Οι Τούρκοι αποσύρονται από το Βόρειο Ιράκ

Οι Τούρκοι αποσύρονται από το Βόρειο Ιράκ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε σήμερα ότι συνήφθη συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με το ιρακινό αίτημα να αποσυρθούν οι τουρκικές δυνάμεις από μία πόλη κοντά στη Μοσούλη, στα βόρεια της χώρας.

Αυτό μετέδωσε η ιρακινή κρατική τηλεόραση και διευκρίνισε ότι ο Αμπάντι συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ στη Βαγδάτη.

Η κρατική τηλεόραση δεν μετέδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία που αφορά την πόλη Μπασίκα, όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί πριν ακόμη από την πρόσφατη επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τουρκία είχε δεσμευτεί να “σεβαστεί την εθνική κυριαρχία του Ιράκ” και η Βαγδάτη και η Άγκυρα συμφώνησαν να μην εμπλέκονται η μία στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης.

Τον Οκτώβριο προκλήθηκε ένταση στις σχέσεις Ιράκ-Τουρκίας με αφορμή τη συνεχιζόμενη παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη Μπασίκα και σε άλλες περιοχές του βόρειου Ιράκ με τις κυβερνήσεις αμφότερων χωρών να καλούν η μία τον πρεσβευτή της άλλης ενώ επρόκειτο να ξεκινήσει η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εκστρατεία για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Μοσούλη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter