Οι τράπεζες του Σίτι εξαιρούνται από τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Οι τράπεζες του Σίτι εξαιρούνται από τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε μια εξαίρεση των  χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από τους νέους παγκόσμιους κανόνες για τη φορολόγηση πολυεθνικών, σε μια κίνηση που εξασφαλίζει ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες του Λονδίνου δεν θα πληρώνουν περισσότερο φόρο για τα κέρδη τους σε άλλες χώρες.

Στις συνομιλίες στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη, έγινε δεκτό το αίτημα της Βρετανίας ότι η βιομηχανία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πρέπει να εξαιρεθεί από το προτεινόμενο νέο παγκόσμιο φόρο.

Ωστόσο, η νίκη του υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ στο παζάρι για τις λεπτομέρειες των νέων εταιρικών φόρων ήρθε με κόστος. Έπρεπε να κάνει παραχωρήσεις στις ΗΠΑ για την κατάργηση του φόρου ψηφιακών υπηρεσιών της Βρετανίας που εστιάζει στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.

Αμοιβαίες υποχωρήσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία πίεσαν για να διασφαλίσουν ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες, ιδίως οι αμερικανικοί τεχνολογικοί όμιλοι, να πληρώνουν περισσότερο φόρο σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται, αλλά δεν έχουν απαραίτητα την έδρα τους.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν στη φορολόγηση πολυεθνικών περισσότερο με βάση το πού λειτουργούν εφόσον οι άλλες χώρες δεσμευτούν να αφαιρέσουν τους ψηφιακούς φόρους τους, αλλά εξέπληξαν το Ηνωμένο Βασίλειο λέγοντας ότι οι φορολογικοί κανόνες έπρεπε να ισχύουν για όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πίστευε ότι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες πρέπει να εξαιρεθούν από τους νέους κανόνες για τον παγκόσμιο φόρο, διότι η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τις τράπεζες να κεφαλαιοποιούνται χωριστά σε κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται, έτσι ώστε να δηλώνουν κέρδη και να πληρώνουν φόρο στον τόπο τον οποίο δραστηριοποιούνται. Χωρίς την εξαίρεση, το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου κινδύνευε να δει τις τράπεζες του Σίτι να πληρώνουν λιγότερο φόρο σε αυτό παρά σε άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ αρχικά ήθελαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες χώρες με ψηφιακούς φόρους να τους καταργήσουν τη στιγμή που συμφωνηθεί ο νέος παγκόσμιος φόρος, πράγμα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση από Λονδίνο και Παρίσι.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνώρισαν ότι θα χρειαστεί μια σταδιακή διαδικασία, με χώρες με ψηφιακούς φόρους να λαμβάνουν μια σειρά μέτρων για την κατάργησή τους, ενώ οι ΗΠΑ ταυτόχρονα να κάνουν κινήσεις για την εφαρμογή του νέου παγκόσμιου φορολογικού συστήματος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter