Οι τέσσερις απλές αλλαγές στη ζωή σου που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Οι τέσσερις απλές αλλαγές στη ζωή σου που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Ακόμα και αν έχετε υψηλό γενετικό κίνδυνο να πάθετε Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας στο μέλλον, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορείτε να ελέγξετε προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητές σας για κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, είναι η υιοθέτηση τεσσάρων απλών μέτρων υγείας που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, όπως τονίζει μια νέα μελέτη.

Για την εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν πάνω από 1.700 συμμετέχοντες, εξετάζοντας τόσο τη γενετική τους προδιάθεση για Αλτσχάιμερ όσο και για άλλες μορφές άνοιας και του τρόπου ζωής τους. Η ποιότητα του τρόπου ζωής τους υπολογίζεται με βάση τέσσερις παράγοντες: το κάπνισμα, τη σωματική δραστηριότητα, την κατανάλωση αλκοόλ και τη διατροφή.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν πάνω από 1.700 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας 64 ετών, οι οποίοι ακολουθούσαν υγιείς συμπεριφορές σε αυτούς τους τέσσερις τομείς ή σε κάποιους από αυτούς.

Οι ερευνητές κατέγραψαν ότι ένα δείγμα υγιεινού τρόπου ζωής σε μετριοπαθές επίπεδο είναι να το να μην καπνίζεις, το να γυμνάζεσαι σε μέτρια ένταση για δυόμισι ώρες την εβδομάδα, να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει περισσότερες από τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, ψαριών δύο φορές την εβδομάδα, λίγα έως καθόλου επεξεργασμένα κρέατα καθώς και το πολύ μια μπύρα την ημέρα.

Από την άλλη πλευρά, ένας δυσμενής τρόπος ζωής περιλαμβάνει το κάπνισμα τακτικά, το να μην ασκείσαι τακτικά, το να έχεις μια διατροφή που περιλαμβάνει λιγότερες από τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών την εβδομάδα, δύο ή περισσότερες μερίδες κρέατος την εβδομάδα και τρεις μπύρες μπύρας την ημέρα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περίπου οκτώ χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 0,8% των ατόμων με υγιεινό τρόπο ζωής ανέπτυξε άνοια, ενώ αυτό δεν ίσχυε για το 1,2% των ατόμων που ζούσαν ανθυγιεινά. Πιο εξειδικευμένα ωστόσο, εκείνοι με υψηλό γενετικό κίνδυνο, εφαρμόζοντας υγιεινό τρόπο ζωής, μείωσαν τις πιθανότητες άνοιας κατά 32%, σε σύγκριση με αυτούς που αντιμετωπίζουν γενετικό κίνδυνο και ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο που ταυτόχρονα, ακολουθούσαν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια από εκείνους με χαμηλό γενετικό κίνδυνο αλλά υγιεινό τρόπο ζωής.

Αν και η μελέτη δεν εξέτασε ειδικά τους λόγους που ένας υγιής τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της άνοιας, οι επιστήμονες εξηγούν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής τείνει να βελτιώνει διάφορους καρδιαγγειακούς και εγκεφαλοαγγειακούς παράγοντες κινδύνου ενώ μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου. Επίσης, η κατανάλωση υγιεινής διατροφής με πολλά φρούτα και λαχανικά είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, πιθανώς επειδή βοηθά στις μείωσεις των εγκεφαλικών φλεγμονών.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter