Οι Βρυξέλλες στη δίνη του ενεργειακού

Οι Βρυξέλλες στη δίνη του ενεργειακού

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να απεξαρτηθεί από την προμήθεια ρωσικών καυσίμων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, έρχεται σε δύσκολη θέση από την κίνηση του Τζο Μπάιντεν να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αφού φαίνεται ότι διευρύνονται τα ήδη υπάρχοντα ρήγματα μες στο δυτικό στρατόπεδο, ενώ κερδισμένοι από αυτή την ενεργειακή κρίση αναδεικνύονται ανέλπιστα οι Αμερικανοί.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πλήρη απαγόρευση οποιασδήποτε εισαγωγής πετρελαϊκού προϊόντος από τη Ρωσία, ελπίζοντας να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους οι Ευρωπαίοι εταίροι τους. Η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες η απόφαση για απεξάρτηση δεν είναι τόσο εύκολη, ήταν ευνόητα χλιαρή: η Βρετανία –ακολουθώντας προσεκτικά το παράδειγμα των ΗΠΑ– ανακοίνωσε ότι θα απεξαρτηθεί σταδιακά από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2022.

«Οχι» Σολτς στο εμπάργκο ρωσικών ορυκτών καυσίμων

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποστηρίξει ένα εμπάργκο των ρωσικών ορυκτών καυσίμων, αφού η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Από την πλευρά της η ΕΕ έβαλε στόχο την πλήρη απεξάρτηση μέχρι το 2030 το αργότερο. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Τρίτη το πρόγραμμα για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, το «RePowerEU», ενώ από φέτος οι εισαγωγές φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά 2/3.

«Δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από έναν προμηθευτή που μας απειλεί ανοιχτά» δήλωσε στην παρουσίαση του προγράμματος, λέγοντας ότι μεταξύ άλλων η ΕΕ θα στραφεί στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

ΗΠΑ και ΕΕ αναζητούν εναλλακτικές λύσεις

Μέχρι να ευοδωθούν οι προσπάθειες απεξάρτησης τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου στο άμεσο μέλλον. Πέρα από τη βολιδοσκόπηση χωρών που μέχρι πρότινος θεωρούνταν παρίες στη Δύση, όπως η Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο και το Ιράν, οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι της ενεργειακής κρίσης που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας φαίνεται να είναι οι Αμερικανοί εξαγωγείς LNG. Για τρίτο συνεχόμενο μήνα παρέχουν ποσότητες-ρεκόρ στην Ευρώπη, σε τιμές που έχουν εκτοξευτεί εξαιτίας του πολέμου. Μάλιστα η συγκυρία ήταν ευνοϊκή για τους εξαγωγείς αφού, σύμφωνα με το Reuters, τον τελευταίο καιρό τελείωσαν μεγάλα πρότζεκτ στις ΗΠΑ που μπορούν να προμηθεύσουν τον κόσμο με μεγάλες ποσότητες σχιστολιθικού αερίου.

Η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία αερίου των ΗΠΑ, η Cheniere Energy, έχει ήδη υπογράψει σειρά μακροπρόθεσμων συμβολαίων για πώληση LNG, ενώ και άλλες εταιρείες έχουν ανακατευθύνει ποσότητες αερίου από άλλες χώρες στην Ευρώπη καθώς βρίσκουν πιο προνομιακές τιμές. Να σημειωθεί ότι την πρώτη εβδομάδα της εισβολής το LNG εκτινάχτηκε στα 60 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), δέκα φορές περισσότερο την τιμή του ένα χρόνο πριν. Οι αυξήσεις στις τιμές από την προμήθεια LNG πρόκειται να πληγώσουν ακόμη περισσότερο τις οικονομίες της Ευρώπης, αφού τα κόστη μεταφοράς θα ενσωματωθούν στο κόστος που θα πληρώσουν οι καταναλωτές, ωθώντας τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απολύσεις ή να μεταφέρουν τις εργασίες τους σε περιοχές με φτηνότερο εργατικό κόστος. Η ανεργία και η ακρίβεια που αναμένεται να προκύψουν κινδυνεύουν να δημιουργήσουν έναν αυτοτροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο κρίσης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter