Οι τράπεζες δανείστηκαν 10δες δισ. αλλά «κανείς δεν τα είδε»!

Οι τράπεζες δανείστηκαν 10δες δισ. αλλά «κανείς δεν τα είδε»!

Ας το πούμε απλά: Πέρα από το μαξιλαράκι των δεκάδων δισ. στα χέρια της κυβέρνησης που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί «ένα σκασμό λεφτά» -όπως απλά θα λέγαμε- αλλά κανείς δεν τα βλέπει…

Τουλάχιστον δεν τα βλέπουν οι απλοί ιδιώτες, οι μικροί και μεσαίοι επισειρηματίες.

Όπως γράφει και η ομογενειακή εφημερίδα «The National Herald»:

«Οι ελληνικές τράπεζες είχαν εξαντλήσει ρευστότητα 39 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωσύστημα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και περίπου 26,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το ξέσπασμα της πανδημίας και τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Μάρτιο…»

Και συμπληρώνει:

«Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δανεισμός των ελληνικών από την ΕΚΤ έφτασε τα 38,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου από 12,3 δισεκατομμύρια το Μάρτιο και 9,0 δισεκατομμύρια στις αρχές του 2020. Ταυτόχρονα, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκε από την αύξηση των καταθέσεων.»

Και όμως! Παρά το ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα, αυτή δεν διοχετεύεται με κανέναν τρόπο στην αγορά, στα νοικοκυριά και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αντίθετα τα τραπεζικά προϊόντα, όπως φαίνεται, διοχετεύονται στις μεγάλες επιχειρήσεις, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας, οδηγώντας την οικονομία στα βράχια.

Ταυτόχρονα τα εργασιακά μέτρα, οι μισθοί, οι συντάξεις αλλά και τα μέτρα για τον κορονοϊό (μαζί με την αναστολή εργασίας) δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ οικονομικού θανάτου δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Προφανώς δεν πρόκειται για καμία αστοχία, ούτε για ιδεολογική εμμονή αλλά για συγκεκριμένη επιλογή μεγαλύτερης συγκέντρωσης του πλούτου και καταδυνάστευσης της μεσαίας και κατώτερης οικονομικά τάξης. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter