Οι τράπεζες υπονομεύουν τον ακατάσχετο λογαριασμό

Οι τράπεζες υπονομεύουν τον ακατάσχετο λογαριασμό

Παρά τη νομοθετική ρύθμιση, στην πράξη τα όρια παραμένουν αμετακίνητα.

Στο συρτάρι της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή βρίσκεται υπουργική απόφαση με την οποία ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για τη διεύρυνση του ακατάσχετου λογαριασμού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσο περισσότερα χρήματα βάζουν αρχικά στη ρύθμιση και όσο λιγότερες είναι οι δόσεις για τη ρύθμιση των οφειλών τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διεύρυνση του ακατάσχετου ορίου, με την προϋπόθεση ότι τηρείται αυστηρά η πληρωμή των συμφωνηθεισών δόσεων.

Η απόφαση όμως έχει μείνει στο συρτάρι διότι για μία ακόμη φορά το τραπεζικό σύστημα καθίσταται αδύνατο, όπως εξηγούν πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, να συντονιστεί με την ΑΑΔΕ προκειμένου να «τρέχουν πακέτο» και οι 120 δόσεις και η προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού.

Θα λήξει η προθεσμία

Είναι πιθανό δηλαδή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να έχει λήξει η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, για την οποία έχει οριστεί καταληκτική ημερομηνία η 28η Ιουνίου και η υπουργική απόφαση να εκδοθεί… τρεις μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο.

Οπως αναφέρουν άλλες κυβερνητικές πηγές, θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος μέχρι να προσαρμοστούν οι τράπεζες, αφού ταυτόχρονα τρέχουν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και εδώ και… δύο μήνες τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στην εποχή του διαδικτύου το τραπεζικό σύστημα δεν αποδίδει στους δικαιούχους καθαρούς και ακατάσχετους τους λογαριασμούς, ακόμη και σε εκείνους που έχουν μπει στην προηγούμενη ρύθμιση των 12 δόσεων, και βεβαίως δεν έχει αποδώσει τους λογαριασμούς στους δικαιούχους που μπορεί να έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τις οφειλές τους!

Αν και στελέχη της ΑΑΔΕ τονίζουν ότι από τη στιγμή που κατάσχονται τα χρήματα των φορολογουμένων που οφείλουν στην εφορία, το διάστημα που χρειάζεται για να περάσουν στα κρατικά ταμεία είναι 45 ημέρες το αργότερο, πληθαίνουν οι καταγγελίες φοροτεχνικών ότι έχει περάσει ένας χρόνος και οι λογαριασμοί παραμένουν δεσμευμένοι ενώ το χρέος δεν έχει μειωθεί ισόποσα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα αναστέλλονται η εκτέλεση της ποινής για χρέη προς το δημόσιο και η λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις/πλειστηριασμοί) και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.

Για οφειλέτες που τους έχει επιβληθεί κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι δυνατή καθότι θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησής της από τον δεσμευμένο λογαριασμό. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δίνεται ούτως ή άλλως δυνατότητα στον φορολογούμενο να ζητήσει τον περιορισμό της κατάσχεσης έως και 70% υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Και για τους επαγγελματίες

Επιπλέον, οι φορολογούμενοι (νομικά και φυσικά πρόσωπα) που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους μπορούν με αίτησή τους προς τη φορολογική διοίκηση να ζητούν σε μηνιαία βάση τη μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των οφειλών τους. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Απαιτείται βεβαίως υπουργική απόφαση που θα επεξηγεί τις λεπτομέρειες σχετικά με τα παραπάνω.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι το νέο σύστημα προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5. Προκειμένου να χτιστεί αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Σημειωτέον ότι μεταξύ των προϋποθέσεων ορίζεται ότι ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά έναν μοναδικό λογαριασμό αν:

α) Εχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση.

β) Εχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

Δύο παραδείγματα

1) Αν φορολογούμενος με χρέη 10.200 ευρώ ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων του υπουργείου Οικονομικών, καλείται να πληρώσει 850 ευρώ τον μήνα. Το ακατάσχετο όριο από τα 1.250 ευρώ θα ανέλθει στις 2.550 ευρώ (850 x 3). Εφόσον πληρώνει κανονικά τις δόσεις του, αντίστοιχα θα αυξάνεται ο πολλαπλασιαστής, άρα και το ακατάσχετο όριο. Ο πολλαπλασιαστής στην έκτη

δόση θα διαμορφώνεται στο 3,8, με αποτέλεσμα το ακατάσχετο όριο να φτάνει τις 3.230 ευρώ. Στις τελευταίες δόσεις, στη δέκατη δόση, ο πολλαπλασιαστής θα φτάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στις 3.825 ευρώ.

2) Φορολογούμενος-οφειλέτης που εντάσσεται στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχει εισόδημα 10.000 ευρώ και χρωστάει στην εφορία 5.000 ευρώ θα αποπληρώσει το χρέος του

σε 120 δόσεις καταβάλλοντας κάθε μήνα 42 ευρώ. Ο εν λόγω φορολογούμενος του οποίου ο λογαριασμός είναι μπλοκαρισμένος από την εφορία δεν θα δει καμία διαφορά. Εφόσον έχει δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό, η εφορία δεν θα μπορεί να κατάσχει ποσό έως 1.250 ευρώ τον μήνα. Ο λογαριασμός μάλιστα θα παραμείνει μπλοκαρισμένος μέχρι το τέλος της ρύθμισης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter