Οι υποκλοπές βάζουν «φωτιά» στο εσωτερικό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Οι υποκλοπές βάζουν «φωτιά» στο εσωτερικό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Σφοδρή επίθεση κατά της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Εφέτη Μαργαρίτα Στενιώτη εξαπέλυσε με άρθρο του ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης και πρώην πρόεδρος, Εφέτης Χριστόφορος Σεβαστίδης αναφορικά με τη στάση της στο θέμα των υποκλοπών, με τον κύριο Σεβαστίδη να διατυπώνει σαφείς αιχμές κατά της κυρίας Στενιώτη εγκαλώντας την για «ύποπτη αλλαγή στάσης».

Συγκεκριμένα πριν από λίγες μέρες η κυρία Στενιώτη, μιλώντας στο 23ο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, επισήμανε πως η προσβολή του απορρήτου των επικοινωνιών «αποτελεί συνταγματική εκτροπή, παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας αποτελεί συνταγματική εκτροπή, παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας» και επισήμανε πως απαιτείται «άμεση διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική τοποθέτηση της νυν προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει το σκάνδαλο και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος «πετά τη μπάλα στην εξέδρα» με τη στάση του.

Μετά την τοποθέτηση αυτή της κυρίας Στενιώτη ο κύριος Σεβαστίδης σε άρθρο του έκανε λόγο για «ύποπτη αλλαγή στάσης της προέδρου της Ε.Δ.Ε. στο θέμα της παραβίασης των επικοινωνιών». Όπως υποστήριξε, όταν αποκαλύφθηκε και τέθηκε σε δημόσια συζήτηση το θέμα των υποκλοπών «η ομάδα της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το αναγνώρισε ως κορυφαίο ζήτημα συνταγματικής τάξης», όχι όμως και η «η διοίκηση της Ένωσης» για την οποία υποστήριξε πως «ήταν προκλητικά απούσα». Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ήταν προκλητικά απούσα στο θέμα των υποκλοπών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που άπτεται του Συντάγματος και της Δημοκρατίας.

 Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Χριστόφορου Σεβαστίδη:

Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε και τέθηκε σε δημόσια συζήτηση η συστηματική παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών από κρατικές υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ και από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, η ομάδα της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το αναγνώρισε ως κορυφαίο ζήτημα συνταγματικής τάξης, το ανέδειξε επανειλημμένα με αρθρογραφία της προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν από την πολιτεία. Καταδείξαμε με παρεμβάσεις μας στον Τύπο και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς τις αδυναμίες και τα κενά του υφιστάμενου πλαισίου και το απρόσφορο του διορισμού δυο Εισαγγελέων που θα εποπτεύουν την ΕΥΠ.

Όλη αυτή την περίοδο η διοίκηση της Ένωσης ήταν προκλητικά απούσα από τον δημόσιο διάλογο στον οποίο συμμετείχαν δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δικηγορικοί σύλλογοι, επιστημονικοί φορείς και εν τέλει το ίδιο το Κοινοβούλιο. Επιχειρηματολογούσε μάλιστα η πλειοψηφία της ΕΔΕ διατυπώνοντας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την θέση της ότι τάχα η αφωνία της ήταν συνειδητή και εκπορευόταν από την υπεύθυνη στάση “μη εμπλοκής σε ανοιχτή δικαστική υπόθεση”.

Προχθές η πρόεδρος της Ένωσης η κ. Στενιωτη σε μια ομιλία της έκανε λόγο για “συνταγματική εκτροπή, παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας” και δήλωσε την ανάγκη άμεσης διερεύνησης από την δικαιοσύνη. Η ξαφνική αυτή αλλαγή της στάσης της συνδέεται χρονικά με την αλλαγή θέσης συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου πάνω στο ίδιο ζήτημα.

Διερωτάται λοιπόν εύλογα κανείς εάν αυτή η μεταστροφή της κ. Στενιωτη εκφράζει όλες τις ομάδες που απαρτίζουν το ετερόκλητο προεδρείο ή αποτελούν διατύπωση προσωπικής άποψης.

Σε κάθε περίπτωση είναι τραγική η διαπίστωση ότι η μεγαλύτερη δικαστική ένωση απώλεσε σε τόσο σύντομο χρόνο την επιστημονική της αξιοπιστία και την συμβολή της στον δημόσιο διάλογο, ετεροκαθοριζόμενη και συρόμενη από τις εξελίξεις που δονούν την κοινωνία.

Η αναφορά Στενιώτη για τις υποκλοπές

Σε ότι αφορά την επίμαχη τοποθέτηση Στενιώτη αυτή έγινε στο 23ο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, όπου και έγινε η ακόλουθη αναφορά:

«Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, η προσβολή του δικαιώματος αυτού (του απορρήτου των επικοινωνιών) αποτελεί συνταγματική εκτροπή, παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας. Απαιτείται άμεση διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, γιατί συνέχεται με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας μας και με την αρχή του Κράτους Δικαίου»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter