουσας αποθεώνεται με τον πιο ευφάνταστο τρόπο από τον δεξιοτέχνη Σαμ Μέντες. Η καταπληκτική φωτογραφία του Ρότζερ Ντίκινς είναι υποψήφια για όσκαρ αλλά όχι και η εξαιρετική πρωταγωνίστρια Ολίβια Κόλμαν σε μια από τις πιο καραμπινάτες αδικίες των φετινών βραβείων.

Μέρες ξηρασίας (Kurak Günler) (**1/2)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (129′)

Σκηνοθεσία: Εμίν Αλπέρ Πρωταγωνιστούν: Σελαχατίν Πασαλί, Εκίν Κοτς, Ερόλ Μπαμπάογλου

Νεαρός αδιάφθορος εισαγγελέας φτάνει σε μικρή τουρκική πόλη με αποστολή να ερευνήσει τις υποψίες για ατασθαλίες του νυν δημάρχου.

Η τέταρτη ταινία του τούρκου σκηνοθέτη Εμίν Αλπέρ («Τρεις Αδελφές») είναι ένα καλογυρισμένο νεονουάρ σε γουέστερν φόντο. Το φιλόδοξο αλλά ανοικονόμητο σενάριο επιχειρεί να συνδέσει την πολιτική καταγγελία με το υπαρξιακό δράμα (η σεξουαλική ταυτότητα του ήρωα σε διαρκή κι αχρείαστη υπενθύμιση) αλλά δεν αποφεύγει κάποιες εύκολες, στερεοτυπικές λύσεις. Ειδικά το μεθύσι του άβγαλτου αλλά υποψιασμένου ήρωα στην σκηνή- κλειδί του έργου δεν πείθει απόλυτα.

Αστερίξ & Οβελίξ: Στο δρόμο για την Κίνα (Astérix & Obélix: L’ Empire du Milieu) (**)

Κωμική περιπέτεια γαλλικής παραγωγής 2023 (112′)

Σκηνοθεσία: Γκιγιόμ Κανέ Πρωταγωνιστούν: Γκιγιόμ Κανέ, Ζιλ Λελούς, Μαριόν Κοτιγιάρ, Βενσάν Κασέλ, Τζόναθαν Κοέν, Ραμζί Μπεντιά, Λεανά Σεά, Μελανί Τιερί, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Χοσέ Γκαρσία

Οι Αστερίξ και Οβελίξ ταξιδεύουν στην μακρινή Κίνα για να βοηθήσουν μια πριγκίπισσα να βγάλει από την φυλακή την αυτοκράτειρα μητέρα της.

Ο Γκιγιόμ Κανέ το καταδιασκεδάζει βάζοντας όλο το κέφι και τη φαντασία του (εκτός από σκηνοθέτης υποδύεται ο ίδιος τον Αστερίξ ενώ αναθέτει το ρόλο της Κλεοπάτρας στην σύντροφο του Μαριόν Κοτιγιάρ) σε μια ταινία που αφιερώνει στα παιδιά του, μένοντας πιστός πάντως στο ύφος του κόμιξ χαρακτήρα των περιπετειών που συνέθεσαν οι Γκοσινί και Ουντενζό.

https://www.youtube.com/watch?v=yGHNaadi8Ew

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter