Οι Βρυξέλλες στέλνουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Οι Βρυξέλλες στέλνουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιεί εντός της εβδομάδας σχέδιο με εκτιμώμενο κόστος 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την από κοινού αγορά πυρομαχικών για το πυροβολικό, έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να επιτρέψει να παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τουλάχιστον ένα εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών και να αναπληρωθούν τα στρατηγικά στοκ χωρών της ΕΕ, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης.

«Δεν έχουμε ακόμη λευκό καπνό», εκμυστηρεύτηκε χθες Κυριακή ευρωπαίος αξιωματούχος. «Κράτη μέλη, η Ολλανδία και η Ιταλία, διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις, αλλά δεν υπάρχει μπλοκάρισμα», πρόσθεσε, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία «στα συμβούλια των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας» τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και η συμφωνία θα τεθεί κατόπιν προς έγκριση στους ηγέτες των 27 στη σύνοδό τους την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η ΕΕ αντιδρά με το σχέδιο αυτό στην έκκληση που έκανε την 9η Μαρτίου ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι δυνάμεις του οποίου βλέπουν την ισχύ πυρός τους να περιορίζεται ελλείψει πυρομαχικών.

«Έχουμε μπει στην πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου. Οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 300.000 μαχητές για να εξαπολύσουν επίθεση και πρέπει να βοηθήσουμε τις ουκρανικές δυνάμεις να αντισταθούν», εξήγησε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter