Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διώχνουν γυναίκες από τις δουλειές τους

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διώχνουν γυναίκες από τις δουλειές τους

Ταλιμπάν με τα όπλα στα χέρια συνόδεψαν τις εργαζόμενες στα σπίτια τους και τις διέταξαν να μην επιστρέψουν στην εργασία τους, όπως αποκαλύπτει το δίκτυο Al Jazeera.

Μετά την διαβεβαίωση των Ταλιμπάν στο BBC καθώς και σε άλλα μέσα, πως οι γυναίκες στη χώρα θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες, περιλαμβανομένων και των δικαιωμάτων στη μόρφωση και την εργασία, ήδη καταφτάνουν ειδήσεις που καταρρίπτουν τις αρχικές τους δημόσιες δηλώσεις.

Μέσα σε τρεις μέρες υπό την απειλή του όπλου των Ταλιμπάν, γυναίκες εργαζόμενες στην Αzizi Bank καθώς και στο υποκατάστημά της Bank Milli στην Χεράτ, οδηγήθηκαν στο σπίτι τους.

Μόλις δυο μέρες πριν, μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στην τράπεζα Azizi Bank στην πόλη Κανταχάρ και διέταξαν εννέα εργαζόμενες να φύγουν. Οι Ταλιμπάν τις πληροφόρησαν μάλιστα πως από εδώ και στο εξής μόνο αρσενικά μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση τους στην τράπεζα, σύμφωνα με δηλώσεις τριών εργαζομένων γυναικών και τους διευθυντή στο Al Jazeera.

Δύο ημέρες μετά, παρόμοιο συμβάν συνέβη και στο υποκατάστημα της Aziz Banik, την Bank Milli στην Χεράτ. Οι αυτόπτες μάρτυρες – δύο εργαζόμενες ταμίες, κατήγγειλαν πως τρεις μαχητές Ταλιμπάν εισέβαλλαν οπλοφορώντας στην τράπεζα και τους εξαπέλυσαν λεκτική επίθεση επειδή δεν φορούσαν μπούργκα. Στη συνέχεια, τις υποχρέωσαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους ενώ στη θέση τους προσελήφθησαν άντρες συγγενείς τους.

Άλλαξαν όλα από τη μια μέρα στην άλλη

Την πενταετή περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν – από το 1996 μέχρι και το 2001- γυναίκες και νεαρά κορίτσια δεν είχαν δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασία ενώ ήταν υποχρεωτικό για όλες τις γυναίκες να φορούν niqāb – που καλύπτει και το πρόσωπο. Όσον αφορά την έξοδο επιτρεπόταν μόνο υπό την συνοδεία άντρα, μέλους της οικογένειάς τους.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Zabihullah Mujahid δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τα τελευταία δύο συμβάντα στις τράπεζες. Εκπρόσωποι των Ταλιμπάν από τις δύο τράπεζες επίσης αρνήθηκαν να κάνουν την όποια δήλωση στο δίκτυο.

Ο Mujahid ωστόσο, στην πιο γενική ερώτηση που του τέθηκε από το δίκτυο Al Jazeera, για το αν οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται στις τράπεζες, απάντησε:

«Δεν έχει παρθεί ακόμη καμιά απόφαση. Μετά την εγκαθίδρυση του Ισλαμικού συστήματος, θα ληφθούν οι αποφάσεις γι’ αυτό σύμφωνα με την νομοθεσία και την θέληση του θεού, δεν θα υπάρξουν προβλήματα».

Tα πρόσφατα γεγονότα αποτελούν ένδειξη για το ότι πολλά από τα δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι Αφγανές γυναίκες τα τελευταία 20 χρόνια, θα τα χάσουν τώρα ξανά. Μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν πολλές γυναίκες ζήτησαν βοήθεια και υποστήριξη μέσω των social media.

«Με κάθε πόλη που πέφτει, πέφτουν ανθρώπινα σώματα, πέφτουν όνειρα, πέφτει η Ιστορία και το μέλλον, πέφτει η Τέχνη και ο Πολιτισμός, πέφτει η ζωή και η ομορφιά, πέφτει ο κόσμος. Σας παρακαλώ κάποιος να το σταματήσει όλο αυτό», έγραψε στο Twitter η Ράντα Άκμπαρ, Αφγανή φωτογράφος.

Από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, οι πολίτες της χώρας είδαν διαφημίσεις με γυναίκες να εξαφανίζονται και τις μπούρκες να πολλαπλασιάζονται στους δρόμους της Καμπούλ. Έχουν ήδη κατεβάσει και φωτογραφίες γυναικών που φοιτούσαν σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Πηγή: koutipandoras.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter