Με τη Γάζα να αιμορραγεί μπροστά στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας, η σιωπή απέναντι στα εγκλήματα του Ισραήλ συνιστά πολιτική ευθύνη. Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη διαφοροποιούνται από την κυρίαρχη στάση αδράνειας της Δύσης, καταδικάζοντας δημόσια τα εγκλήματα του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ. Στις 15 και 16 Ιουλίου 2025 πραγματοποιήθηκε στην Μπογκοτά της Κολομβίας η πρώτη υπουργική σύνοδος της Ομάδας της Χάγης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από πάνω από 30 χώρες, μεταξύ αυτών η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Νορβηγία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Βολιβία και η Χιλή.
Η σύνοδος οργανώθηκε από την Κολομβία και τη Νότια Αφρική με στόχο την ανάπτυξη συντονισμένων νομικών και διπλωματικών μέτρων για την αντιμετώπιση των ισραηλινών εγκλημάτων στη Γάζα, με τα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη να δηλώνουν απερίφραστα την υποστήριξή τους προς τον παλαιστινιακό λαό ζητώντας άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας και ενίσχυση των διεθνών πιέσεων για λογοδοσία.
Απορρίπτουν εισηγήσεις για επιβολή κυρώσεων
Η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουλίου θεωρήθηκε από κάποιους ευκαιρία να αλλάξει η στάση του ευρωπαϊκού μπλοκ απέναντι στην ισραηλινή ατιμωρησία. Πολλές κυβερνήσεις, όπως της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας, είχαν ήδη εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους και ζητούσαν πιο αυστηρά μέτρα απέναντι στο Ισραήλ. Ομως η ΕΕ για ακόμη μία φορά αποφάσισε να μείνει θεατής, χωρίς να λάβει καμία ουσιαστική απόφαση.
Παρά τις εισηγήσεις για στοχευμένες κυρώσεις, εμπάργκο όπλων και ενεργοποίηση του άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ (βάσει του οποίου κάθε μορφή συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ, είτε πολιτικής είτε οικονομικής, στηρίζεται απαραίτητα στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας) τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν μηδαμινά, ενώ στη Γάζα η ανθρωπιστική καταστροφή βαθαίνει, οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίζονται ανεξέλεγκτα, η πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα παραμένει περιορισμένη και δεκάδες χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε κατεστραμμένες περιοχές χωρίς καμία προστασία.
Οι διαφωνίες εντός των 27 και η πίεση από φιλοϊσραηλινές κυβερνήσεις, όπως της Γερμανίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, μπλόκαραν οποιαδήποτε ουσιαστική απόφαση. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Keep Talking Greece, η Ελλάδα βρισκόταν ήδη μεταξύ των κρατών που από τον Μάιο είχαν αντιταχθεί στην πρόταση της Ολλανδίας για αναθεώρηση των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με το Ισραήλ. Κατόπιν επικοινωνίας με το υπουργείο Εξωτερικών, το Documento δεν έλαβε απάντηση για τη θέση της Ελλάδας στη συζήτηση της 15ης Ιουλίου.
Η Ισπανία και η Ιρλανδία είχαν ζητήσει ξεκάθαρα μέτρα από την ΕΕ, από την αναστολή της διμερούς συνεργασίας μέχρι το πάγωμα επιστημονικών προγραμμάτων όπως το Horizon Europe. Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Κομισιόν Κάγια Κάλας αρκέστηκε σε κενές δηλώσεις. Ζήτησε «περισσότερες προσπάθειες από το Ισραήλ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα» και παρότι ανέφερε πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» στην πράξη ούτε μία δεν φαίνεται να συζητήθηκε σοβαρά.
Εβραίοι αμφισβητούν το κυβερνητικό αφήγημα
Τη στιγμή που πολλές κυβερνήσεις σιωπούν μπροστά στη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων, άλλες ανεξάρτητες φωνές –πολιτών, καλλιτεχνών, ακόμη και Εβραίων– επιλέγουν να σπάσουν τη σιωνιστική γραμμή. Η περίπτωση του Αμερικανοεβραίου ηθοποιού Μάντι Πατίνκιν είναι ενδεικτική. Παρομοίασε τη βία που ασκεί το Ισραήλ στη Γάζα με τα δεινά που βίωσαν οι ίδιοι οι Εβραίοι στο παρελθόν, δηλώνοντας: «Αυτό που κάνουμε στη Γάζα είναι αυτό που συνέβη στους δικούς μας ανθρώπους».
Ο Πατίνκιν δεν είναι μόνος. Από την αρχή του πολέμου πλήθος Εβραίων διανοουμένων αλλά και οργανώσεις, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ και τη δυτική Ευρώπη, εναντιώνονται ξεκάθαρα στο ισραηλινό αφήγημα περί «άμυνας» στον πόλεμο της Γάζας. Στο ίδιο μήκος κύματος πλήθος καλλιτεχνών παγκοσμίως, ανάμεσά τους οι Σούζαν Σαράντον, Μαρκ Ράφαλο, Ρότζερ Γουότερς κ.ά., έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά ενάντια στη γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ, θέτοντας τη φήμη τους σε κίνδυνο και δεχόμενοι λυσσαλέες επιθέσεις από φιλοϊσραηλινά λόμπι.
Το ρήγμα δεν είναι μόνο εξωτερικό, καθώς το αφήγημα πλέον αμφισβητείται και εντός των εβραϊκών κοινοτήτων. Οργανώσεις όπως η Jewish Voice for Peace, ισραηλινοί ακτιβιστές, επιζώντες του Ολοκαυτώματος ή παιδιά επιζώντων εκφράζουν βαθύ προβληματισμό και αντίθεση: «Το να πολεμάς μια γενοκτονία αναπαράγοντας μια άλλη δεν είναι αυτοάμυνα. Είναι προδοσία της ιστορικής μνήμης» έγραψε χαρακτηριστικά μια Παλαιστίνια εβραϊκής καταγωγής στον ιστότοπο The New Arab.
Σε μια συμβολική συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ νεαροί έκαψαν δημόσια τα χαρτιά επιστράτευσής τους δηλώνοντας: «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στη γενοκτονία. Δεν θα υπηρετήσουμε το απαρτχάιντ». Μάλιστα, σε άρθρο γνώμης στους «New York Times» ο Ομέρ Μπάρτοφ, καθηγητής Σπουδών για το Ολοκαύτωμα και τις Γενοκτονίες στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, κατέληγε: «Διδάσκω μαθήματα για τη γενοκτονία εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα. Μπορώ να αναγνωρίσω μια γενοκτονία όταν τη βλέπω».
Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η γενοκτονία στη Γάζα δεν εκλαμβάνεται πλέον ως περιφερειακό «διμερές» ζήτημα, αλλά ως παγκόσμιο τεστ συνείδησης. Οι Εβραίοι που καταγγέλλουν τα εγκλήματα του Ισραήλ υπερασπίζονται την ιστορική τους μνήμη, αρνούμενοι να επιτρέψουν να χρησιμοποιείται ως πολιτικό άλλοθι για νέα εγκλήματα.
Διαβάστε επίσης
Ριφιφί στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Αυτή την Κυριακή στο Documento
Υπόνοια εμπρησμού για τη φωτιά στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη (Video)
Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Βεδουίνων και Δρούζων – Τουλάχιστον 600 νεκροί από την Κυριακή
Νηνεμία και τρικυμία στις πισίνες – Στο Docville την Κυριακή με το Documento