Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Άδειο το «Πακέτο μέτρων» της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε στη Δ.Ε.Θ.

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Άδειο το «Πακέτο μέτρων» της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε στη Δ.Ε.Θ.

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, με τους λογαριασμούς ρεύματος σε υψηλά επίπεδα άνευ προηγουμένου, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται λίγο κάτω από το 12%, με υψηλότατη έμμεση και άμεση φορολογία, με αυξημένα κόστη διατροφής και ενοικίων και με τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων ετών να μας χτυπά την πόρτα, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Δ.Ε.Θ. και το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκαν, όχι μόνο ότι υποτιμούν την νοημοσύνη του ελληνικού λαού, αλλά ότι αναδεικνύουν έκδηλα την αδυναμία της κυβέρνησης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αντιτάσσοντας μέτρα που θα χαρακτηρίζονταν καλύτερα ως «υποθέσεις εργασίας» παρά ως λύσεις ώριμης ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε σοβαρότατα προβλήματα, έχοντας ως βασικό τους πυλώνα μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα για να διατηρούνται σε καταστολή τα αντανακλαστικά και η αγανάκτηση των πολιτών που παλεύουν με την ακρίβεια.

Κανένα μέτρο για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, πέραν των επιδοτήσεων όπου ουσιαστικά είναι χρήματα των ίδιων των πολιτών που φυσικά δεν αρκούν για να καλύψουν τις κυμαινόμενες χρεώσεις χρηματιστηριακού τύπου. Καμία αναφορά για επιβολή πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, καμία ουσιαστική πρόβλεψη για όλους εκείνους που βλέπουν τους λογαριασμούς να είναι μεγαλύτεροι από τις συντάξεις ή το μισθό τους. Οι δε προτάσεις για επιδοτήσεις εργασιών για την αποδέσμευση από το φυσικό αέριο ή την τοποθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα σπίτια, που ουσιαστικά δεν καλύπτουν τα κόστη των εργασιών αυτών και με τον χειμώνα ήδη προ των πυλών, είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου. Καμία αναφορά για μειώσεις ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και με τις εξαγγελθείσες αυξήσεις σε συντάξεις και βασικό μισθό, αλλά και έκτακτα μικροβοηθήματα και επιδόματα για ευάλωτες ομάδες, όπως ενάμιση επίδομα τέκνων και μια επιπλέον μηνιαία δόση στους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, να μην αποτελούν λύσεις αλλά εμπαιγμό.

Για το δε φλέγον ζήτημα της στέγασης προτάθηκαν η παροχή δανείων για ανακατασκευή κτιρίων και αγορά κατοικίας, με όρους και προϋποθέσεις που φαίνονται φαιδροί, όταν μάλιστα ο μέσος Έλληνας πληρώνει ήδη ρεύμα όσο ένα ενοίκιο σπιτιού και με τις λύσεις αυτές ούτως ή άλλως να απαιτούν να βάλει το χέρι σε μια τσέπη που είναι ήδη άδεια. Για την αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων προτάθηκε η αύξηση του ορίου επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA, όταν πλήθος ακινήτων έχει ήδη περάσει σε ξένα χέρια τους καιρούς της οικονομικής κρίσης. Για την δε εξαγγελία θεσμοθέτησης της “κοινωνικής αντιπαροχής” θα αναμένουμε να δούμε τα τυχόν ψιλά γράμματα του προγράμματος αυτού και τους όρους με τους οποίους θα δοθούν στους εργολάβους προς εκμετάλλευση κτίρια με την προϋπόθεση οι μισές κατοικίες που θα δημιουργηθούν να διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, όταν ήδη έχουμε δείγματα γραφής όπου δόθηκαν ακίνητα προς εκμετάλλευση με εξαιρετικά επαχθείς όρους για το δημόσιο συμφέρον.

Καμία ουσιαστική στήριξη για τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή, με τις εξαγγελθείσες προσωρινές επιδοτήσεις σε λιπάσματα και ζωοτροφές να αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό όταν τα έξοδα και τα κόστη παραγωγής έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Καμία παροχή κινήτρων για την ενίσχυση νέων αγροτών και του πρωτογενή τομέα. Καμία στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως το πάγιο αίτημα τους για αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 120 δόσεις, καμία ουσιαστική στήριξη της ρευστότητας με χρηματοδοτικά εργαλεία για μεσοπρόθεσμη δανειοδότησή τους, μέσα και από μια δίκαιη και ορθολογική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας (Τ.Α.Α.).

“Στη μάχη έναντι της ακριβείας, που ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μας και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για εμάς, δηλώνουμε δυναμικό παρόν για να προτείνουμε λύσεις για την μείωση του κόστους ζωής και να αναδεικνύουμε λανθασμένες και άδικες πολιτικές που υπονομεύουν την νοημοσύνη των συμπολιτών μας και μας απομακρύνουν από την ανάκαμψη, την ανθεκτικότητα και την προοπτική για ένα βιώσιμο και αξιοβίωτο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Συμπρόεδρος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, κα Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter