Οι τράπεζες αυξάνουν το κόστος του χρήματος για τους μικρομεσαίους

Οι τράπεζες αυξάνουν το κόστος του χρήματος για τους μικρομεσαίους

Τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, οι τράπεζες όχι μόνο περιόρισαν δραστικά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν ως ένα βαθμό ενισχύσει μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και αύξησαν δραστικά τα επιτόκια δανεισμού τους.

Κι αυτό συνέβη τη στιγμή που οι ίδιες αντλούσαν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια και δάνειζαν τις μεγάλες επιχειρήσεις και με πολύ χαμηλότερα επιτόκια.

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία για τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων του μηνός Νοεμβρίου 2020 που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδας, το μήνα Νοέμβριο οι τράπεζες διατήρησαν αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων πολύ κοντά στο μηδέν – για την ακρίβεια στο 0.09% – και μείωσαν το επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας ενός έτους, κατά 3 μονάδες βάσης, στο 0.21%, ενώ αύξησαν τα επιτόκια χορηγήσεων κατά 4 μονάδες βάσης στο 4.14%. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες αύξησαν τον Νοέμβριο το περιθώριο επιτοκίου σε 4.05%, από 4% που ήταν τον Οκτώβριο και από 3.81% που ήταν το Σεπτέμβριο, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την κερδοφορία τους σε βάρος καταθετών και δανειζόμενων.

Δεκαπλάσια η αύξηση του κόστους χρήματος για ΜμΕ το Νοέμβριο

Σε ό,τι αφορά την τάση αύξησης επιτοκίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει ότι «το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε, το Νοέμβριο του 2020, κατά 16 μονάδες βάσης στο 3,08%, ενώ το αντίστοιχο ποσό των δανείων αυξήθηκε σε 1.153 εκατ. ευρώ έναντι 1.080 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα». Ωστόσο, συνεχίζει η ανακοίνωση, «το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε στο 4.28% από 3.63% τον προηγούμενο μήνα», που θα πει ότι ενώ το μέσο επιτόκιο των δανείων προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0.14%, τα επιτόκια δανεισμού ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά το δεκαπλάσιο, δηλαδή κατά 1.4%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΤτΕ, τα επιτόκια δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είχαν κινηθεί πτωτικά το περασμένο καλοκαίρι, αλλά από τον Σεπτέμβριο άρχισαν να αυξάνονται και το Νοέμβριο βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι και τα ποσά των δανείων προς τις ΜμΕ μειώθηκαν ανησυχητικά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, από τα σαφώς υψηλότερα επίπεδα των προηγούμενων τριών μηνών.

Διπλάσιο επιτόκιο από τους «μεγάλους» πληρώνουν οι «μικροί»

Η εικόνα της αύξησης του κόστους χρήματος για τις μικρότερες επιχειρήσεις επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΤτΕ για τα επιτόκια ανάλογα με το ύψος του δανείου. Για τα μικρά δάνεια, μέχρι και 250.000 ευρώ, το κόστος του χρήματος αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 46 μονάδες βάσης, στο 5.99%. Μικρότερη ήταν αύξηση επιτοκίου στα δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ, όπου το επιτόκιο αυξήθηκε στο 3.59%. Για τους «μεγάλους» ωστόσο της αγοράς δεν υπήρξε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, αφού στα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 2.68%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter