Οικολογικό… μπρα ντε φερ στην κάλπη του Ιουνίου

Οικολογικό… μπρα ντε φερ στην κάλπη του Ιουνίου

Δυο συνασπισμοί κομμάτων με επίκεντρο την οικολογία διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις εκλογές  της 25ης Ιουνίου 2023. Πρόκειται για τη Συμμαχία «Πράσινο και Μωβ» που “επανακάμπτει” εκλογικά  (είχε κοπεί στις εκλογές του Μαΐου από τον Άρειο Πάγο για τεχνικούς λόγους) και για το συνασπισμό «Οικολόγοι Πράσινοι-Πράσινη Ενότητα».

Τη  Συμμαχία «Πράσινο και  Μωβ»  που έχει δυο συνεπικεφαλής, τον  επιστήμονα κοινωνικής πολιτικής Δομήνικο Χρυσίδη και τη δημοσιογράφο Βασιλική Γραμματικαγιάννη, τη συναποτελούν επτά πολιτικές δυνάμεις: Πράσινοι, Πειρατές, Οικολογία-Πράσινη Λύση, Πράσινοι-Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας και Κύκλος – Οικοφεμινιστικό Quίνημα. Τα χρώματα στον τίτλο της συμμαχίας σχετίζονται με τις ταυτότητες των σχημάτων που την απαρτίζουν. Το Πράσινο είναι το χρώμα της οικολογίας και του πράσινου κινήματος κια το Μωβ είναι «το χρώμα του φεμινιστικού κινήματος, του κοινωνικού φιλελευθερισμού και πολλών κομμάτων των Πειρατών και της Πολιτικής Φιλοζωίας».

Έχουν συνεργαστεί παλιά και νέα στελέχη του οικολογικού – πράσινου, φιλοευρωπαϊκού και φιλοζωικού χώρου που, όπως σημειώνεται από τη Συμμαχία,  σήμερα αποτελούν την Ομάδα των Πράσινων / EFA στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην “πρώτη γραμμή” είναι  μεταξύ άλλων  οι πρώην ευρωβουλευτές Μιχάλης Τρεμόπουλος και Νίκος Χρυσόγελος, ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και πολλά στελέχη της αυτοδιοίκησης που έχουν ιδρύσει το δίκτυο 72 πράσινων αυτοδιοικητικών.

Όπως διακηρύσσουν τα στελέχη του, το «Πράσινο & Μωβ»  προωθεί ρεαλιστικές λύσεις απέναντι στην  οικονομική, κοινωνική, πολιτική και περιβαλλοντική κρίση και αγωνίζονται για την  απεμπόληση των βαθιά ριζωμένων πατριαρχικών αντιλήψεων, τη διεκδίκηση ίσου χώρου για τις γυναίκες, τους νέους, την ΛΟΑΤ+ κοινότητα, τους μετανάστες και όσους φιμώνονται, περιθωριοποιούνται και θεωρούνται «άλλοι».

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι υποψήφιοι προσωπικότητες με κοινωνική και οικολογική δράση, από το χώρο της διανόησης, της επιστήμης, των τεχνών.  Τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν ο Πέτρος Στάγκος, ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, πρώην  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Αναστασία Ψειρίδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Στην τρίτη θέση είναι ο βιολόγος Αναστάσιος Περράκης, Διευθυντής του τομέα Βιοχημείας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο  (AvL/ΝΚΙ) και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.  Ακολουθούν η δημοσιογράφος και  κοινωνική λειτουργός Ζωή Νιομανάκη, η οποία είναι  εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος των Πράσινων Γερμανίας Σβάλμταλ, ο νομικός Απόστολος Ιωακειμίδης, νομικός, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα επιχειρηματικότητας και κοινωνικής οικονομίας, η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Λυδία Ντενίζ Ψιλοβίκου,  ο αρχιτέκτονας μηχανικός και πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου Ηλίας Γιαννίρης, π. Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στην τελευταία τιμητική θέση, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, Πρόεδρος Εταιρειών Βιοτεχνολογίας, Διεθνής Γραμματέας και Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. Επίσης, μετέχουν οι Μαρία Κοντού, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  Κωνσταντίνος Κοσμάς, Διδάκτωρ Φιλολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και εκλεγμένος σύμβουλος στην περιοχή του με τους Γερμανούς Πράσινους, Μιχάλης Κουλουρούδης, ιστορικό στέλεχος του Πράσινου χώρου και από τους πρωτεργάτες της Οικολογικής Γεωργίας,  Ελευθέριος Μπουρδάκης, στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής με διδακτορικό στην ενεργειακή εξοικονόμηση, η Δέσποινα Μωυσίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βασικών Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου,  Ιωάννα Δέσποινα Τζανιδάκη, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου, Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Στρατηγικής και Διευθύντρια Καινοτομίας και Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες, Σεραφείμ Μπαχράς, Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακό από το Delft University και Port Consultant.

Σε αντίθεση με το Πράσινο και Μωβ , στις εκλογές του Μαΐου 2023 κατήλθε ο συνασπισμός « Οικολόγοι Πράσινοι-Πράσινη Ενότητα» που έλαβε ποσοστό 0,60% και  35.201  ψήφους – 12η θέση μεταξύ των τριάντα έξι κομμάτων που μετείχαν. Περιβάλλον- κοινωνία -οικονομία είναι το τρίπτυχο στο οποίο βασίζουν το πρόγραμμά τους  για την αντιμετώπιση της κλιματικής και των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων, προτάσσοντας  την  ανάγκη του σχεδιασμού ενός νέου οικονομικού βιώσιμου μοντέλου . Τον περασμένο Μάιο ένωσαν τις δυνάμεις τους οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Πράσινη Ενότητα και μετέχουν και στη νέα εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου 2023.  Επικεφαλής του συνασπισμού  έχει τεθεί ο αρχιτέκτων-μηχανικός  Δημήτρης Πολιτόπουλος ο οποίος εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ως ειδικός αναστηλωτής σημαντικών μνημείων και είναι συμπρόεδρος στους Οικολόγους Πράσινους .     Στη λίστα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 έχουν ενταχθεί μεταξύ άλλων  από τη «Πράσινη Ενότητα» ο πρόεδρός της Τάκης Πάνος ( Β2′ Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών ) ,  ο γενικός της διευθυντής Δημήτρης Μαστορίδης (εκλογική Περιφέρεια Χανίων) και  ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Νίκος Καραμπάσης ο οποίος ήταν υποψήφιος στην Α΄Θεσσαλονίκης  στις εκλογές του Μαΐου και μετακινήθηκε στην εκλογική περιφέρεια της Ξάνθης από όπου κατάγεται.  Από τους Οικολόγους Πράσινους , ο πρώην υπουργός Γιάννης Τσιρώνης  είναι υποψήφιος  στην εκλογική περιφέρεια Ηλείας,  ο  Δημήτρης Πολιτόπουλος ως επικεφαλής της εκλογικής συμμαχίας κατέρχεται σε τρεις εκλογικές περιφέρειες , στην Α΄Πειραιά,  στις Σέρρες και στην Εύβοια ,  ενώ η συμπρόεδρος στους Οικολόγους Πράσινους,  οικονομολόγος Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα  είναι υποψήφια στη Β3 Νότιος Τομέας Αθηνών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter