Οι Τούρκοι απέσυραν το «Τσεσμέ» από το Αιγαίο

Οι Τούρκοι απέσυραν το «Τσεσμέ» από το Αιγαίο

Την απόσυρση του ωκεανογραφικού «Τσεσμέ» αποφάσισαν ξαφνικά οι Τούρκοι ενώ αρχικά επρόκειτο να παραμείνει στο Αιγαίο για άγνωστο διάστημα!

Το πλοίο επιστρέφει στα Δαρδανέλια μετά και την τελευταία εξέλιξη με τους δυο Τούρκους κομάντος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μαρίνου Γκασιάμη στο newsbeast.gr, η ελληνική πλευρά έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα το οποίο ελήφθη από την Άγκυρα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό με την κωδική ονομασία «Αναπνευστήρ 1/17» η εθνική τεχνική άσκηση μεσαίας κλίμακας έβγαλε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα υποβρύχια του ελληνικού στόλου στα ανοιχτά.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείο Ναυτικού η άσκηση ήταν προγραμματισμένη και έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικού Αιγαίου Πελάγους, νοτίου Κρητικού Πελάγους και στη θαλάσσια περιοχή Κυθήρων, από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι και χθες, ωστόσο η ύπαρξη και μόνο τόσων ελληνικών υποβρυχίων εκτός λιμένων ίσως να έβαλε σε δεύτερες σκέψεις το αντίστοιχο τουρκικό επιτελείο.

Προηγήθηκε πόλεμος ανακοινώσεων…

Νωρίτερα σήμερα, η Τουρκία εξέδωσε νέα ενημερωτική οδηγία (ΝΑVTEX) με την οποία απέρριπτε αντίστοιχη ελληνική. Με αυτή υποστήριζε ότι στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν υπάρχουν ζώνες ευθύνης.

Την Πέμπτη, η ελληνική πλευρά εξέδωσε την NAVTEX 40/17 από τον σταθμό της Λήμνου, στην οποία αναφέρεται ότι ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει ΝAVTEX γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.

Η αλληλουχία των NAVTEX που προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες δείχνει την εμμονή της Άγκυρας να καταπατήσει όλες τις διεθνείς συνθήκες.

Η ελληνική πλευρά είχε απαντήσει στην με αριθμό 244/17, της Τουρκίας η οποία την εξέδωσε χωρίς να έχει την σχετική αρμοδιότητα, προκειμένου να ενημερώσει για την έξοδο του ωκεανογραφικού Τσεσμέ το βόρειο Αιγαίο.

Στην Ελληνική NAVTEX η Τουρκία απάντησε με την νεότερη ΝAVTEX 248/17 που αναφέρει πως «Στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο δεν υφίστανται συμφωνία για ζώνες ευθύνης εγκεκριμένες από την ΙΜΟ και την ΙΗΟ. Μην λαμβάνετε υπ’ όψιν τις ανακοινώσεις περί οδηγιών από αναρμόδιους σταθμούς. Οι σταθμοί Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν οδηγίες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ασφάλεια των ναυτιλομένων».

Το νέο «μέτωπο» στα ελληνοτουρκικά μετά την απόσυρση του «Τσεσμέ» από το Αιγαίο, φαίνεται ότι μετατίθεται στην υπόθεση των δύο Τούρκων κομάντος που παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter