Οι ταινίες της εβδομάδας: Το συγκλονιστικό «Tár» είναι ήδη κλασικό (Video)

Οι ταινίες της εβδομάδας: Το συγκλονιστικό «Tár» είναι ήδη κλασικό (Video)
Cate Blanchett stars as Lydia Tár in director Todd Field's TÁR, a Focus Features release. Credit: Courtesy of Focus Features

Το μεγαλείο του «Tár» είναι αναμφισβήτητο και σημαδεύεται από την συναρπαστική ερμηνεία της Κέιτ Μπλάνσετ

Tár (****1/2)

Δραματική αμερικανογερμανικής συμπαραγωγής 2022 (158)

Σκηνοθεσία: Τοντ Φιλντ Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Μπλάνσετ, Νοεμί Μερλάντ, Νίνα Χος

H Λίντια Ταρ που ζει στο Βερολίνο με την σύντροφο και την υιοθετημένη κόρη τους, είναι μια φημισμένη μαέστρος η οποία ετοιμάζει την αυτοβιογραφία της παράλληλα με τις πρόβες για την πολυδιαφημισμένη 5η Συμφωνία του Μάλερ. Όμως κάποια περίεργα φαινόμενα προκαλούν τριγμούς στην λαμπερή ζωή της.

Ποια είναι πραγματικά η Λίντια Ταρ; Η καταξιωμένη ιδιοφυής καλλιτέχνιδα ή η αυταρχική και αλαζονική σταρ που χρησιμοποιεί την εξουσία της για να περνάει καλά, αδιαφορώντας για τις ζωές των άλλων; O Τοντ Φιλντ μετά από απουσία 16 ετών («Κρυφές επιθυμίες») στην τρίτη μόλις ταινία του, μεθοδεύει υποδειγματικά το υπόγειας έντασης δράμα που σιγοκαίει κάτω από την καλλωπισμένη -αλλά και ψυχρή- επιφάνεια του κόσμου της μαέστρου. Χρησιμοποιώντας το κλασικό σχήμα της ανόδου-πτώσης, ο Φιλντ δεν κρίνει την ηρωίδα του κι ανοίγει τον προβληματισμό του σε ακόμη πιο απαιτητικές σκέψεις. Το κύριο θέμα του φιλμ δεν είναι η άλλη, αυτονόητη, ματιά πάνω στο κίνημα #metoo αλλά η υπογράμμιση της καταστροφικής δομής της σύγχρονης κοινωνίας με την ανάδειξη προβληματικών – στην καλύτερη των περιπτώσεων- ατόμων σε πρότυπα συμπεριφοράς και αξιών. Το κοινωνικό πλαίσιο είναι αναγνωρίσιμο (τα μέσα μαζικής δικτύωσης σε περίοπτη θέση), τα ζόρικα ηθικά διλήμματα μπαίνουν στην εξίσωση αλλά ο Φιλντ δεν μασάει τα λόγια του. Η άσκηση εξουσίας δεν έχει φύλο, οι παθογένειες της πατριαρχικής παράδοσης μοιραία περνούν και σε μεταβατικά συστήματα, η επιτυχία είναι το μόνο ζητούμενο σε μια ανταγωνιστική κοινωνία όπου η διανόηση, η διασημότητα, η υπέρμετρη φιλοδοξία και το απύθμενο ταλέντο είναι υπερτιμημένες αξίες. Ούτε ένα πλάνο δεν δείχνει περιττό σε αυτό το ψαγμένο και ατόφιο αριστούργημα που είναι προορισμένο να μείνει κλασικό και διαχρονικό. Η ταινία είναι υποψήφια για έξι Οσκαρ: Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, φωτογραφίας, μοντάζ ενώ η πρωταγωνίστρια Κέιτ Μπλάνσετ είναι το απόλυτο φαβορί για το Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Magic Mike: Ο τελευταίος του χορός (Μagic Mike’s Last Dance) (**)

Κοινωνική αμερικανικής παραγωγής 2023 (112)

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σόντερμπεργκ Πρωταγωνιστούν: Τσάνινγκ Τέιτουμ, Σάλμα Χάγιεκ, Αγιούμπ Καν Ντιν, Βίκι Πέπερντιν

Έχοντας περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ο «Magic» Μάικ Λέιν έβγαζε τα προς το ζην ως στρίπερ, δέχεται να κάνει μια τελευταία «δουλειά» όταν μια πάμπλουτη κοσμική, του προτείνει να συνεργαστούν πάνω σε μια παλαβή ιδέα της με ανταμοιβή 60.000 δολάρια για ένα μήνα!

Η δεύτερη συνέχεια μιας μεγάλης εμπορικής επιτυχίας του Σόντερμπεργκ ποντάρει κυρίως στο σέξι δέσιμο των Χάγιεκ – Τέιτουμ, ο οποίος στα νιάτα του ήταν όντως στρίπερ. Το σενάριο αφορά στο πρότζεκτ «θεατρικό στριπ σόου στο Λονδίνο» (η ιδέα της ηρωίδας) και διαθέτει απενοχοποιημένο θέαμα, τρομερό fun αλλά και σχηματικές λύσεις στην κορύφωση μιας ιστορίας στεγνής από δραματουργία.

Τόρι και Λοκίτα (Tori et Lokita) (**1/2)

Δραματική γαλλοβελγικής συμπαραγωγής 2022 (88)

Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν Πρωταγωνιστούν: Πάμπλο Σιλς, Τζοελί Μπούντου, Αλμπάν Ουκάι

Ο Τόρι και η Λοκίτα είναι δύο ασυνόδευτα ανήλικα που καταφέρνουν να φτάσουν μετά κόπων και βασάνων από την Αφρική στην Ευρώπη. Όμως η μόνιμη εγκατάσταση στο Βέλγιο μοιάζει με ακόμη πιο δύσκολη περιπέτεια για τα δύο παιδιά.

Παλιά τους τέχνη κόσκινο (τραχύς ρεαλισμός, ερασιτέχνες ηθοποιοί, απουσία μουσικής) για τους συνεπείς αλλά και επαναλαμβανόμενους -χωρίς να ανανεώνονται καλλιτεχνικά- αδελφούς Νταρντέν. Το φιλμ είναι μια ακόμη ιστορία ουμανισμού και δραματικής οδύσσειας, με πρωταγωνιστές δύο ανήλικους που παλεύουν για την επιβίωση στην αφιλόξενη και εχθρική (παρά τις μεγαλοστομίες για το αντίθετο) βελγική κοινωνία, με όπλο τη δύναμη της φιλίας τους. Ειδικό Βραβείο του επετειακού 75ου Φεστιβάλ των Καννών.

Peter Von Kant (**1/2)

Δραματική γαλλογερμανικής συμπαραγωγής 2022 (85)

Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν Πρωταγωνιστούν: Ντενίς Μενοσέ, Ιζαμπέλ Ατζανί, Χάνα Σιγκούλα

Ο φημισμένος γερμανός σκηνοθέτης Πέτερ Φον Καντ ετοιμάζει τη νέα του ταινία και πέφτει πάνω στο νεαρό φτωχοδιάβολο Αμίρ τον οποίο ερωτεύεται παράφορα.

Ο Φρανσουά Οζόν τιμάει το σινεμά του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ με μια ελεύθερη μεταφορά του εμβληματικού φιλμ του δεύτερου «Τα πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Κάντ». Ερωτικό μελόδραμα υψηλής έντασης, στο οποίο υποβόσκει ένα χιούμορ αυτοαναφορικό και ακραίας σινεφιλίας, με την πληθωρική προσωπικότητα του Ντενίς Μενοσέ να επισκιάζει κάθε άλλο χαρακτήρα της ταινίας.

1341 καρέ έρωτα και πολέμου (1341 Frames of Love and War) (**1/2)

Ντοκιμαντέρ διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (89)

Παραγωγή: Σαρίγκ Πεκέρ- Ραν Ταλ Σκηνοθεσία- σενάριο: Ραν Ταλ Μοντάζ: Νίλι Φέλερ

Το πορτρέτο του διασημότερου πολεμικού φωτογράφου του Ισραήλ, Μίχα Μπάρ-Αμ, δίνεται μέσα από μια σειρά από εκατοντάδες φωτογραφίες, που παρουσιάζουν σχεδόν όλη την νεότερη ιστορία της χώρας του.

Πλούσιο και χρήσιμο το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Ραν Ταλ παρουσιάζει την ιστορία του Μίχα Μπάρ-Αμ με οδηγό τις επιλεγμένες φωτογραφίες από το τεράστιο αρχείο του τελευταίου. Ταυτόχρονα δίνεται ολόκληρη η εικόνα της Μέσης Ανατολής, μέσω ενός περίεργου κράματος ωμής βίας και υψηλής τέχνης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter