Οικονομία αλά ΝΔ- Στάχτη οι υποσχέσεις Μητσοτάκη, την Κυριακή στο Documento – Μαζί το HotDoc History και το Docville

Οικονομία αλά ΝΔ- Στάχτη οι υποσχέσεις Μητσοτάκη, την Κυριακή στο Documento – Μαζί το HotDoc History και το Docville

Οικονομία αλά ΝΔ: Στάχτη οι υποσχέσεις Μητσοτάκη. Κόφτης για τα επιδόματα. Φοροελαφρύνσεις… γιοκ από Βρυξέλλες. Απώλειες δισ ευρώ στο χρηματιστήριο.

-Εύβοια-Ελαφόνησος: Οργή για την τεράστια καταστροφή. Ανυπολόγιστες οι οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις. Απαιτούνται άμεσα μέτρα για να αποτραπούν τα χειρότερα τον χειμώνα.

-Υπόδικοι και εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ λύνουν και δένουν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου που δικάζεται για το σκάνδαλο και ο Γιάννης Θεοδωράτος που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη προσελήφθησαν από τον Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργικό του γραφείο.

-Σαμοθράκη: κυβερνητικό «ναυάγιο» εν μέσω τουριστικής περιόδου. Ο «γαλάζιος» εφοπλιστής και τα εκατομμύρια των κρατικών επιχορηγήσεων.

– Έλεγχος ΜΜΕ: Η ΕΡΤ γίνεται Μαξίμου TV. Αντιδράσεις για την ανακοίνωση Ζούλα, Γαμπρίτσου χωρίς δημόσια προκήρυξη ενδιαφέροντος.

-Σαμαρικοί vs μητσοτακικοί: Θα χυθεί «γαλάζιο» αίμα! Βεντέτα κι όποιος αντέξει εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

-Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στον αέρα η «έξωση» της «ενοχλητικής» Βασιλικής Θάνου. Προσφυγή στο ΣτΕ και ενημέρωση Γιούνγκερ για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

-Νίκος Παππάς: «Τσιμέντο σκέτο και παντού και η “ανάπτυξη” της ΝΔ». Συνέντευξη με τον βουλευτή και τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.

-Τζέφρι Έπσταϊν: Εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας για τον απαγχονισμό του δισεκατομμυριούχου παιδεραστή.

-Κλιματική κρίση: Ο Αρκτικός ωκεανός εκπέμπει SOS.

-Αρχίζει το ματς: Με VAR η σέντρα της Σούπερ Λίγκας. Όλα τα ονόματα του φετινού μεταγραφικού παζαριού.

HotDoc History: Τσιγγάνοι: το πογκρόμ, το ολοκαύτωμα, η αντίσταση 

 Το τεύχος του Hot.Doc History που κυκλοφορεί την Κυριακή, ένθετο στο Documento, είναι αφιερωμένο στους διπλανούς μας. Τους τόσο μακρινούς και άγνωστους. Τους Τσιγγάνους, Ρομ ή Ρομά ή Ρομανί, αν προτιμάτε ή Γύφτους όπως ακομπλεξάριστα δηλώνει μια κατηγορία απ΄ αυτούς, ή Ατζίγκανους, κατά τους παλιότερους,.

Μέσα από τις σελίδες θα γνωρίσουμε την περιπέτεια μια φυλής που ξεκίνησε πριν από 17 αιώνες από τη βόρεια Ινδία, διέσχισε την Περσία και έφτασε στη Μικρά Ασία και τη «Μικρά Αίγυπτο». Στην Κωνσταντινούπολη τον 11ο αιώνα και το 1332 στην Κρήτη. Γύρω στο 1400 περνάνε από την Βλαχία στην Ουγγαρία και τη Γερμανία. Και το 1513 διαβαίνουν τη Μάγχη. Σήμερα συνθέτουν έναν παγκόσμιο πληθυσμός 20.000.000 ανθρώπων –ακόμη και στην Αμερική και την Αυστραλία- ο οποίος όμως δεν επεζήτησε εθνική-κρατική συγκρότηση.

Μαθαίνουμε τα περιπλανώμενα επαγγέλματα τους (μουζικάντες, χειρομάντες, σιδεράδες, ακροβάτες) και ανατρέχουμε στον νομαδικό και άστατο τρόπο ζωής τους που παραδοσιακά προκαλούσε την αντιπάθεια των «νοικοκυραίων». Στις κρατικές διώξεις που τους ανάγκασαν να αναπτύξουν νέες στρατηγικές επιβίωσης.

Καταγράφουμε το Ολοκαύτωμα των Τσιγγάνων από τους ναζί. Το «καφέ τρίγωνο» που τους φόρεσαν, όπως το κίτρινο αστέρι στους Εβραίους. Με τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 250.000 θυμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αγνοημένη σελίδα της συμμετοχής Τσιγγάνων στην ελληνική Εθνική Αντίσταση και τον θάνατο του «καπετάν Γύφτου» στη μάχη της Λαμπούσας.

Τέλος γνωρίζουμε τα ονόματα πολλών συμπολιτών μας που διαπρέπουν στην τέχνη ή τον αθλητισμό και έχουν δηλώσει την τσιγγάνικη καταγωγή τους.

Docville: Η Νέα Υόρκη μέσα από τα μάτια του Γούντι Άλεν

-Στα 84 του χρόνια ο Γούντι Άλεν επιστρέφει για πολλοστή φορά στη Νέα Υόρκη και της αφιερώνει το νέο του φιλμ. Με αφορμή το «Μία βροχερή ημέρα στη Νέα Υόρκη» ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης καταγράφει τα βασικά συστατικά της σχέσης του Γούντι Άλεν με την αγαπημένη του πόλη.

-Στην Καβάλα από τις 19 έως τις 21 Αυγούστου ο Άρης Λεμπεσόπουλος θα ενσαρκώσει τον Οδυσσέα σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων. Οι δύο συντελεστές της παράστασης μιλούν στην Αφροδίτη Ερμίδη για την συνεργασία τους.

-Μια βόλτα παρέα με τις νότες από Μακρυγιάννη μέχρι Ερμού. Οι μουσικοί του δρόμου της Αθήνας ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους στον Σπύρο Οικόπουλο και αποδεικνύουν γιατί η καλή μουσική στην πρωτεύουσα μπορεί απλά να κάθεται σε ένα παγκάκι με μία κιθάρα.

-Η έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη με τίτλο “Αρχιπέλαγος” που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του παρουσιάζεται στη Νικήτη Χαλκιδικής και στη Νάουσα της Πάρου. Η Μαρίνα Αγγελάκη έχει όλες τις λεπτομέρειες της έκθεσης.

-Ο Ευάγγελος Αυδίκος, καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλάει στην Έμυ Ντούρου για το νέο βιβλίο του «Οδός οφθαλμιατρείου», μυθιστόρημα στο οποίο η ζωή του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη λειτουργεί ως συγκοινωνούν δοχείο με εκείνη ενός νέου ανθρώπου της εποχής μας.

-Ανατρέχουμε στις σελίδες του περιοδικού «Επιθεώρησις Χωροφυλακής» την εποχή της χούντας κι επιλέγουμε αποσπάσματα από το περιοδικό για να σας δροσίσουμε τις καυτές νύχτες του θέρους. Στο ρεπορτάζ ο Ρούμπυ Κόνες.

-Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά φιλοξενεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Chania International Photo Festival από τις 16 έως τις 24 Αυγούστου και ο Σπύρος Οικόπουλος μιλάει με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Μάρκο Δολόπικο για τα μυστικά της εκδήλωσης.

-Στη στήλη New Entries που επιμελείται η Αφροδίτη Ερμίδη η μουσικός Μικαέλα Δαρμάνη μας συστήνεται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter