Οι τραγωδίες που σημάδεψαν την Κρήτη στις 8 Δεκεμβρίου

Οι τραγωδίες που σημάδεψαν την Κρήτη στις 8 Δεκεμβρίου

Οι μνήμες από δύο τραγωδίες που «σημάδεψαν» τα Χανιά και την Κρήτη «ξαναζωντάνεψαν» σήμερα 8 Δεκεμβρίου. Στις 8 Δεκεμβρίου 1966 στη θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας βυθίζεται το πλοίο «Ηράκλειο» που είχε αναχωρήσει στις 9 το βράδυ από το λιμάνι της Σούδας για τον Πειραιά με 300 επιβάτες και πλήρωμα. Από τους επιβαίνοντες διασώζονται μόλις 46, ενώ πολλές από τις σορούς δεν βρέθηκαν ποτέ.

Τρία χρόνια μετά, και πριν προλάβουν τα Χανιά να συνέλθουν από το πένθος, στις 8 Δεκεμβρίου 1969 αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελεί πτήση Χανιά-Αθήνα, συντρίβεται σε ορεινή περιοχή της Κερατέας Αττικής με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 85 επιβάτες και τα πέντε μέλη του πληρώματος.

Στις 9 Δεκεμβρίου του 1969, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με ομόφωνη απόφασή του κηρύσσει την 8η Δεκεμβρίου, ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά.

Σήμερα στον ιερό ναό του Αγίου Ποταπίου που βρίσκεται στην αυλή του γηροκομείου Χανίων τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ ανάπαυσης των ψυχών από τις δύο τραγωδίες, ενώ ακολουθεί η τέλεση επιμνημόσυνης δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που δημιουργήθηκε για τα θύματα του ναυαγίου του «Ηράκλειον» στην πλατεία Τάλως της πόλης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter