Οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει η Κυβέρνηση για συμφωνία στο Eurogroup

Οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει η Κυβέρνηση για συμφωνία στο Eurogroup

Τις τρεις προϋποθέσεις προκειμένου να συμφωνήσει στη λύση που θα της προταθεί στο επικείμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου περιέγραψε το πρωί κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο οι τρεις αρχές που πρέπει να πληρούνται είναι:

Η συμφωνία να προσδιορίζει τα μεσοσπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα ισχύσουν μετά τη λήξη του προγράμματος τα 2018.

Να δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις πλευρές συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚT να προχωρήσουν σε θετική έκθεση βιωσιμότητας για το Ελληνικό χρέος.

Και τρίτον να προβλέπει σημαντικές παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης οι οποίες θα οδηγήσουν το Ταμείο να αλλάξει επί το θετικότερο τις προβλέψεις του. Η λύση μάλιστα αυτή περιγράφηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ως «κλειδί» για τη λύση.

Πολλώ δεν μάλλον που προ ημερών ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «έριξε» στο τραπέζι τη δική του πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης και αναπροσαρμογή ανά πενταετία των μέτρων ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης, ενώ και η πλευρά της Κομισιόν και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχουν κατά καιρούς δείξει ότι το κλειδί είναι η ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πάντως ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις η Ελληνική Κυβέρνησης δεν πρόκειται να πάρει ό,τι της δώσουν.

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για μια νέα μετάθεση του ελληνικού προβλήματος. Να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία», είπε ο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνοντας με νόημα ότι τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα 14 περίπου προαπαιτούμενα ώστε στο επικείμενο EG το μοναδικό θέμα που θα συζητηθεί να είναι το χρέος.

Βολές για τα συστημικά ΜΜΕ και τη ΝΔ

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο «τα στοιχεία της Ελληνικής οικονομίας αποδεικνύουν ότι η κατάσταση απέχει πολύ από την εικόνα που θέλουν να μεταδώσουν τα συστημικά ΜΜΕ και η ΝΔ».

«Διαφαίνεται ότι οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες και πάρα πολλά εξαρτώνται από τις αποφάσεις των δανειστών. Είναι χρέος τους να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις που θα εγγυώνται την επιστροφή της χώρας στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα» είπε ο Κυβερνητικό Εκπρόσωπος ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ λέγοντας ότι «υπήρξε εξαιρετικά πιεστικό για τη λιτότητα και όχι για το χρέος και αυτό δεν βοηθά».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είπε ότι η όποια απόφαση στο EG δεν προεξοφλεί και την απόφαση της ΕΚΤ. Για το ίδιο θέμα κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι έχουν χαμηλώσει οι τόνοι διότι για πολλούς στην Ευρώπη η συνεχής αναφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Αθήνας εκλαμβάνεται ως χρησιμοποίηση της ΕΚΤ στο πολιτικό παιχνίδι στο εσωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι τα μέτρα ύψους του 2% του ΑΕΠ που ψηφίστηκαν πρόσφατα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις αποφάσεις για το χρέος και ισχύεις το ακέραιο η πολιτική δέσμευση ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υπάρχουν μέτρα.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του Documento για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το δείπνο στη Νέα Υόρκη ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει πάντα την Κύπρο και τη βούληση και δεν παρεμβαίνει στα ζητήματά της.

«Ο κ. Τσίπρας έχει πολύ καλή επαφή με τον κ. Αναστασιάδη και στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Τζανακόπουλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter