Οι ξένοι οίκοι μιλούν για αργή και σταδιακή πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα

Οι ξένοι οίκοι μιλούν για αργή και σταδιακή πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα

«Ναι μεν, αλλά» από τους ξένους οίκους για ένα θέμα που η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει σημαία. 

Η Barclays αναμένει πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει μία αργή και σταδιακή πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα έρθει στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 στην καλύτερη περίπτωση. Από τον περασμένο Φεβρουάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του στο CNBC έλεγε: «έχω δεσμευθεί να καταφέρω να επαναφέρω την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade) μέσα σε 18 μήνες». Από τη μία η βεβαιότητα του νέου πρωθυπουργού και από την άλλη «η αργή και σταδιακή πορεία» προς την επενδυτική βαθμίδα της Barclays.

Πλην όμως, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που κάποτε είχε τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη, έχει καταγράψει άνοδο 46% το 2019, υπερτερώντας όλων των δεικτών παγκόσμια. Με την εκλογή, όπως ήταν αναμενόμενο, του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ερώτημα είναι πόσο περισσότερο θα ανεβεί από δω και πέρα, σημειώνει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο, παρά τα μεγάλα φετινά τους κέρδη, οι ελληνικές μετοχές έχουν να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να φθάσουν το υψηλό του 2014. Έχουν ανακτήσει μόνον τις μισές από τις απώλειες που υπέστησαν κατά την περίοδο 2014-2016. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τις μετοχές. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην ευρωζώνη. Τα spreads είχαν αρχίσει να υποχωρούν πριν από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, όμως έκτοτε η μείωση έχει επιταχυνθεί. Οι οικονομικοί δείκτες είναι στο πράσινο, ο μεταποιητικός PMI είναι πάνω από 50, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,9% και το 2020 κατά 2,1%. 

Το υψηλό δημόσιο χρέος δεν φαίνεται να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει συντρίψει την καμπύλη αποδόσεων και ωθεί τους επενδυτές να αναζητήσουν αποδόσεις όπου αλλού μπορούν. Ο κίνδυνος για την χώρα απομακρύνεται γοργά. Τα ελληνικά CDS πενταετούς διάρκειας μειώθηκαν απότομα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009 και πλέον βρίσκονται εκεί που ήταν τα ιταλικά μόλις ένα μήνα πριν. Τα κέρδη για τις ελληνικές μετοχές κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει, σύμφωνα με τον Τόμας Τόμας Μαλαβάτσι, διευθύνοντα εταίρο στην Helm InvestmentPartners στη Νέα Υόρκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter