Οι ταινίες της εβδομάδας: Συγκίνηση με «Supernova»

Οι ταινίες της εβδομάδας: Συγκίνηση με «Supernova»

Το τρυφερό αισθηματικό δράμα στο οποίο πρωταγωνιστούν οι  Κόλιν Φερθ και Στάνλεϊ Τούτσι είναι το καλύτερο φιλμ της εβδομάδας. 

Σουπερνόβα (Supernova) (***)

Δραματική βρετανικής παραγωγής 2020 (95)

Σκηνοθεσία: Χάρι Μακουίν Πρωταγωνιστούν: Στάνλεϊ Τούτσι, Κόλιν Φερθ, Πίπα Χέιγουντ

O Σαμ και ο Τάσκερ, ζευγάρι εδώ και τριάντα χρόνια, βιώνουν μια ζόρικη κατάσταση. Ο Τάσκερ έχει διαγνωστεί με άνοια και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα.  Το ταξίδι με το παλιό τροχόσπιτο στα αγαπημένα τους μέρη είναι η ευκαιρία για να θυμηθούν τα παλιά αλλά κυρίως για να λύσουν τα προβλήματα που θα βρουν από εδώ και μπρος στο δρόμο τους.      

Η ταινία «Σουπερνόβα» αφηγείται μια σύγχρονη συγκινητική ιστορία αγάπης ενός ζευγαριού, που οργανώνει ένα road trip για να επανασυνδεθεί με φίλους, συγγενείς και μέρη από το παρελθόν του. «Θέλω να με θυμούνται όπως ήμουν κι όχι όπως θα γίνω» λέει κάποια στιγμή ο Τάσκερ στον σύντροφο του. Ο εκκεντρικός, απαιτητικός και σαφέστατα ευφυής συγγραφέας που υποδύεται ο Τούτσι επιθυμεί να γράψει ένα τελευταίο βιβλίο πριν η αρρώστια τον πλήξει ανεπανόρθωτα. Το θέμα του φιλμ όμως δεν είναι το μοιραίο, δακρύβρεχτο φινάλε ενός αληθινού έρωτα αλλά οι ξεχωριστές, κινητήριες και ζωογόνες δυνάμεις που τον συνοδεύουν. Με την μορφή ενός τρυφερού, ανθρώπινου και ενίοτε χιουμοριστικού road movie o βρετανός σκηνοθέτης-ηθοποιός Χάρι Μακουίν στη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του (το ντεμπούτο του ήταν το «Hinterland» του 2014) καταφέρνει να φέρει εις πέρας τους περισσότερους στόχους που θέτει. Οι ήρωες του (δυνατό το υποκριτικό σμίξιμο των Στάνλεϊ Τούτσι και Κόλιν Φερθ) είναι κανονικοί άνθρωποι που γκρινιάζουν, φιλονικούν, αστειεύονται. Και καθώς μιλάμε για καλλιτέχνες με αδυναμίες, παραξενιές, χαριτωμενιές αλλά και σπάνια χαρίσματα, προσφέρουν εντέλει ένα μπουκέτο από λεκτικά άνθη και υπέροχα χρωματικά ευφυολογήματα που θα διασκεδάσουν το θεατή. Το σενάριο αν και χωρίς εκπλήξεις (υπάρχουν πάντως 1-2 ανατροπές) είναι γεμάτο από υπαρξιακή αγωνία και συναισθηματική ένταση, που κάποια στιγμή βγάζει συγκίνηση. Μάλιστα ο έξυπνος παραλληλισμός της ζωής που σβήνει με εκείνη του θανάτου ενός σουπερνόβα δίνει την πνοή ενός σπάνιου φιλοσοφικού στοχασμού γύρω από το θαύμα και το νόημα της ζωής. Κι όπως πολύ απλά λέει ο ήρωας στην μικρή του ανιψιά «μην σταματάς να έχεις συνεχώς απορίες στη ζωή και να ρωτάς πάντα για αυτές».   

Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη (My Salinger Year) (**)

Κομεντί ιρλανδοκαναδικής συμπαραγωγής 2020 (101)

Σκηνοθεσία: Φιλίπ Φαλαρντό Πρωταγωνιστούν: Μάργκαρετ Κουάλεϊ, Σιγκούρνι Γουίβερ, Ντάγκλας Μπουθ

Η Τζοάνα εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη για να κυνηγήσει το όνειρο της και να γίνει συγγραφέας. Βρίσκει δουλειά ως βοηθός της Μάργκαρετ, της ατζέντισσας του Τζ. Ντ. Σάλιτζερ και βασική της αρμοδιότητα είναι η διαχείρηση της αλληλογραφίας του συγγραφέα του «Φύλακα της σίκαλης».

Το βασικό επίτευγμα του φιλμ είναι ότι μας βάζει έξυπνα μέσα στο προσωπικό σύμπαν του θρυλικού συγγραφέα χωρίς να τον βλέπουμε, σχεδόν ποτέ. Τούτη η πιασάρικη ιδέα της, απλώς χαριτωμένης κομεντί, του καναδού σκηνοθέτη πηγάζει από τις θεωρίες συνωμοσίες και τις φήμες που συνοδεύουν τον Σάλιντζερ, με συνέπεια οι προσωπικές αγωνίες της πρωταγωνίστριας, δυστυχώς, να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Έντιμος Κλέφτης (Honest Thief) (*)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2020 (99)

Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουίλιαμς Πρωταγωνιστούν: Λιαμ Νίσον, Κέιτ Γουόλς, Ρόμπερτ Πάτρικ, Τζέφρι Ντόνοβαν

Ένας κλέφτης γνωρίζει και ερωτεύεται μια θαυμάσια γυναίκα η οποία δεν γνωρίζει τις παράνομες δραστηριότητες του. Για να μπορέσει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα μαζί της αποφασίζει να παραδοθεί στην αστυνομία, παραδίδοντας τα λεφτά της τελευταίας λείας του, με αντίτιμο μειωμένη ποινή φυλάκισης.

Το αυτονόητο που καταλαβαίνουμε όλοι μας – πως είναι δυνατόν να αποτυπωθεί κινηματογραφικά  ένα τέτοιο (πιασάρικο μεν, αφελές δε) σχέδιο, ειδικά από τη στιγμή που η λεία είναι 3 εκατομμύρια δολάρια;-  ο «ευφυής» ήρωας δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται.  Αστυνομική διαφθορά, εντατική δράση και ένας ρόλος ταμάμ για τον Νίσον από το δημιουργό του τηλεοπτικού «Ozark».

Μάρτιν Ιντεν (Martin Eden) (**)

Πολιτικό δράμα ιταλογαλλικής συμπαραγωγής 2019 (129)

Σκηνοθεσία: Πιέτρο Μαρτσέλο Πρωταγωνιστούν: Λούκα Μαρτινέλι, Κάρλο Κέκι, Τζέσικα Κρέσι

Στην προπολεμική Νάπολη ένας αμόρφωτος εργάτης, ο Μάρτιν Ίντεν ερωτεύεται την γλυκιά και καλλιεργημένη μεγαλοαστή Έλενα που τον ωθεί να αποκτήσει την μόρφωση που έχασε όταν ήταν παιδί. 

Η μεταμόρφωση του φτωχού και αμόρφωτου εργάτη σε πολιτικοποιημένο, εμβληματικό συγγραφέα είναι το θέμα του ομότιτλου βιβλίου του Τζακ Λόντον, το οποίο ο Πιέτρο Μαρτσέλο («Όμορφη και χαμένη», 2015) διασκευάζει με αντιστοιχίσεις ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Παθιασμένο και ενισχυμένο με νατουραλιστική χροιά το πορτρέτο του ήρωα – με εκρηκτική ερμηνεία από τον βραβευμένο στο Φεστιβάλ Βενετίας Λούκα Μαρτινέλι- αλλά χωρίς τις δραματουργικές κορυφώσεις που θα κρατούσαν σε υψηλό επίπεδο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος. 

Οι Βιτελόνι (I Vitelloni)  (***) 

Κοινωνική ιταλικής παραγωγής 1953 (109) 

Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι Πρωταγωνιστούν: Αλμπέρτο Σόρντι, Φράνκο Ιντερλένγκι, Φράνκο Φαμπρίτζι, Λεοπόλντο Τριέστε

Οι νεανικές περιπέτειες πέντε φίλων που μεγαλώνουν στην ιταλική επαρχία με το όνειρο της μεγάλης ζωής στη Ρώμη. 

Η δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα του Φελίνι έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία και έφτασε μέχρι τα όσκαρ χαρίζοντας του τη διεθνή φήμη. Αντλώντας έμπνευση από τις αναμνήσεις μιας νοσταλγικής εφηβείας και της μεθυστικής έλξης των μεγαλουπόλεων όπως αυτές αποτυπώθηκαν αργότερα στις ταινίες «Amarcord» και «La Dolce Vita», ο Φελίνι δημιουργεί ένα ημι-αυτοβιογραφικό κομψοτέχνημα με το οποίο σκιαγραφεί με ξεκάθαρο τρόπο τους χαρακτήρες μιας ολόκληρης εποχής. Ξεχωρίζει ο τύπος του σύγχρονου Δον Ζουάν που αναγκάζεται να βιώσει την πραγματική οδύνη όταν χάσει το χάρισμα της γοητείας του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter