Οι ταινίες της εβδομάδας: Το φιλόδοξο «Flash» ενώνει το παρελθόν της DC με το πολλά υποσχόμενο μέλλον της  

Οι ταινίες της εβδομάδας: Το φιλόδοξο «Flash» ενώνει το παρελθόν της DC με το πολλά υποσχόμενο μέλλον της  

Τέλος εποχής και ταυτόχρονη επανεκκίνηση για την DC με ένα φιλμ που ανοίγει την όρεξη για τα μελλοντικά πρότζεκτ της εταιρείας.

The Flash (***)

Περιπέτεια φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2023 (144)

Σκηνοθεσία:  Αντι Μουσκιέτι Πρωταγωνιστούν: Έζρα Μίλερ, Σάσα Κάγιε, Μάικλ Σάνον, Μάικλ Κίτον, Ρον Λίβινγκστον, Μαριμπέλ Βερντού, Κίρσι Κλέμονς, Αντιε Τράουε, Μπεν Αφλεκ

Ο Μπάρι διαπιστώνει πως αν χρησιμοποιήσει κατάλληλα τις υπερδυνάμεις του «Flash» μπορεί να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και να αλλάξει τα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή της οικογένειας του. Κι ενώ τα καταφέρνει, ο ενθουσιασμός του διακόπτεται απότομα όταν συνειδητοποιεί τις ολέθριες συνέπειες των πράξεων του.

Η πρώτη αυτόνομη ταινία για τον υπερήρωα της DC έχει την υπογραφή του Αντι Μουσκιέτι ο οποίος οραματίστηκε ένα πρότζεκτ που θα παντρεύει το παρελθόν της DC (πολλές οι εκπλήξεις για τους φαν του Σούπερμαν και του Μπάτμαν) με το σχεδιασμό ενός τολμηρού και μοντέρνου κόσμου. Μπορεί η κινηματογραφική μόδα της εποχής να επιτάσσει την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του πολυσύμπαντος και του ταξιδιού στο χρόνο, αλλά ο έξυπνος Μουσκιέτι δεν το παρακάνει. Η βασική ύλη του σεναρίου είναι μεν η προσωπική τραγωδία του Flash αλλά οι παρεμβάσεις του δημιουργού από το Μπουένος Άιρες μετατοπίζουν την κεντρική ιδέα σε ένα άλλο, πιο ανοιχτό πεδίο όπου το τρίπτυχο χιούμορ-δράση-δράμα λειτουργεί άψογα. Ταυτόχρονα η πρώτη σόλο περιπέτεια του «Flash» ολοκληρώνεται με έναν καλοδεχούμενο συγκινητικό τρόπο: την ίδια στιγμή που η συνάντηση των δύο κόσμων του ηρώα αποτελεί όχημα για ένα ρεσιτάλ κωμικού αυτοσαρκασμού (απέραντα κωμική η απόπειρα του Μπάρι να ξαναποκτήσει τις σούπερ δυνάμεις του Flash) το υπέροχο και γεμάτο σινεφίλ αναφορές φινάλε είναι δύσκολο να μην σας επηρεάσει συναισθηματικά. Για ένα μπλοκμπάστερ λοιπόν που όχι μόνο σέβεται τον εαυτό του αλλά τιμάει και το ένδοξο παρελθόν κάποιων πιονέρων που άνοιξαν το δρόμο για να βρουν οι χάρτινοι ήρωες το κινηματογραφικό alter ego τους, το «The Flash» είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να συνδέει άψογα τη νοσταλγία του κόμικ παρελθόντος με την οραματική ματιά στο κινηματογραφικό μέλλον. Ο στοχασμός πάνω στην απώλεια και τις ψυχικές πληγές που προκαλεί, είναι το βασικό καύσιμο στην πρώτη αυτόνομη ταινία για τον πλέον ταχύ υπερήρωα της DC που διαθέτει έναν εντυπωσιακό Εζρα Μίλερ στον βασικό ρόλο.

Στο στοιχείο τους (Elemental) (***)

Animation αμερικανικής παραγωγής 2023 (103)

Σκηνοθεσία: Πίτερ Σον Με τις φωνές των Λι Λούις, Μάμαντου Ατι και στα ελληνικά Κλέλια Ανδριολάτου, Ορέστη Χαλκιά.

Στην Πόλη των Στοιχείων όπου ζουν -όχι και τόσο αρμονικά- όλα τα στοιχεία της φύσης (φωτιά, νερό, γη, αέρας) μια θερμόαιμη και δυναμική κοπέλα, η Φλόγα, γνωρίζει τον αστείο και κάπως αφελή Νηρέα.

Ο «άπαιχτος» σχεδιασμός της πόλης των στοιχείων με τις διαφορετικές γειτονιές να αποδίδεται με αντίστοιχα ευρηματικά χρώματα και σκηνικά, είναι το βαρύ πυροβολικό του τελευταίου έργου της Pixar που υπογράφει ο σκηνοθέτης του «Καλόσαυρου» Πίτερ Σον. Η ιστορία αποτελεί μια ελεύθερη διασκευή του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» με τα γνώριμα χαρακτηριστικά των animations της Pixar: χιουμοριστικές παρεξηγήσεις, αφοπλιστικά συναισθήματα καθώς και δυνατά θετικά μηνύματα κατά του ρατσισμού.

Η τελευταία νύχτα του Φράνκο Αμόρε (L’ultima notte di Amore) (**1/2)

Αστυνομικό θρίλερ ιταλικής παραγωγής 2023 (124)

Σκηνοθεσία: Αντρέα Ντι Στέφανο Πρωταγωνιστούν: Πιερ Φραντσέσκο Φαβίνο, Λίντα Καρίντι, Αντόνιο Τζεράρντι

Ο Φράνκο Αμόρε μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας στην Αστυνομία του Μιλάνου, συνταξιοδοτείται. Φίλοι και συγγενείς ετοιμάζουν πάρτι – έκπληξη για την τελευταία νυχτερινή του βάρδια αλλά η γιορτή παίρνει απρόσμενη εξέλιξη.

Στο καλογυρισμένο φιλμ του Ντι Στέφανο ο ήρωας περηφανεύεται πως δεν χρειάστηκε ποτέ να χρησιμοποιήσει το όπλο του. Αυτή η συνθήκη είναι και το έναυσμα για να προκληθεί μια αγωνιώδης  περιπέτεια, με δυνατές ανατροπές και πετυχημένες στην πλειοψηφία τους απόπειρες να δοθεί πειστικά η παγίδα- θανάτου στην οποία έχει περιέλθει ο Φράνκο Αμόρε του εξαιρετικού όπως πάντα Πιερ Φραντσέσκο Φαβίνο.

https://www.youtube.com/watch?v=S4QE-91jBJI

Αυτά που δεν λέγονται (Historias para no contar/Stories not to be told) (**1/2)

Σπονδυλωτή κωμωδία ισπανικής παραγωγής 2022 (100)

Σκηνοθεσία:  Σεσκ Γκάι Πρωταγωνιστούν: Αντόνιο ντε λα Τόρε, Τσίνο Νταρίν, Χοσέ Κορονάδο, Ανα Καστίγιο, Χαβιέρ Κάμαρα, Μαριμπέλ Βερντού, Νόρα Νάβας, Χαβιέρ Ρέι, Βερόνικα Ετσέγκουι, Αλεξάνδρα Χιμένεθ, Κουίμ Γκουτιέρες, Μπελέν Κουέστα

Πέντε ανθρώπινες ιστορίες που εκτυλίσσονται στη σύγχρονη Βαρκελώνη.

Είναι προφανές πως στη διασκεδαστική κωμωδία χαρακτήρων του Γκάι, παρά την άνιση γραφή, η αδυναμία ουσιαστικής ανθρώπινης επαφής ορίζει τις σχέσεις των ηρώων. Είτε στην περίπτωση των δύο γειτόνων που είναι κρυφά ερωτευμένοι και συναντιούνται «τυχαία» στο πάρκο σκύλων, είτε στις σκανδαλιστικές περιπέτειες των υπολοίπων, το ζητούμενο είναι όχι μόνο να μετρηθεί η βαρύτητα της αλήθειας αλλά κυρίως να τονιστεί η σημασία της απόκρυψης της. Σε κάθε περίπτωση το σενάριο προσφέρει τροφή όχι μόνο για σκέψη αλλά κυρίως για ατελείωτη κουβέντα μεταξύ των θεατών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter