Οικογένεια Ψυχάρη: Aπό τα δάνεια εκατομμυρίων με «αέρα» και τις offshore, στους πλειστηριασμούς των ακινήτων τους

Οικογένεια Ψυχάρη: Aπό τα δάνεια εκατομμυρίων με «αέρα» και τις offshore, στους πλειστηριασμούς των ακινήτων τους

Σε πλειστηριασμό αναμένεται να βγουν το ερχόμενο καλοκαίρι πέντε ακίνητα τα οποία ανήκουν στον Πάνο Ψυχάρη, γιου του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη. Πρόκειται για δύο μεζονέτες και τέσσερα πάρκινγκ τα οποία βρίσκονται στο Ψυχικό με τη συνολική τιμή εκκίνησης τους να ανέρχεται σε 1,850 εκατ. ευρώ.

Τα ακίνητα του Πάνου Ψυχάρη βγαίνουν στο «σφυρί» λόγω χρεών προς την Alpha Bank ύψους 500.000 ευρώ. Στην υπ’ αριθμόν 426/30.11.2018 έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης περιγράφονται αναλυτικά τα συγκεκριμένα ακίνητα. Οι δύο μεζονέτες αξίας 829.000 και 956.000 ευρώ και τα τέσσερα πάρκινγκ συνολικής αξίας 65.000 ευρώ βρίσκονται κτισμένα μέσα σε οικόπεδο 3.400 τετραγωνικών μέτρων το οποίο στη βόρεια πλευρά του συνορεύει με την πρεσβεία του Κουβέιτ. Το ένα από τα δύο σπίτια αποτελείται από δύο μέρη 103,2 και 106,7 τ.μ, Στα 103 τ.μ. περιλαμβάνονται καθιστικό, τραπεζαρία, χολ, γραφείο κτλ ενώ στα 106,7 τέσσερα δωμάτια, μπάνιο, και ανελκυστήρα με εσωτερική κλίμακα επικοινωνίας. 

Το δεύτερο σπίτι αποτελείται από τρία μέρη, τα οποία επικοινωνούν επίσης μεταξύ τους με ανελκυστήρα. Το ισόγειο αποτελείται από δύο δωμάτια, δύο λουτρά, βοηθητικό δωμάτιο, δωμάτιο κτλ. Τα ακίνητα περιήλθαν στην κατοχή του Πάνου Ψυχάρη το 2003 και είχαν μπει ως υποθήκη για τη λήψη δύο δανείων ύψους 13 εκατ. ευρώ και 7,772 εκατ. ευρώ. Στις 3 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός των παραπάνω ακινήτων τα οποία όμως δεν είναι και τα μοναδικά για την οικογένεια Ψυχάρη. Την ίδια μέρα αναμένεται να τεθεί σε πλειστηριασμό ακόμη ένα ακίνητο το οποίο ανήκει στον Σταύρο Ψυχάρη, Πρόκειται για ακίνητο το οποίο βρίσκεται στην οδό Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στη συνοικία Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης. Πρόκειται για «οριζόντια ιδιοκτησία – κατάστημα» όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθμόν 424/26/11/2018 έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας. 

Το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του κ. Ψυχάρη κατά 50% το 1993 και είχε μπει ως υποθήκη από τον πρώην ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ προς την ALPHA BANK. Εκτός από αυτό στο σφυρί όμως βγαίνει και ένα διαμέρισμα του Σταύρου Ψυχάρη στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι. Η τιμή έναρξης για το ισόγειο ανέρχεται σε 61.000 ευρώ, ενώ για το διαμέρισμα σε 251.000 ευρώ.

Οι offshore εταιρείες

Όπως είχε αποκαλύψει το Documento ο Πάνος Ψυχάρης, συνδέονταν με την offshore εταιρεία Solarex. Η εταιρεία εμφανίστηκε αρχικά στα μητρώα εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου ως Woyhoris Limited στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με αριθμό μητρώου 1519356 και γραφεία στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Ως ιδιοκτήτης εμφανίζεται τον Δεκέμβριο του 1997 ο Πάνος Ψυχάρης, ενώ διαχειριστές της ήταν δικηγόροι από το δικηγορικό γραφείο του Τρύφωνα Κουταλίδη, πρώην νομικού συμβούλου του ΔΟΛ που συμμετείχε για αρκετά χρόνια στο ΔΣ του Συγκροτήματος και του Μεγάρου Μουσικής.

Τον Ιανουάριο του 2009 η Solarex πέρασε από τον Π. Ψυχάρη στον πατέρα του Σταύρο. Ως ιδιοκτησία της εταιρείας εμφανίζεται ένα διώροφο διαμέρισμα 600 τ.μ. στο Κολωνάκι στην οδό Λυκαβηττού 30 και Αναγνωστοπούλου. Το σπίτι δηλαδή όπου διαμένει ο Στ. Ψυχάρης, το οποίο μέχρι και το 2009 καταχωρούσε στις φορολογικές δηλώσεις του ως ενοικιαζόμενη κατοικία από τη Solarex, δηλαδή από τον ίδιο του τον γιο. Δύο χρόνια μετά ο Στ. Ψυχάρης εμφανίζεται να νοικιάζει το ακίνητο πάλι από τη Solarex, από την εταιρεία δηλαδή στην οποία ο ίδιος είναι βασικός μέτοχος. H Solarex εμφανίζεται επίσης να διαθέτει ποσά που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ είναι άγνωστο εάν διαθέτει και άλλα περιουσιακά στοιχεία. 

Η δεύτερη offshore με την οποία συνδέεται ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ είναι η κυπριακή Brionte Limited, η οποία συστήθηκε στις 20 Μαΐου 2005 από το δικηγορικό γραφείο Λ. Παπαφιλίππου και Σία. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2006 εμφανίζεται να αγοράζει έκταση-φιλέτο 26 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι. Σε αυτήν ανοικοδομήθηκε στη συνέχεια η βίλα του Στ. Ψυχάρη, με τον ίδιο να επιβλέπει τις εργασίες αν και εμφανώς δεν είχε τότε καμία ιδιοκτησιακή σχέση. Το συγκεκριμένο ακίνητο διαθέτει ιδιωτική μαρίνα, πολυτελείς εγκαταστάσεις φιλοξενίας, πισίνα, γήπεδα τένις, ενώ επεκτείνεται κυριολεκτικά πάνω στην παραλία καλύπτοντας ένα ολόκληρο ακρωτήριο. Η αξία του μάλιστα φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.

Το 2009 οι μετοχές της Brionte Limited μεταβιβάστηκαν στον Στ. Ψυχάρη. Και οι δύο offshore, Solarex και Brionte Limited, είναι δηλωμένες από τον Στ. Ψυχάρη στο πόθεν έσχες.

Στο εδώλιο για τα δάνεια

Σε βάρος του Σταύρου Ψυχάρη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία αναφορικά με την υπόθεση της χορήγησης προσωπικών δανείων του, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα χθες ο κ. Ψυχάρης δικαζόταν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών είχε λάβει κατά το παρελθόν δάνειο ύψους 44.700.000 ευρώ, από την Alpha Bank, με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την αγορά των μετοχών της μειοψηφίας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και την έξοδο του Οργανισμού από το Χρηματιστήριο. 

Η δανειοδότηση φέρεται να εγκρίθηκε και να χορηγήθηκε «…κατά παράβαση της σύννομης τραπεζικής διαδικασίας, χωρίς επαρκείς εξασφαλισμένες εγγυήσεις και με προκλητική παράκαμψη της υποχρέωσης παρακολούθησης και ελέγχου της ροής του προϊόντος του δανείου εκ μέρους της τράπεζας…», όπως αναφέρεται στα στοιχεία της δικογραφίας. Μαζί του δικάζονται και δέκα στελέχη της Alpha Bank που αντιμετωπίζουν την κατηγορία απιστίας στην υπηρεσία, καθώς φέρεται να ενέκριναν τη χορήγηση του δανείου χωρίς να έχουν δοθεί επαρκείς εγγυήσεις. Η δίκη διεκόπη για τη Μεγάλη Τρίτη, 23 Απριλίου. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter